Румен Радев: Планините ни са безценен природен ресурс!

Президентът се качи до "Кончето" в Пирин
22 авг 2019 18:38, Петя Славова
18


Снимка:  president.bg

"Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора."
Още по темата

Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи, спасители и доброволци в поход, с който бяха доставени материали за оборудване на новоизградения заслон до седловината "Кончето" в Пирин планина. Така президентът изпълни поетия от него ангажимент пред Асоциацията на планинските водачи в България лично да се увери в положените от нея усилия за обновяване на животоспасяващия заслон във високите части на Пирин.
 
Президентът призова да пазим планините си от всякакви посегателства, безобразна сеч и бракониерство, което можем да постигнем само ако бъдем непримирими като общество към всички тези негативни явления. Румен Радев открои и необходимостта планинските спасители у нас да разполагат, както техните колеги в много други европейски държави, със съвременна спасителна техника, включително хеликоптери, за да реагират своевременно при сигнали за инциденти и бедстващи хора.
 
Румен Радев дари аптечка, която да бъде използвана от туристите, катерачите, планинските водачи и природолюбителите, които посещават заслона до седловината "Кончето".
 
В похода се включиха директорът на Дирекция "Национален парк Пирин" Росен Баненски, ръководителят на катедра "Туризъм, алпинизъм, ориентиране" в Националната спортна академия доц. Александър Шопов и алпинистите Дойчин Боянов и Емил Божанов. Походът започна рано сутринта от хижа "Яворов", премина през седловината "Кончето" и завърши пред хижа "Вихрен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Milka с лешници преди 4 години
Много яки планини. Навсякъде пластмасови кофички, бъркалки, фасове, опаковки от кроасани, ПВЦ опаковки от бира. А най-яки са шофьорите на камиони в планините - всичките карат с гузен поглед газка-виетнамка без регистрация,с газова уредба.Другите са ловците - бракониери. Отидете на разходка в гората - кьораво животно няма.
9
1
 
4
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 4 години
Без нови ски писти, обаче.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хукнал да избира място за землянки за след изборите....
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходете на походи и не дрънкайте глупости.
6
2
 
5
 
! Отговори
"Зеленият пъпеш преди 4 години
Морето е синьо.
5
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ама Румката не знае ли, че посещението на планините се наказва с 5 000 /пет хиляди/ лева глоба?Закупуването на аптечката обрече на глад неговото семейство за три месеца напред. Интересно е само как правоимащите ще си я поделят.
4
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Когато обикновен човек прави чешми за всички жадни без да иска прослава е достойно човешко дело.Преди години един дърт мадритски крадец стана премиер и участваше в откриването на чешмички-едно изключително инфантилно дело. Друг премиер се бие в гърдите, че "строял" магистрали-сигурна със свои пари!!!Сега един президент "участва" в ремонта на заслон! Вие преценете каква е целта му!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кочияши с карети прочистват гората. горските нямат власт над тях.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ги имаме тези планини за даденост, но не знаем колко ни завиждат държави, които нямат планини. Живях в Унгария дълго и хората постоянно говорят колко било хубаво да имат планини и море, защото те нищо си нямат - само едно езеро.
1
7
 
10
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Типична партизанска колона.Ако има и някоя мандра ще е най-добре.