Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг положителен

Експертите от Fitch прогнозират, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.
Обновена: 24 авг 2019 17:51 | 24 авг 2019 17:51, Веселина Йорданова
108
Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг положителен
Снимка: БТА, архив

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB с положителна перспектива".

Това е и поредната висока оценка от международната общност за реформите, които правителството извършва в страната, коментира премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Агенцията отбелязва, че факторите, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредъкът по присъединяването към еврозоната, увеличаване на потенциалния растеж и продължаващото подобряване на външните и бюджетните баланси. Експертите от Fitch прогнозират, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.

Fitch прогнозира реалното нарастване на БВП да възлезе на средно 3.3 % в периода 2019-2021 г., което е в съответствие с медианата за групата страни, оценени с ‘ВBB’. През първата половина на 2019 г. икономическият растеж надхвърли очакванията, главно поради по-значителното от предвиденото възстановяване на износа. Частното потребление остава стабилно, подкрепено от повишението на заплатите.

Динамиката на растежа обаче се очаква да се забави в краткосрочен план, поради предизвикателствата по линия на външната среда, произтичащи от слабата икономическа перспектива на ключови търговски партньори. От друга страна, продължаващите постъпления на средства по фондовете на ЕС ще послужат като буфер при неблагоприятно икономическо развитие.

Агенцията отбелязва също, че България се характеризира със стабилни показатели на външните финанси и очаква страната да продължи да реализира излишъци по текущата сметка, равняващи се на средно 3.3 % от БВП в периода 2019-2021 г. Това, в комбинация със силните капиталови трансфери, свързани със средствата от ЕС, ще доведе до по-нататъшно подобряване на позицията на страната на нетен външен кредитор, съобщиха от МФ.

Благоприятната макроикономическа среда и провежданите благоразумни политики продължават да подкрепят силната фискална позиция, като Fitch прогнозира бюджетен излишък в размер на 0.2 % от БВП, средно за периода 2019-2021 г.

Фискалните рискове са ограничени, вследствие на поддържането на фискална предпазливост, високи буфери и ниските и намаляващите равнища на задлъжнялост. Fitch прогнозира дългът на сектор „държавно управление“ да спадне до 17.9 % от БВП през 2021 г. спрямо средно равнище от 39.4 % за страните със сходен рейтинг.

Според Агенцията банковият сектор остава стабилен, подкрепен от адекватна капитализация и силна ликвидност, в комбинация с продължаващо подобрение в качеството на активите (делът на необслужваните кредити намалява до 7.7 % през първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво за последното десетилетие).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Chukan Kirilov is een zeer dome mens
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко кажи веднъж нещо смислено на чист български език.Не можеш защото Симеоново толкова даваше една бакалавърска диплома Ати стана генерал как така.
70
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.борисов,какво ни топли нас пенсионерите с 110 евро пенсии,този кредитен рейтинг.
69
0
 
8
 
! Отговори
ALO KOSMOS TUK ZEMQ преди 4 години
BACE ZA KOQ PLANETA GOVORISCH ?
68
0
 
16
 
! Отговори
10 преди 4 години
Главният демокрал /т/ на републиката !Мнозинството от народа мизерства , а той седнал да се хвали с нещо , което едва ли разбира !
67
2
 
1
 
! Отговори
Chukan Kirilov преди 4 години
Alo, rusty nail se pishe, ne rusty nayl. Understand?
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От време на време казват нещо за Бг.Строим магистрали като селски път.Сърбия след война направи страхотни магистрали като влезеш в Бг все едно си на Луната.Черна гора има 79 тунела на 13хлд кв км.препълнени плажове.Да не говорим за Гърция и Турция.Пътища за приказ.
65
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит 4,5,6,7... Мандат Господин Борисов а вие бсп *** свиквайте
64
1
 
9
 
! Отговори
вземи се в ръце преди 4 години
Ръждивия, вземи си подреди мислите че четящите се чудим на какво се дължи сътоянието ви. Вие май сте от онези дето мразите комунистите защото не ви поднесоха комунизма на тепсия и тръгнахте да го търсите на Запад.
63
1
 
15
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Ама господин Борисов нали и вие сте бизнесмен ....ем няма как да го кажете ще трябва да си бръкнете в собствения джоб вашия и на вашите преближени.....така ли е или не....ако не е така и вие се съобразявате с бизнеса моя след ващ въпрос е :Бизнеса ли ви избира или народа и чии интереси трябва да браните (на бизнеса или на народа)???и тук идва по ранния въпрос Вие на кого сте министър председател и кой ви избра и чии интереси трябва да защитавате .на бизнеса или народа .....
62
0
 
