Родители обезпокоени от сигурността в учебните заведения

80% от училищата нямат пълно видеонаблюдение
16 сеп 2019 17:45,
9
Родители обезпокоени от сигурността в учебните заведения
Снимка: архив, Булфото

Темата за сигурността на децата в училищата излиза на преден план със старта на новата учебна година. Във все повече сгради има поставени камери за видеонаблюдение, за да се осигури благосъстоянието на младежите. Освен това в някои от училищата има и физическа охрана, която да следи потока от хора в институцията.

В някои училища обаче все още няма пълен набор от видеонаблюдение, което поражда недоверие в родителите на учениците.

Още по темата

71% са обезпокоени от сигурността на своите деца, показа анкета на bTV  във Facebook. Едва 29% от родителите се чувстват сигурни.

Резултатите от анкетата означават недоверие в организацията на учебните институции, обясни психологът Иван Игов. Според него проблемът в училищата е големият брой ученици, на които се налага да споделят една сграда или смяна. Освен това смята, че ученици и учители не се познават добре.

Все още обаче има трудности при справянето с агресията. Експертът изтъкна, че нивата на тормоз са около 25%, като в по-големите училища може да е по-висок.

„Важно е да се балансира доверие и наблюдение. Колкото повече наблюдение има, толкова по-малко доверие има при родителите”, допълни Игов.

80% от училищата има видеонаблюдение само в коридорите или дворовете, обясни Лилия Дамянова от образователното министерство. Тя посочи, че няма информация колко училища имат пълно видеонаблюдение.

Експертът подчерта, че отговорността и организацията за сигурността на децата е задължение на директора. По думите ѝ процесът и съответните условия зависят от бюджета на училището и допълни, че има финансиране от министерството, което се разпределя по няколко направления.

Цвета Брестничка от асоциация „Родители” обясни, че родителите обикновено са извън училищния живот на своите деца. Въпреки това ако училището е достатъчно отворено и родителите водят активен разговор със преподавателите, то те ще се чувстват по-спокойни.

Всяко училище има своя специфика и няма универсална рецепта за сигурност, посочи Брестничка.

И тримата се изказаха против забраната на мобилни устройства в класната стая, при условие, че те се използват за учебни цели и има въведен регламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Верно е... преди 4 години
До 1 по шпиониране смеДокато ги пишем тези коментари и вече всички международни реклами на страницата станаха "Шпионски магазин", "Курсове за седми клас", "Курсове по английски език".Без съгласие за бисквитки...:)))))))
7
0
 
6
 
! Отговори
№1 по шпиониране сме преди 4 години
Да приложат европейски правила училищни и опит.Да, но всичко ще побългарим = развалим.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Едно време, 90-те...Па и ние сме имали счупен прозорец зимата. Дежурния изриваше снега от пода и подсушаваше с пaрцал. Но сега поколението на жендърите идва.
5
0
 
6
 
! Отговори
Да, де... преди 4 години
До 1 по шпиониране смеАма работата става "Биг Брадър БГ". После директорът, ако си неудобен, си прави каквито иска монтажи и учителят отива на съд. Има си учител в стаята, ако му се няма доверие или прави мизерии - махайте го. Децата разказват какво се случва. Ако е нещо нередно те сами ще го снимат.Ми сложете камери и в кенефите да гледате кой даскал пуши. Ама най-много да изгорят половина прогимназисти.От друго поколение съм. Това е моя опит. Детето ми още не е в училище. Ще видим...
4
4
 
8
 
! Отговори
Едно време, 90-те... преди 4 години
Зимата имахме счупени прозорци със стара дървена дограма. Обличахме се дебелко, и си ходехме на училище. При 10 градуса. Тоалетните бяха от т.нар. турски. Сваляха се маратонки в двора на училището. Пушеше се от шестокласници пред вратата на училището. Биехме се като животни и след първа кръв в двора на училището - учителите гледаха сеир. Учители масово идваха на работа пияни или недоизтрезняли. Чакаха ни банди от други квартали за да крадат дрехи и обувки пред училището.Ама никой не знаеше.
3
0
 
6
 
! Отговори
№1 по шпиониране сме преди 4 години
До Родителите се боимУчителите, ако си мислят, че на друго място няма колеги да ги шпионират и да "пеят" всичко на шефа, много се лъжат.
2
0
 
7
 
! Отговори
Родителите се боим преди 4 години
за децата си. Винаги е било така, винаги ще бъде така. Ама...1. "за да се осигури благосъстоянието на младежите". Това авторът на статия прочете ли си го преди да го публикува? Благосъстояние значи богатство. Отделно в училищата няма младежи. Има деца или юноши. Децата са до 12 г. възраст, юношите от 12 до 20г. възраст.2. Какво значи пълно видеонаблюдение? Да снимате със звукозапис и в стаите? Заради това напускат учители, а нови няма. Кой ще се съгласи да го снимат и записват цял работен ден
1
1
 
9
 
! Отговори
дивашка територия преди 4 години
Дивото зове !!!Тръгнали да се сравняват с бели хора в уредени държави.