Пътуваме повече, ваканцията в чужбина ни струва средно към 660 лв. на човек

С 12.4% се увеличават пътуванията ни за година
40
Пътуваме повече, ваканцията в чужбина ни струва средно към 660 лв. на човек
Снимка: flickr

Средният разход при пътуване с лична цел е 198.34 лв. в страната и 658.74 лв. в чужбина през второто тримесечие на 2019 г. , по данни на НСИ.

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 168.82 лв. в страната и 1 198.35 лв. в чужбина.

С най-голям относителен дял в страната са разходите за храна - 37.8%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 29.0%.

В периода април-юни 1 219.8 хил. българи са осъществили туристически пътувания.

Преобладаващата част от тях - 75.7%, са пътували само в страната, 19.1% - само в чужбина, а 5.2% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години нараства с 12.4%.

През второто тримесечие на 2019 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 548.0 хил., или 44.9% от всички пътували лица.

Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при хората на възраст 65 и повече навършени години - 78% от пътувалите в тази възрастова група.

За чужбина най-често заминават българите между 25 - 44 години - 19.9% от пътувалите в тази възрастова група.

По-голяма част от туристическите пътувания както в страната (46.2%), така и в чужбина (78.4%) са били с цел почивка и екскурзия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Ов.ч.и.. , и аз "заработвам 20-25 бона на месец", даже повече, но не съм слуга на никого. Учил съм 17 години и съм работил като вол още толкова, за да стигна до този момент. Нищо не става само с оплаквания и лежане... Като сте некъдърни, мал.оум.ни или сте спали в училище, кой ви е виновен? Какво си мислите, че без образование, акъл и къртовска работа някъде ще получавате повече, отколкото заслужавате? Много са ви объркани прдставите.
38
0
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
На сайта на НСИ има данни за разходите на пътуващите в България и чужбина по групи разходи - храна, настаняване, транспорт, други. Разходите по групи на туристите са приблизително равни, с изключение на храната, която в България е за 64% по-голяма сума. Това разбира се при различен брой туристи за България и чужбина, но има данни само за броя на българските туристи в чужбина, но не и в България. Прессъобщенията дава съвсем различни данни.
37
0
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Данните на НСИ се разминават.През април, май и юни 2019 НСИ казва, че на почивка и екскурзия в чужбина са пътували общо 686489 човека, а със служебна цел 555323. Според прессъобщението пътувалите в чужбина са 300 хиляди (19,1% и 5,2% от 1219,8). На кое да вярвам?
36
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Нещо ме съмнява тази статистика. Само 200к да са пътували за почивка в чужбина април-юни? Че то полетите до Милано са пълни всеки уикенд с хора за разходка до там. Отделно по майските празници и юни доста хора ходят уикендите до Гърция и Турция. А и 1млн в БГ ми се струват малко за всичкия туризъм - планина, СПА и море. Доста хора ходят по няколко пъти и ги броят по няколко пъти предполагам. Съмнителна статистика.
35
1
 
2
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Абе то и аз лъжех, лъжех народа че благоденства, че комунизЪма почти го бехме построили, всичко щеше да се раздава безплатно, ама ученика ми Бойко Борисов ме надмина в лъжите, ей, удава му се на това момче да лъже, лъже, маже, лъже, маже, такива опашати небивалици ги измисля, че сам не си верва, ама се надява народа да му верва!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТези стъкмистики на Бойковите слуги ги знаем ,колко милиона дал за това ,с колко нарастнала средната раб. заплата само дето спестяват че те и тяхните слуги заработват по 20-25 бона на месец а народа работи по за 700 лв. ! Народа вече прогледва ,мрази ви от дъното на душите си ,но няма ги децата ни ,няма най-достойните и кадърни Българи ,които разбраха че борбата им е бесмислена...Останаха само магаретата ,целувачите на ръка и тези които ръкопляскат шумно....
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как мерят разходите?! На око или по поръчка?Единица мярка "пътуване" досега не бях срещал. Колко дни средно пътуват в чужбина и колко дни в България. Примерно в чужбина средно 10-14 дни, а в България 3-4 дни. Да не се окаже, че в чужбина е по-евтино средно на ден, от България?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 31Еми така е иначе ще трябва да ходят при Симо.Той Симо дава кредит,ама не връщаш ли идва у вас с бухалката и..Кредисимо,кредисимо,кредисимо...!!!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай Боже възможност на всеки добър човек да почива в чужбина и да се наслаждава на слънцето и морето.Злобарите и завистниците може да си стоят в България.Без тях е много добре.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз в моята работа забелязвам непрекъснатите почивки, в които излизат моите колеги: всеки месец поне по една седмица. После цяла година ходят като скотове и нямат два лева в джоба, но важното е, че са си отпочинали. И като остане въпрос за привилегии, веднага са първи на опашката и обясняват как са се пръснали от бачкане.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ПинокиоЕ на теб ти трябва друг глобус,този си го минал вече...
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 26Бандитите от ГЕРБ са това, червените бандити.Малко ли са? И всичко на наш гръб! Такива като мене и тебе, обикновените българи - пролетариата!!!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизате в Трифон Ваньо и Гого и си намирате нощувка на Санторини за 30 евро.Как ще стигнете си е ваша работа,защото другите цени са при Е Ба Го!
26
9
 
6
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Цялата истина е, че българина живее все по-добре и това е защото се отдалечаваме от Рашка и се приближаваме все повече до Запада. Тенденцията ще продължи безвъзратно колкото и да си мечтаят някои за нов световен ред и други подобни глупости.
25
5
 
6
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Типично еврофобско русофилски ментални пърдежи. Почна от 20 дена за 20 лева и стигна до убийства по кина. Аз направих аргументирано сравняване, а еврофобската тролска клика пак си измисля едно с друго несвързани неща.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кои сте тия, дето пътувате повече и имате по 700 на човек за почивка? Да не сте питали в нар. събрание или в мин, съвет случайно? В моето обкръжение ( а то не е малко) са пътували единици, пък за по 700лв на човек, дори не виждам кой си е позволил.Една лъжа и 1000 пъти да я повторите под различен текст, тя си остава лъже и опит за манипулация. Нищо повече.
23
0
 
5
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Мда, няма лъжа, аз пътувам все повече и повече.Ей го на, миналата петилетка... опа, навик просто, преди пет години, пътувах до Лондон и Париж. Преди четири години обаче, пътувах до Финландия, да видя Дядо Коледа.И ми връчи подаръка лично!Преди три години пътувах до Ню Йорк.Преди две години отскочих за малко до Сингапур и Тайван.Ей го на, миналата година отидох на екскурзия до Япония, Южна Корея и даже Северна Корея, това лято бях в Рио де Жанейро, а Нова Година ще посрещна на Южния Полюс!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 Крум от Крумовград-----------------------------Всеки месец с кеф отивам в Едирне да пазарувам.Купувам брашно,олио,захар,перилни препарати и т.н. Зареждам качествено гориво на добра цена и се прибирам.Избягвам продукти произведени в Бг-то защото нямам грам вяра на ***.
21
3
 
4
 
! Отговори
Петров преди 4 години
И аз да те света че за разлика от Бъкгария в Щатите може да те застрелят съвсем безплатно , докато си на кино например. Ех, кога ще ги стигнем американците.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВсе едно слушам бат Бойко как сме толкова вече стабилни ,как завод до завода никнат като гъби ,как толкова много работа има че хората не достигат, как Гърци ни *** прахоляка.......Само дето не остана народ дето вече да ръкопляска !