12
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Господин Борисов трябват ми два месеца максимум три......ще свурша работата която вие несвършихте за 10 години и която няма и да свършите за още 10 мандата.....ама аз казвам на всички бизнесмени и на всички *** чиновници и на всички които ви лъскат бастуна и ги лансирате....КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПЛУВА ДА НЕ СЕ СЪБУВА щото ще.се одави ....Ако и вие им го кажете ще се оправим.Ако не са съгласни да одят да правят бизнес в Германия да ги видим тогава ако ся реват тогава кво ще е
61
0
 
17
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Хаиде *** и хамерикански лъскачи на бастуни кажете нещо....аз работя в европа с единтична здравна и пенсионна сметка ....вие кога ще ви направи гн.Борисов или тая мафиотска схема е валидна само в БГ.....и вие сте демократи.....вие сте бунаци които ГЕРБ им промиват мозъците и повтарят кото им кажат от централата......такива като вас ще затрият народа и държавата.Аз не съм русофоб ама тея мафиотски практики в Бг. Не ми харесват
60
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв господин може да е това нагло мутро-тарикатче?
59
1
 
19
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Господин Борисов сле тея малко неуредици в България за които аз един заварчик ви казах а вие след 10 години управление не сте взели решение .Гн Борисов вие смятате ли че сте министър председател на Българския народ или сте министър председател на мафиотски подразделения ...бизнес .....здравни служители....чиновнически рекет???На кое господин Борисов....щото до тук видяното вие не сте председател на българския народ
58
0
 
11
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Кога господин Борисов ще.имаме здравни единтични сметки от които ако не сме ходили на преглед или здравни процедури лекарите няма да могат да взимат пари от нас....в които дметки здравните ни усигоровки ще са с натрупване и ние ще разполагаме с тях както решим дали ще спонсорираме операция на дете на жена както ни се изка без да плащаме до усигурофките.....ама лекарската мафия и вие няма да може да крадете тогава щото няма подпис и карта от пациент няма и пари фиктивни прегледи няма да са валидн
57
0
 
8
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
А аз 100 заварки имам право на 3 брака по евро стандарт.....тяхните бракове колко са на 100....100 учиника 98 тройкаджии ама заплата искаме.100 болни 50 умрели щото нямат пари да плащат ама здравната каса точим и пари изкаме.Май в Бг. ако си некадърник взимаш пари другите майната му да одят на запад.....до кога така гн.Борисов така ли ще ни връщате в БГ.????
56
0
 
4
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
Може и господина от пловдив със урките и фесовете заварчици да заповяда дето им давал по 600 лв за 10 часов работен ден и той да изпита удоволствието с господин Борисов да видят ние заварчицитв всеки ден на какво светлинно облъчване сме изложени ама ще заварям като на запад в катапилизма.да видим после кво ще мислите и коя категория ще ни адете и какво заплащане заслужаваме.....даскалчета дето нямат и 1% успеваемост
55
1
 
6
 
! Отговори
Rusty nayl преди 4 години
И знаете ли господин Борисов на какво ще приличате след 8 часа......на добре сварена скарида ..така че каква 3 катигория е заваряването който го твърди че е така да ми пише като се върна в БГ. Може да тества.....ще му се разплаче маиката ЗАПОВЯДАЙТЕ.....тогава да говорим за заплащане и за категории а и защо бачкаме на Запад???светлинното облъчване е толкова голямо че нищо непокрито неиздържа даже дрехите избеляват след три месеца и се разшиват.така че незнам на какво уснованое ние заварчиците
54
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
паpазитogadzhal, защо триеш мнения бе слабоумен костовашко-розовобузест *** на заплата при сорос - на който скоро ще му шестваме 20 години от смъртта...
53
2
 
5
 
! Отговори
Rusti nayl преди 4 години
Господин борисов като сте толкоз доволен кажете нещо за заварчиците в българия коя пенсионна група са???Г.ин Борисов знаете ли защо заварчиците работеха 6 часа от8 А им плащаха за 8 а знаете ли защо отпуската им беше 15 дена повече от останалите? А знаете ли защо получаваха двоино повече вредни? Ами господин борисов мога да ви го покажа нагледно стига да сте съгласен......значи теста ще се състои в това Вие да си облечете спортноя екип а АЗ ще заварям до вас на трита метода ЕЛ.МИГ.ВИГ