При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове

Проблемът с липсата на пари в системата си оставал
Обновена: 26 авг 2019 09:05 | 26 авг 2019 09:04, Камелия Цветанова
122
При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове
Снимка: Булфото, архив

Има опасност предлаганият нов здравноосигурителен модел, който предвижда създаването на частни фондове, да доведе до това, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. За това предупреди шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV.

Още по темата
Според него предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% от заплатата вноска за здраве.

Освен това промените в Закона за здравното осигуряване не решават проблема с допълнителните плащания в болничната и извънболничната помощ.

Дечев даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща.

"Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократна шапка за баня, който струва 80 лв.", разказа той.

Според Дечев, ако годишният бюджет на НЗОК за рацплащания по всички клинични пътеки е 4,2 млрд. лв., допълнителните плащания са за още други 4 млрд. лв., при това без да се смятат нерегламентираните плащания, които не фигурират в никакви ценоразписи и чийто размер никой не би могъл да установи.

Дечев заяви, че сегашната наредба на НЗОК достатъчно подробно регламентира за какво се плаща и съществуващите неясноти могат да се поправят, без да се налагат промени в Закона за здравното осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Леле, какви кражби се случват в тази страна. Тук вече говорим за десетки милиардиСкоро България-МАФИЯ ще може да си направи свое БГ-ЦРУ. Явно, всичко това се проспива от ЦРУ. Такива огромни кражби без ЦРУ? Не го вярвам. Според мен яко ни помпят. Най-богатите крадат от най-бедните.В НЕДЕЛЯ СУТРИН В ДЕНЯ ЗА ИЗБОРИ, ПАК СПЕТЕ ДО 13:00. НАКРАЯ ЩЕ СЕ СЪБУДИТЕ. ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ ПО ЧЕХЛИ ДА СЕ РАЗХОДИТЕ ВЪВ ВАШИЯ КВАРТАЛ И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В ГЕТО ЗАЕДНО С ФРОСТИФУТКИТЕ.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо няма пари в системата?Кои са отговорните лица за тяхната липса и защо още не са дадени на съд?
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-добре богат и здрав отколкото беден и болен.
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Готови са да дадат 5 милиарда лева на мутрозастрахователите и после да чакат те да върнат парите обратно в здравеопазването.Представете си как ще ги върнат, на кого ще ги дадат и как ще разпределят парите помежду си. Единствено на собствените си частни болници. НЗОК е средство за разплащане. Конкуренцията е при лечебните заведения и тя съществува сега. Лобистите искат да премахнат конкуренцията между лечебните заведения, като насочват парите към своите картелни болници.
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незабавна оставка на лицето Кирил Ананиев,това е човекът който работи за интересите на шепата търговци на здраве в България!Борисов вие сте на ход,лобистът е на път да прокара нещо което ще е пагубно за българското здравеопазване и в частност за голям процент от Българите!
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НЗОК ще покрива само лечение с аспирин и аналгин" каза някой. О, не, мога да ви уверя, че след коремна операция/стандартната-отворена, не лапароскопска/ дори и аналгин не ми дадоха за обезболяване. След многобройни молби сложиха веднъж в системата аналгинче и това беше. А на моя позната не са й дали абсолютно нищо под предлог, че така по-бързо ще оздравее?! Търпиш като куче и се молиш.
99
0
 
0
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Демократ 48А какво е това жЕвотно "демокрация" и с какво и като как се яде?
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе, всички ще умрем.Астероидът вече е на път...
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е известно, че материал за спермограма се взима по различен начин в зависимост от това дали си платено или по клинична пътека...
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато богопомазаните крадците с бели престилки не влезнат в затвора в едно с управляващите МНЗ ,управия няма да има. Един път награбилите се с превилегии здравни величия никога няма да се разделят с превилегиите. Жалко за болшинството лекари и сестри обречени на мизерия. Но в крайна сметка който иска да получи нещо трябва да се бори за него а не да чака милостинята която му дават самопровъзгласилите се велможи.
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност диференциране според доходите не виждам да има. Който е към частна мутразастраховател ще може да поиска нещо допълнително като си плати, но това и сега си го може в държавните болници. Избор на екип - плащаш и сега. Някое по-специално средство - плащаш и сега. То това е малко странно, защото НЗОК поема едно средство, но в болницата използват другото, което е не е платено от НЗОК, а се плаща от пациента. Проблемът според мен е, че тежките случаи, за които се плаща малко ще са към държавн
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моли се да не се разболееш, и то с букет от болести например, %-тите за които не се събират при ТЕЛК и това означава да продължаваш да работиш. Ами, ако вече не си в състояние? Тогава едвали ще можеш да продължаваш да се фукаш с високите си доходи...
93
9
 
1
 
! Отговори
Hi преди 4 години
Най-накрая диференциране. Който плаща повече трябва да получава повече. Анан от комунистически глупости. Като живял и работил в много държави мога да кажа, че Американското здравеопазване е 100 пъти по-добро от европейското, стига да работиш и да се осигуряваш.А тази носталгия по здравеопазването през комунизма- не я разбирам- болните лежаха безплатно по 3 месеца в болницата и нищо не се правеше. За съвременни за онова време медикаменти и изследвания и дума да не става.
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 92Сам си противоречиш, доплащанията за здраве от "държавата" как са формирани, нали пак от данъците, които народа т.е.всеки един от нас плаща. Те да не идват от космоса? Тук не коментирам заемите на правителството.
91
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е, че започват да усещат какво им готви Бай Анани и 40-те частни разбойници от Асоциациите на частните болници.Готвят им поредната доза приватизация на печалбите и национализация на загубите от НЗОК. 5 милиарда са достатъчна причина да искат да ги приватизират и да ги разпределят, както решат, в частните си болници. Картели ще се създадат от частни застрахователи и частни болници. Сега им пречи свободният избор на пациентите и националната каса.
90
8
 
3
 
! Отговори
фен преди 4 години
Постъпих във фирма,която предлага допълнително ЗО на служителите си - дотогава не съм ползвал такава услуга, но сега си давам сметка, че това е страхотна екстра за служителите! - не съм посещавал личния си лекар от 2 години, не вися пред кабинета за направление с часове, а просто вдигам телефона и си записвам час в някоя болница за преглед, изследвания или друго и се чекирам само с картата си.
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досегашният опит с допълнително осигуряване в България с частни осигурители, показа, че те не плащат, а само събират вноски. За пенсия трябваше да са започнали да плащат, но твърдят, че нямат пари, а и пенсиите, които ще плащат са по 5-10 лева. С здравните фондове едва ли ще е по-различно. Мутрата знае само да взима, но не и да дава. Друго трябва да се направи - да се извадят на светло доходите в частния сектор, за да плащат работодателите както е по закон.
88
0
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Много други неща плащаш за колата освен данък и ГО.
87
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще ме наказват, че за разлика от съучениците си, аз не се друсах по чалготеките, не прекарвах делничните дни по кафетата, с кочан фалшиви бележки от доктора, а заляга над учебниците и сега имам доста по-високи доходи, защото ставам за нещо повече от охрана и продавачка в магазин "Всичко по един лев".
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 94 Засега само гориво и консумативи,говори се за въвеждане на паспорт като за сградите.