Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити

С кодекс ще превъзпитават държавните служители
Обновена: 15 сеп 2019 11:25 | 15 сеп 2019 09:40, Камелия Цветанова
74
Любезни чиновици в помощ на хората на хартия, а реално - намръщени и сърдити
Снимка: Pixabay

Тази есен предстоят промени не само в местната власт, но и в отношението на чиновниците към нас. В Министерския съвет е изработен проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.

Още по темата
По него са работили екипите на двамата вицепремиери Томислав Дончев и Екатерина Захариева и основната разлика, която очакваме да усетим, е готовността на чиновниците да бъдат на наше разположение и да ни отделят колкото време ни е необходимо.

"Кодекс за поведение има откакто има Закон за държавния служител. През 2000 година и през 2004 година бяха приети текстове, които задължават държавните служители да имат любезно отношение и да помагат на гражданите", обясни пред Нова тв Снежана Димитрова - заместник-председател на Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС).

"Това, че се появява нов кодекс означава, че има развитие. В световен мащаб настъпват много промени и това предполага и промени в нормите, които изискват държавните служители да изпълняват онова, което обществото очаква от тях", каза още тя.

Според нея обаче, за да има реална промяна е необходимо да се провеждат и обучения на служителите.

"Механизмът на този кодекс не е такъв, че той самият да съдържа санкции. Санкциите са в закона. Този кодекс представлява общите условия, на които трябва да отговарят държавните служители. Към тях се наслагват техните задължения по длъжностните характеристики. Те описват какво трябва и какво не трябва да прави един служител", коментира Красимир Божанов - директор "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет.

"Събирателното от тези два елемента дава основание при нарушение да се налага дисциплинарна отговорност", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе де сте виждали учтив чиновник.Отиваш и налиташ на поредния *** зъл дърт *** и той почва да ти вдига кръвното щото видиш ли много работел и с хора не му се говорило.Ми като е така, да со смени работата.Никой не му е виновен, че работи това.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им направят срокове за работата. Не може за едно разрешително от общината да те мотаят 7 месеца. Ако искаш по-бързо, трябва да броиш на ръка.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе само ти живееш е там. С новата им система хич вече не е за 10 мин. Изпращаш един куп документи, които трябва предварително да подготвиш и след това ще трябва да идеш и да ти направят снимка, защото със старата книжка вече няма да можеш да пътуваш извън щата. Хайде, хайде.... Стой си там.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кодекс ще превъзпитават държавните служители..............Успех в превъзпитаването на една огромна маса от селияндуристанци!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва така да се направи, че да не виждаш чиновника въобще, всичко да се прави през факс, телефон и интернет и всичко да се записва, както е в нормалния свят, само за бабите по едно гише и така.
62
1
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Не са 1 милион, а 7 милиона са чиновниците. Съвсем се оляхте.
61
13
 
5
 
! Отговори
чиновник преди 4 години
Някак си хората трябва да разберат, че срещу тях на гишето стоят едни свръхнатоварени, стресирани чиновници от които се очаква да свършат работа за трима с/у нищожна заплата. Хора които залитат от умора и безсъние от натоварването, хора които са пред пенсия и нямат избора на емиграцията. Някак си работата им не предполага усмивки. Проблемът е много по-голям от дребните заяждания в коментарите тук.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чиновник 55Твоята заплата откъде идва, чиновнико, знаеш ли?
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кодекс за "преструктурирането" им с 50% по- малко?Или ще продължите да увеличавате броя на държавните хрантутници?Вероятно са повече от 1 млн.В бедна страна като Бг изхранваме 1 млн. чиновници, неносещи и стотинка добавена стойност.
58
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък нямам проблем с отношението на чиновниците и качеството на работата им. Вие къде ги намирате такива намръщени и некадърни? Имам чувството, че избивате комплекси.
57
3
 
14
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Много е просто решението. Уволнявате половината, на другите дигате заплатите двойно и всичко ще си дойде на мястото. Ама за да ги уволните се искат топки дето ги нямате щото те ви избират на власт. Пък идат избори , нал тъй ?
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само намръщени , но и мнооого некадърни.
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поднових си шофьорската книжка в САЩ, без записване и ми отне точно 10 мин. Дадоха ми новата на място ... цена $48. Време 10 мин, нерви 0, от там на кафенце в мола и обратно на работа засмян.Всичко е направено за да се улесни клиента, всичко ...
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходене по мъките е като се стигне до държавните чиновници. Винаги те посрещат на нож, все едно ти си им виновен че са станали накриво и така всеки ден. Аз засмян държавен чиновник съм виждал може би 5 пъти, всички са супер намръщени и заядливи.Направо няма думи ... трагикомедия.
53
15
 
7
 
! Отговори
чиновник преди 4 години
До Свадлива пенсияЖената от гишето плаща твоята заплата с данъците си. Ако си частник пак тя ти я плаща като клиент. В икономиката всички сме заедно!!!! Ако заставаш на гишето с доноси и оплаквания си получаваш съответното отношение.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в държавната администрация има поне ЕДИН назначен без връзки (шуробаджанащина), то аз ще си отрежа главата и ще я подритвам по пътя!!!
51
5
 
11
 
! Отговори
Свадлива пенсия преди 4 години
Винаги, ама винаги започвам с "Добро утро" /евентуално/ и усмивка. И ми трябват точно 5 секунди да установя дали имам чиновник, на който му е крив света. О, и да! Аз имам цялото време на живота си да му вгорча живота със сигнали и оплаквания! О да! Аз на тоя чиновник съм му плащал заплатите 40 години ПРЕДВАРИТЕЛНО! Ще бъде любезен и добронамерен! Яде моя хляб!
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В големите вериги, туризма, а и не само там, е същото. Враждебност, мързел, скатаване, мин заплати. Читавото население е в чужбина. Ако всички некадърни ги съкратят държавата и фирмите, тогава ще има 1 милион безработни, най-малко. Този проблем се решава със силно образование и икономика, защото все още няма изгодни технологии с които може да се заместят всички работни места. Дори да имаше в момента тук са неприложим, защото ще се създаде такава престъпност с която и армията не може да се справи
49
4
 
11
 
! Отговори
чиновник преди 4 години
До загрижен до чиновникОгледайте се, ако сте в България. Ще видите, че повечето млади вече са напуснали. Хора които са на месеци преди пенсия ви обслужват на всички нива в администрацията социалните служби, общините и здравеопазването. Когато ми благодарят за любезността, не ми се спестява оставането след раб. време за да наваксам с изоставането заради гишето. Просто сме малко и зле заплатени.
48
1
 
1
 
! Отговори
до "бай ганю&qu преди 4 години
И що пак от "западните страни", а не от прибалтийските държавици, например. А?