Учители на протест на първия учебен ден. Бивш министър: Не съм съгласен!

С това ще бъде опетнен специалния ден, смята Тодор Танев
Обновена: 16 сеп 2019 09:25 | 16 сеп 2019 09:25, Красимир Ангелов
15

На първия учебен ден учители излизат на протест пред образователното министерство. Причината е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите без уважителни причини ученици.

Част от педагозите обаче смятат, че промяната ще ги превърне от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

Още по темата
"Не съм съгласен с начина, по който тези учители искат да изразят недоволството си. 15 септември, първият учебен ден, е специален. С подобна демонстрация обаче той ще бъде опетнен", коментира в студиото на "България сутрин" бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

Пред Bulgaria ON AIR Танев отбеляза
, че статистиката сочи, че от осем ученика един не влиза в час в България. Проблемът обаче не бил главно в образователната ни система.

"Тя е длъжна като последна инстанция да реши въпрос, който на практика не е породила. Безспорно учителите са длъжни да провокират интереса на учениците. Тези деца обаче, които са в час, за да "запаметят" нещо, не са равни с онези, които искат да научат нещо", подчерта още гостът в студиото.

В онлайн петиция срещу реформата са се подписали над 6000 души. Против готвения протест обаче са всички синдикални организации в образованието. Според тях акцията е "провокация с неясни цели" и създава "измислени внушения за нарушени учителски права".

От образователното министерство пък обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%. Според ведомството целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото на управляващите не им изнася да признаят истината - че протестите се организират, когато хората считат, че е налице неправда и законово нарушение. Точно както е в случая.Това, че властта и тро.лажът й, редовно ги изкарват политически, не пречи тези протести да са легални и исканията - напълно логични и справедливи.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в Бг винаги протестите се смятат за опетняване и за политически?!Защо ни е отнето правото на несъгласие?
13
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
аз съм анонимен 2 - моля червените пръсит 8 бр. могат ли да ми отговорят защо са в тази позиция1. Не е вярно..?????2. Не е правилно??????3. какво да е другото не мога да си отговоряпостарайте се да отговорите
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата, които не посещават училище, трябва да бъдат принудително извеждани от тази семейна среда. Прави са скандинавците. Само така ще се спре възпроизводството на неграмотни социални *** и потомствени престъпници. Децата имат право да се образоват и да не бъдат експлоатирани от своите родители. Прекъснете веригата на накучване на такива! Въпрос - във връзка с новите задължения, вменени на училите, ще имат ли право да използват "помощни средства"?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От образователното министерство пък обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%."Е, и? Ангажимент на учителите е да им напишат отсъствията.От там-насетне в закона си пише кой контролира изпълнението на родителските задължения да осигурят посещаването на училище от децата им. Това не са нито учителите, никто директорите. Ама така е то, като у нас наредби пишат неграмотни връзкари, неучили и незнаещи, но пък назначени.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя на учителите за едно - кой от тях и защо членува в синдикалните им организации.Бе хора, не виждате ли, че тотално са против интересите ви и играят по свирката на властта! Защо не ги бойкотирате и не напуснете тия измислени организации? Аз за 25 години трудов стаж в такава не съм участвал и няма да участвам. Защо им плащате членския внос? Няма ни една причина да го правите. Сами можете да защитите интересите си, като служители, не ви трябват оядени безхаберни хора.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задача на училището е да образова и възпитава. Това го пише в ЗПУО. Задължение на родителите е да осигурят посещението на децата си в училище. А дали и защо не си изпълняват тези задължения не е работа на учителите. В този закон,както и в ЗЗД пише кои са контролните органи. Да вземат и да си вършат работата, няма да е зле,а учителите да си гледат образованието и възпитанието на децата, които ходят в училище и учат. Но наредбите се пишат от тотално неграмотни, безхаберни и незнаещи хора.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой го пита тоя дали е съгласен? Имат право да протестират хората - правят го. Той, като има мераци, да обикаля из махалите и да прави анкети кой и защо не си пуска децата на училище - да ходи. Къде си вре гагата в чужди решения и искания, които са напълно резонни и логични?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са учителите и аз, като родител и гражданин тук ги подкрепям. Откъде- накъде ще изпълняват полицейски функции и ангажиментите на Агенция за закрила на детето? Това са органите, които следва да контролират защо децата не посещават училище. На учителите не им е работа това и няма причини да им се губи времето и с такива задачи.Аман от некомпетенти решения, взимани от некомпетентни хора, назначени на места, за които изобщо не са подходящи!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали министърът ще отиде в *** махала да приканва учениците, които не искат да ходят на училище да се върнат обратно в класните стаи?
5
6
 
12
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Работата на учителя е да учи децата, а не да търси причините за това, че не идват на училище. За какво са институциите като ОЗД, И ДПС и десетки други такива, които само отчитат дейност. За поведението на децата се търси отговорност от родителите и всички институции. Първо трябва да погнат родителите, а след това да работят с децата. Тези от МОН също да търсят причините, че и без туй нямат работа, иначе няма да пишат безумни наредби. Оставете учителете да работят.
4
2
 
6
 
! Отговори
Идиокрация преди 4 години
Кой от политиците, милионерите и така наречените "успели" хора в бг има добро образование, много малка част.И да си протестират учителите, все тая.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори не знае, че днес е 16-ти септември, а не 15-ти. Ако дата е свещена за този ***, какъв му е проблема. Вчера не са протестирали.
2
11
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И по мое време учителите посещаваха домовете на учениците, дори когато не отсъстваха, за да се запознаят с обстановката, в която учат децата.Тогава дали учителите сасе смятали за полицаи?!?!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този каква направи, за да няма протести, докато беше министър? Обикаляше страната и ръсеше бисери.