Спасителите по морето – безсилни, искат плажна полиция

БЧК: По-малко са фаталните инциденти във водата тази година
26 авг 2019 12:50, Анисия Иванова
21
Спасителите по морето – безсилни, искат плажна полиция
Архив: Булфото

Спасителите по морето отдавна апелират за плажна полиция, която да се намесва в неприятни ситуации и да предотвратява инциденти по плажовете, каза директорът на Водноспасителната служба към Български червен кръст (БЧК) Антон Налбантов.

Към момента спасителите нямат други правомощия освен да сигнализират и да се грижат за здравето и живота на почиващите, обясни той пред "Фокус".

Когато гражданите нарушават общите правила за поведение на плажовете, спасителите са безсилни, а техните задъжения  са повече, отколкото правомощията. Нарушенията на правилата на поведение покрай водоемите са предимно вследствие на употреба на алкохол, който дава излишна самоувереност на летовниците, обясни Налбантов.

"Под въздействие на алкохол летовниците не зачитат нито сигнализация, нито предупредителни табели, дори и устните забележки на водните спасители. В такива случаи се стига до фрапиращи нарушения. Влизането във водата при червен флаг и под въздействие на алкохол е смъртоносна комбинация. Други тежки случаи са тези с деца, оставени без родителски надзор близо до водоеми и реки“, каза той.

По думите му обезопасяването на плажовете ще бъде до 30-ти септември. Зоните, който са без спасители, трябва да бъдат обозначени, каза още той и допълни, че морските инциденти тази година ще са по-малко от миналогодишните, но крайната статистиката ще бъде направена в края на туристическия сезон.

До юни тази година инцидентите са 15, което е на половина по-малко от миналогодишните за същия период. През август има мъртви течения и е добре почиващите да са дисциплинирани, за да се избегнат инциденти с фатален край, посъветва Налбантов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
плажен арест ще има ли.трябва да се промени и нк.оръжие ще имат ли.какъв *** трябва да си за да предложиш такава идея.
18
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Това лято съм свидетел на вдигнат червен флаг при вълни 0.7 - 0.8 м. Ами спасителите не трябва да си лежат на сянка и да свиркат, а да са при къпещите се. Да указват до къде може да се влезе и да правят превенция. Удавянията са по две причини - ниска култура, слабо познаване на морето. Тук не включвам добри плувци, които са получили инфаркт или инсулт и не се връщат живи.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То па в Гърция сте големи олигарси с торбите от лидл :) На камъните в гръцките села. Там ходят най бедните хора търсещи всичко, без пари.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не не съм спасител. Просто уважавам хората със сложни професии. А не като тебе боклуциии, които по цял ден реват. Когато спасил един човек в живота си пак, ще си говорим. До тогава, не си особено важен. Просто поредния многознайко с 2 ръце в дупкатаааа :)
15
8
 
1
 
! Отговори
Турист преди 4 години
До 14 Анонимен--------------Сигурно сте спасител.Не се напъвай за нищо не ставате.Лично видях как един спасител заби един шамар и два ритника на един руснак.Много сте жалки и смешни.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще вършат тия плажни полицаи.Ще подсушавават мокрите дами ли.Ми те и на пясъка се подмокрят.Или ще правят водата суха.Ми то е много просто до ума бе,че щом има много вода ще има и удавени,щото морето не е до колене.Хайде сега Мин. Председателя да нареди назначаването на още20 000 парчета,че избори са се задали.Ама в такъв случай спасителите са ненужни,щото ще сложат една лента"не преминаване"пред водата и които мине глоба,бюджет е това,не е шега
13
2
 
6
 
! Отговори
Хората могат преди 4 години
Например в Дубай на всеки двадесет крачки ще срещнете спасител/ка!!! В България спасителите се крият на сянка или пият разредена бира на бара.После туристите били виновни.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува какво трябва и става в Черноморието.Я си почивам в Турция,Гърция и Дубай.Докато имам възможност ще почивам в чужбина ;) ;)
11
1
 
8
 
! Отговори
Ами, праВилно.... преди 4 години
ДО ВСЕКО ГОЛО ДУПЕ НА ПЛАЖА----ДА СТОИ ПОЛИЦАЙ, БЕ.......!!!!ТРЕБВА ДА ИМА КОНТРОЛ У ТАЯДЪРЖАВА!!!!!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам защо е нужно да се спасява всеки без акъл. Слагат чевен флаг и спасителите напускат плажа. За всеки трябва да е ясно че не се влиза!
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че има неохраняеми зони, защото червеногащниците са нетърпими.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даа, слушайте некомпетентните спасители, които се чудят как да се скатават. Въведете плажна полиция и гледайте окончателния финал на българския туризъм
7
5
 
6
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До Анонимен 6: Не знам, дали е типично за Бай ***, но българина е изумително склонен към самоунищожение! Изобщо не ми е ясно от какъв зор сме се пръкнали и каква е целта! Народ, който само от санкции разбира, не може да е народ! Това не са хора!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично за бай ***. Все политиците са му виновни, а самия той никога и нищо не спазва. Защо трябва да плащам на още полицаи да ви казват НЕ влизайтв във водата? Да плащам на КАТ да ви глобява понеже, не спазвате закона? Вие бавноразвиващо обществото ли сте? Какво сте? Сами неможе ли да правите контрол над себе си.. Дори племената в Африка го могат това.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция няма спасители по плажовете-няма и удавени
4
1
 
21
 
! Отговори
Спасител преди 4 години
Слагайте некролози на удавниците за последните 5 години, които не са спазели правилата и глей, как ще се кротне целия плаж. На седмица сме стигали, да вадим по трима .... Вълни по 2 метра, задава се буря, хората везе си тръгват, то онова се обръща и ти показва среден пръст, като му свириш, защото е стероидна "батка" ... ама не мога, да си рискувам живота, да вадя такова ... викаме им "естествени", защото естествения подбор си знае работата.
3
1
 
14
 
! Отговори
Правилно преди 4 години
Точно така. Прекалено голям брой плажуващи има за един спасител. Всичко в тази псевдо държава е пунта мара.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарушаващите правилата под въздействие на алкохол е по-добре да не бъдат спасявани. Естественият подбор да се остави да си свърши сам работата е нужно. Човечеството трябва да може да се чисти от бок.лука. Иначе той задръства планетата.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
e 15 ... при по-малко турсите, ще има и по-малко инциденти като бройкакажете го в %, какви са тия стъкмистики