Спасителите не са на заплата, но колко струва да те спасят в планината?

Годишната застраховката е 30-40 лв., но малцина я правят
24 авг 2019 07:30, Елка Василева
36
Спасителите не са на заплата, но колко струва да те спасят в планината?
Снимка: архив, Булфото

На всекиго може да се случи - да изпадне в беда в планината. Никой не е застрахован от инциденти, но туристите и планинарите като че свикнаха с мисълта, че стане ли трудно, идват спасителите.

Просто е, звъниш, търсиш помощ и едни яки и смели мъже те вадят от бедата. В повечето случаи обаче не се замисляме, че всичко има своята цена, пише „Труд“.

Усилията на спасители и кучета в акция не са безплатни, въпреки че те са призвани да спасяват животи и никога не биха оставили човек без помощ.

В последните години опитът на планинските спасители показва, че българинът има доста ниска застрахователна култура, а има закони и правила, които трябва да се спазват.

Масово туристите поемат към планини и върхове, екипират се, но забравят да си направят планинската застраховка. А когато го спасиш и му кажеш, че трябва да плати, в повечето случаи спасителите срещат зейнали уста.

Още по темата

Последният подобен инцидент в планината, при който бе спасен 75-годишен мъж, завърши с неговото бягство и ругатни, вместо да благодари на спасителите си.

Беда застигнала двама мъже на 75 и на 65 години. Те се объркали и загубили в Пирин. Звъннали и поискали помощ от ПСС. Дали някакво описание, че се намират в района на Спано поле и после изчезнала мобилната връзка с тях.

Два дни десетки спасители и кучета бродят из планината, за да спасят мъжете.

Откриват 75-годишния Л.З., който, за да не плаща проведената акция, става агресивен. Псува, вика и ругае спасителите, след което буквално си плюл на петите и избягал от тях.

„Не е за вярване, този човек просто стана за смях, но огорчи колегите, които положиха огромни усилия“, коментираха спасителите от Банско.

Нещо повече, на другия турист му станало лошо, а приятелят му го изоставил.

При такива акции спасителите признават, че се прибират в базата със смесени чувства. Уморени и доволни, че са приключили успешно една издирвателна и спасителна операция и удивени от човешката природа.

Около 700 лева струва спасителната акция в първите 24 часа и по 40 лева на час във втория ден.

А планинската застраховка е 30-40 лева на година. Цената е нищожна спрямо ресурса, който влагат спасителите.

Големи са разходите за обучението и последващата квалификация на спасителите, за поддържането на постоянната готовност на отрядите, постовете и съоръженията, за материално-техническата база, за защитната екипировка и съоръжения, за медицинските, техническите и енергийните консумативи.

ПСС не е на бюджетна издръжка, а се подпомага, доколкото е възможно, от държавата чрез БЧК, поради което средствата са крайно ограничени и недостатъчни. Затова и спасителните отряди разчитат на собствени приходи, за да ги има. С приходите от оказана помощ се покриват част от направените разходи по спасителните действия.

Малцина може би знаят, че спасителите не са на заплата, те дават безвъзмездно своя труд при спасителните акции в планината.

Но всяко действие, всяка спасителна операция има своите разходи (предварителна готовност, консумативи, горива, обучение и т.н.) и пострадалият, който предизвиква тези действия, следва да поеме и разходите по тях.

ПСС оказва долекарска помощ на мястото на нещастието, обикновено при сложни теренни и метеорологични условия, някъде високо в планината, след което извършва транспорт със специализирани спасителни съоръжения и предава пострадалия там, където се извършва медицинска спешна помощ.

От Планинската спасителна служба ни обясняват още, че на пазара се предлага отдавна и планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане и всеки, който практикува планински спортове и туризъм – застраховка на стойност около 30 лева на година покрива разходи до 1000 лв , като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв.) и транспорта (160 лв.) се заплаща общо 560 лв.

А ето и най-важните правила, които туристите трябва да знаят преди да поемат към планината.

Планирайте, преди да тръгнете!

Проучете внимателно маршрута!

Съобразете екипировката, опита си и възможностите си спрямо маршрута.

Проверете метеорологичната прогноза, преди да тръгнете.

Научете основни похвати за оказване на първа помощ!

Ходенето сам в планината води до сериозни рискове!

Пестете батерията на телефона си.

Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут.

Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС!

Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията.

При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода!

Независимо от условията, носете свирка, челник, резервни батерии.

При нужда от помощ запазете спокойствие!

Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС.

