БСП обвини в монопол: В Гърция правят банички с по-евтин наш ток

Петкова: Пазарът е свободен, сигналите - в КЗК
47
БСП обвини в монопол: В Гърция правят банички с по-евтин наш ток
Снимка: Flickr

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката. Според социалистите в резултат скача цената на тока за българския производител.

През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече, отколкото потребяваме, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", даде пример Добрев, цитиран от БТА.

В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, посочи Добрев и отбеляза, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, че свързани с Христо Ковачки дружества - производители на ел.енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Кирил Добрев отбеляза, че през летния сезон при пускането на мощности в почивка се е получил изключително голям недостиг на ел.енергия и тогава се включил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегаватчас.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков посочи, че КЗК отказва да свърши работата си, твърдейки че няма свързани лица. В нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим санкция на този въпрос, коментира той.

Колегата му Кирил Добрев коментира, че след Васко да Гама от с.Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на ел.централи. Той отбеляза, че същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

От БСП напомниха, че дружества, регистрирани в офшорни зони, нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката.

Енергийният министър Теменужка Петкова даде брифинг, на който отговори на социалистите, че когато говорим за либерализиран пазар, става дума за свободен пазар, който се определя от търсенето и предлагането.

Тя изтъкна, че средната цена за мегават за периода юни-август е 48.59 евро, а например на румънската борса - 49.86 евро. През август досега само на 9-ти цената на българската независима енергийна борса е била по-висока от тези на съседните борси.

Петкова заяви, че разбира, че става въпрос за кампания, свързана с изборите, но призова да се говори с факти.

"Държавните мощности не са в почивки, а в планови годишни ремонти, които са обявени отдавна", изтъкна още тя.

На обвиненията в монопол министърът каза, че всеки, който има съмнение в пазарното поведение на участниците, е длъжен да сезира КЗК. Петкова призова социалистите да предоставят информацията си,където трябва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Не, че е много важно, но защо тези от БСП не обявят нещо, след като го направят, а винаги бият тъпана преди да са свършили нещо наистина? Може би защото поредният им сигнал до тази и онази институция ще се окаже пореден кьорфишек?
33
0
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
То не беше крадене на ток, крадене на злато, крадене на българска история, крадене на българската шхопска салата на българско сирене и кашкавал крадене на свиневъдство лани крадене на оцевъдство и козевъдство геноцид на народа български и игонването на елита или интелигенцията навън съсипване на основни български производства и дадени на съседите.....
32
2
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Енергетиката е крепост на БКП.От там тече непрекъснато в касите.За нас остават дълговете които трябва да плащаме.Написаното по-горе е жалък пасквил.
31
1
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ковачки е бивш ЧЕРВЕН БАРОН който тормози над десетилетие Бургазлии купувайки 2004 Топлофикация бургас И ВЛЕКАЧИ В ПОРТ ФЛОТ! Отвратителен търгаш който отиде и в Сърбия и унищожи няколко завода там -като ги докара до фалит!! Но в БГ Правосъдието е за бедните - ЗА БОГАТИТЕ ПРАВОСЪДИЕ НЯМА!! БАНЕВА КЪДЕ Е ? ПРОСТО ПИТАМ ЕЙ ТАКА ?
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо не кажат, кой направи този самоковски сел.. такъв велик енергетик. Не беше ли от техните редици с прозвището дългия касиер, спря да им плаща и се загрижиха за високите цени, а Драго Лойнев какво направи за Брикел и защо му беше дадена срещу 13000 часа работа и закриване, а не срещу инвестиции. Защо сърбите го изгониха, а тук го търпим?
29
0
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
АБЕ, КИРЕ.... КЪДЕ ГО ВИДЕ ТОЯ ТОК, БЕ. ХАХАХААААА....НА ГРАНИЦАТА ЛИ СИ ГО ЧЕКАЛ ЦЕЛ ДЕН??!!!
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Битовия ток, както и парното също са по-скъпи от Германия. Само водата и Интернет са по-евтини. Цената на месото последната година се изравни и вече е висока като в Германия. Хляба тук е по-скъп. Бензина там е малко по-скъп но знаеш за какво плащаш, ако сравниш качеството тук е по-скъп, като дойдат от там тук започват да горят 3-4 отгоре и се чудят какво става. Монопола е ТОТАЛЕН. Докато гербавите се сампзалъгват с къщи, тераси и екскурзии, останалите масово бягат.
27
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен24И на тебе Бойко ти виновен.Викаш при жан Виденов ни бяха еднакви заплатите с гърците, и всичко си беше наред, ама дойде Бойко и развали идилията. промит мозък.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен25Баш другаря кирето няма да направи нашата пазарна икономика по-добра.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не е Ковачки, ще е друг. Спекулата ще съществува. Нашите бизнесмени не са дорасли за пазарна икономика. Трябва да им се раздадат купони за ток и да не могат да препродават ток. При горивата беше същото, преди да се появи Марешки.Трябва ли да чакаме някой Електромареши, който да разбута обора от спекуланти?Пазарната икономика в България показва само своите дефекти, които са описани в учебниците. Имаме една дефектна пазарна икономика.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А заплатите им са в пъти по-големи ! Цените в България са едни от най-високите ,не случайно българи които са близко до границата си пазаруват от Гърция, Турция ,Македония.....И всичко това при многократно по-малки заплати ,но как Бойко да го разбере ,той живее в друг свят ,светът на преялите,презадоволените милионери хранейки се от народната трапеза !
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен22Че то така си беше и преди демокрацията.В НРБ режим на тока.В Гърция - барбаяни с български ток.
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е Гърчолята ще лапат банички и сувлаки и ще играят сиртаки.А *** ще плаща сметката.Ураааааа да живее демокрацията.
21
1
 
13
 
! Отговори
high voltage преди 4 години
Трябва да се пусне ток на всички свързани с властта след 44 до 9то коляно. Иначе тая *** никога няма да се оправи.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тока винаги е бил по скъп за българите и по евтин за чужденците- турция и Гърция. А за сърбите / при Милошевич/ без пари. Това е от АЕЦ Козлодуй. Това е така , който дава материала и в случай е "вечната дружба" той и определя цената.
19
2
 
17
 
! Отговори
до Пена дуПена преди 4 години
Иван КРАДЕЦА Костов, него питай.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоИма ВЕЦове и ВЕЦове.токът от ВЕЦа в моя град ( също е и студен резерв ) се изкупуват по 0.20лв/квч.Въпреки, че собственик е не кой да е, а Цветелина.
17
0
 
15
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен: Токът от вецовете на "Кирето Добрев"? А от другите вецове не се ли изкупува на същата цена?А по темата: Дали мощностите са в "почивка" или в "планов ремонт" каква е разликата за бизнеса? Либерализацията не е либерализация, защото е само за вътрешния пазар. Кога най-сетне, Теменужке, бизнеса ще може да си внася ток отвън? Тогава вече Ковачки няма да може да надува цените.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мдаа.Токът от американските централи се изкупува на цена 0.40 лв/квчТокът от ВЕЦовете на Кирето Добрев се изкупува на 1.12 лв/квч.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Ковачки и Добрев отдавна трябваше да са в затвора.