Хиляди или милиони глоба за НАП и какво от това?

Администрациите трябвало да си подготвят специалисти
23 авг 2019 12:33,
35
Хиляди или милиони глоба за НАП и какво от това?
Снимка: БулФото

Очаква се днес Националната агенция за приходите (НАП) да получи акта си за извършеното нарушение при изтичане на личните данни след хакерската атака. Комисията за защита на личните данни обяви вече, че се готви да наложи санкция. В рамките на три работни дни НАП има възможност да отговори и след това ще стане ясен размерът на глобата.

"Първо политическото ръководство действително да инвестира в киберсигурност и една от тези инвестиции, един от аспектите на тези инвестиции да е подготовката на добри специалисти, които, ако може след това обаче да не напуснат и да не избягат някъде", коментира пред БНР Цвета Маркова - бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията и добави, че през годините се наблюдава неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас.

Още по темата

По думите й, нарушението на НАП и невъзможността на Агенцията да предпази личните данни на хората е много сериозно, но размерът на самата глоба не е от особено значение.

"Даже допускам, че дори да би бил наложен най-високият размер, за да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при евентуално обжалване съдът ще намали този размер", обясни тя.

Маркова е убедена, че налагането на глобата е безсмислено, защото то означава, че една сума буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, "т.е. от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще".

Ивайло Мирчев от иницициативния комитет "Гласуване без граници" пък смята, че в момента КЗЛД се използва само като средство, за да може да се успокои обществото, да се види че нещо се прави и че някой се глобява.

"Тук големият проблем е много, много различен и това е, че държавните институции в България са една пробита каца, от която щом един 20-годишен начинаещ експерт по Ай Ти сигурност може да изнесе цялата база с данни на населението на страната, представете си една чужда държава, едно чуждо разузнаване или пък една престъпна група какви поразии могат да направят", категоричен е Ивайло Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Пер преди 4 години
Каквито и да са глобите за НАП, в крайна сметка пак Ти Българино ще им го платиш под една или друга форма. Винаги ама обсолютно винаги плаща ОБИКНОВЕНИЯТ данъкоплатец плаща, не депутати , не министри или бягайте-айдуци.
26
0
 
3
 
! Отговори
Пер преди 4 години
Каквито и да са глобите за НАП, екранна сметка пак Ти Българино ще им го платиш под една или друга форма. Винаги ама обсолютно винаги плаща ОБИКНОВЕНИЯТ данъкоплатец плаща, не депутати , не министри или бягайте-айдуци.
25
1
 
16
 
! Отговори
Айде де преди 4 години
Като хванат шофьор в нарушение кого глобяват? - шофьора не компанията.Айде сега солидарно всички нападжии без заплата до изплащане на глобата.Какво е това "мене хванаха -тебе еббббббаааа "Аиде де
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорката на НАП няма почти никаква компютърна грамотност камо ли кибер сигурност и пр. Ето това е едно неоспоримо доказателство за ширещата се у нас 'щ'уро-баджанащина на поразия. Тук не става въпрос дали са от Герб, ДПС или БСП, все тая, а за манталитета и негативните последици от такъв тип дейности.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то като плащаш глоба с данъците на хората, няма наистиан наказателен ефект, струва ми се. И мен да ме глобят 30млн, и някой да ми ги даде, няма да ми дреме особено. Затвор трябва за тия безотговорни твари, затвор. Защото да профукаш по най-безотговорен начин данните на 5млн. българи е ЗА ЗАТВОР!
22
1
 
4
 
! Отговори
V zatvora преди 4 години
Za vas zatvor nqma li ???Kolko ste jalki samo i kakva agencia ste vie kradlivo pleme.Zashtita na lichnite dani !!!! Kakvo zashtitihte ??? Kato ne mojete da si gledate rabotata nekadyrnici.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това звучи като неуместна шега. Държавата ще глоби данъчното и едни пари ще отидат от един джоб в другия.А оставки, обвинения и присъди, кога?!Тая пръдла начело на НАП до толкова не бръсне Баце и главния прокурор, че даже не си спря отпуската, за да не си разваля пашалъка и рахатлъка по курортите.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви глоби на чиновници с 600-700 лева заплата сънувате? То още като сте ги назначили в НАП с тази заплата ги глобявате всеки месец по два пъти. И защо искате да работят сякаш получават по 6000-7000 лева заплата?
19
0
 
12
 
! Отговори
L. преди 4 години
Хаха! И парите за глобата ще дойдат от чии данъци?
18
0
 
11
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Много правилно написано, глобата от едната сметка ще се прехвърли в другата сметка !!!Това ли е глобата ???Или иначе казано НАП ще се самоглоби ще извади едни пари с едната ръка и ще си ги сложи в другата ХАХАХА искам и мен така да ме глобяват
17
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 4 години
Данните на Пешо изтичат поради некадърност на НАП. И същият Пешо чрез данъците си ще плаща глоба, вместо чиновници.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е смисълът на тази санкция? Ще оставят без заплати ръководните кадри, довели до това, ще увеличат бюджета за на НАП или ще съкратят разходите за хартия, тонери и принтери на редовите данъчни. Като биеш самара, а не магарето, какво очакваш? И това при положение, че IT отдела на НАП е светлинни години пред същите отдели на другите институции в България??!! Работя с порталите на почти всички институции и разликата е повече от очевидна.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Как така държавата ще глоби сама себе си - каквато и да е сумата, все тая. Все едно аз сам да глобя себе си, като си преместя парите от единия джоб в другия. Пародия ...
14
2
 
5
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 4 години
..NAP NE BIVA DA SE GLOBYAVA....A UPRAVNITCITE MU!! OT DIREKTORA...DO POSLEDNATA MU SEKLKRETARKA! VSICHKI S VRATOVRUZKI.....DA IM SE ODREJE OT ZAPLATATA ....I DA BUDAT NAZNACHENI NA PO NISKA DLILUJNOST
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко нощи аз пърдях, колко *** омазах - НЕКАДЪРНОСТ!
12
0
 
7
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 4 години
Globili bili NAP????.....TA NAP SA publichna kompaniya...toest globyavat vsichki ni! Hubaba rabota..a la BULGAR!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой мислите ще ги плати?Пак ние!А от там ще ги вземат и ще направят киберзастраховка.Без бухалка си ги налагат вече рекетите.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОИ ПЛАЩА САМО АХМАЦИТЕ
9
0
 
16
 
! Отговори
А КОЙ ЩЕ ПЛАТИ преди 4 години
Чакайте сега... Искате да кажете че държавата ще се самоглоби и ще си самоплати глобата.... Е такъв абсурд не съм чувал... Още по забавното кои ще са в съда... държавата 1 коридор.. държавата 2 коридор.... И така 100 години
8
1
 
4
 
! Отговори
Теди преди 4 години
До Анонимен: Стига с това гласуване бе -нали разбрахте ,че винаги ще ви бия . Всичко е в моите ръце -вие сте пионки . МВР Е ЗАД МЕН , АРМИЯТА Я РАЗПУСНАХМЕ ДА НЕ НИ БЪРКА ДАЛАВЕРИТЕ ,ЦВЕТА МАРКОВА СЪЩО Е ВКАРАНА В ТРЕТА ГЛУХА -КАКВО НЕ ВИ Е ЯСНО ? АЗ КОЛЯ , АЗ БЕСЯ !