Направете си планинска застраховка!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: спасяване в планината
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо много лошо ще ти се случи, ако на раницата ти няма стикер: "обекта е застрахован във ВИС 2". Я на скала ще се подхлъзнеш, я мечка ще срещнеш...
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За F-16 има милиарди, за ПСС пари няма. Така е при ГЕРБ.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът има висока застрахователна култура и затова с мутри застрахователи застраховки не сключва. Мутрите не плащат, а ако случайно платят нещо, после си ги избиват със следващата застраховка. Планинска застраховка се сключва само при мутрите.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо изобщо има нужда да се спасява някой в планината? Кой го е пратил там и кво *** ми дири на места, дето ще трябва да го спасяват? Има си БЕЗОПАСНИ, планински маршрути, където ако не си съвсем задръстен, може и малко дете да премине.Това, че на някой му се навирил *** да се прави на мъж за да има с какво да се похвали във "фейса" не е мотив, че да бъде спасяван! нали иска да е мъж? Да се оправя сам!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна приватизация на базата и техниката и само частни ПСС-та щом държавата не се справя. А клетите мрънкащи спасители, като не ги кефи - да напуснат. Много трудно, много опасно и неблагодарно, а пък не можеш да се вредиш за спасител. Ай сектир.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера мутрьо нали се изцепи, че нямало проблем да извадят едни 10-12 милиона да спонсорират чартърните полети, щото туризма бил зле.Въпросът е защо не се намират по едни 10-12 милиона за опазване на здравето и живота на хората?
28
1
 
7
 
! Отговори
Win/Win преди 4 години
С трима депутати по-малко в парламента, и ето ти бюджет за всички спасителни акции + хеликоптерите.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако една държава не може да осигури издръжката на бърза помощ, пожарна, полиция, спасителна служба... какъв изобщо е смисълът от нея? Да ги направят частни, като "пътна помощ" и хората да си се оправят както намерят за добре. Ама хем да цуцаш кинти, да ползваш бази, техника и екипировка и после да искаш пари от пострадал или да го рекетираш да си прави застраховка?!? Мутра ли си, спасител ли си...?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18, 19Спокойно, "вашите пари" от данъци отиват за много по-безсмислени неща. За всичките по-полезни дейности, като БЧК, ПСС, образование, здраве и т.н. остават само стотинки. Тъй че в тези сфери за стотинките си получавате много повече, отколкото би следвало да очаквате.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23Ем да, *** тея па са частни, наши тъй ;)Кат клиниката на мурто таз година - те ората си въртят бизнес имат си жена - койт не иска, да не ползва и толкоз, ама кат има нужда и иска, ке платят яку!
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кво стана с оня, дека отишла за роба, видели го некви случайни, после не го водещия е прибира беха вдигналИ цели планина да го Дора, па той се върна на другата сутрин с кофата с рибата?
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Тогава направо да не си правят труда да го търсят ако близките не дадат исканата сума на държавните спасители. Услугите на полицията, пожарната, спасителите и други подобни са предназначени за всички и никой няма право да ти иска пари за това е изпълнявал служебните си задължение, но всеки ако иска може да ги почерпи за добре свършената работа с каквото има възможност. Българите масово черпят докторите например за добре извършена операция.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо се занимават ... Един барман на Пампооруу право два пъти повече и е на топло ...
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййй кой знае какво е финансирането от БЧК, нищожно, сега викате да ликвидират и ПСС, ами този жалък, неблагодарен народ го заслужава.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие бъркате корупция със заплащане на услуга. След като заплащането е регламентирано, какъв е проблемът? Значи в планината хората си правят труда да го спасяват, той си бил шута. И съм сигурна, че понеже институциите не работят, няма да го намерят, за да си плати.
19
5
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Напълно съм съгласен! Ама моментално да се спрат парите от държавата към ПСС. Да се издържат от изплатените застраховки, а не от моите данъци.
18
7
 
9
 
! Отговори
дед Мароз преди 4 години
До комуниста по-долу, според който държавата трябвало да плаща.ЗАЩО? Защо държавата трябва да плаща, кефа на някой си който иска да ходи по баирите? И то с моите пари.Нито ходенето по баирите е задължително, нито е държавна политика.Това е който иска си прави кефа.Написано ви е, 30-40 лева е планинската застраховка. За годинаКато си преценил че ще си турист, плащаш и върви където искаш.И не е задължително.Ама като си тарикат, после правилно ти представят сметката.Кое точно не е ясно?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко зима мазната застраховка , а на доброволците подхвърля стотинки!
16
7
 
8
 
! Отговори
Хайде бе! преди 4 години
"ПСС не е на бюджетна издръжка" - това е тотална лъжа! ПСС е на издръжка на държавния бюджет! Да, вярно че под шапката на БЧК, но си издържа от бюджета на държавата! Сега, много или малко са парите е друг въпрос. И да, спасителите не са на редовна заплата ама са на хонораро-ден! Спасяват, не спасяват - хонорара в края на деня си го вземат! И да, 75-годишния си е плащал данъците, съответно и хонорарите на спасителите години наред ПРЕДВАРИТЕЛНО !
15
5
 
2
 
! Отговори
още един българин преди 4 години
Ако аз бях спасител и след това ме напсува и наругае, тегля една майна, и го връщам обратно в планината където съм го намерил.Да ме съдят после.