Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%

Само плодовете и маслото сме купували на по-ниски цени
Обновена: 17 сеп 2019 09:21 | 17 сеп 2019 09:16, Камелия Цветанова
283
Хлябът скочи с 10%, зеленчуците и те, месото поскъпна с над 7%
Снимка: Pixabay

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на месец юли, сочат данните на НСИ.

Основната причина за това е поскъпването на храната.

Още по темата

В рамките на година цените на храните и безалкохолните са нараснали с 5,2%. Най-съществено е поскъпването на хляба и зърнените храни – с 10,3%. Съществено е нарастването и на цените на зеленчуците – с 9,7% за година, пише "Труд".

Месото и месните продукти пък са поскъпнали със 7,2%.

Цените на минералните води, безалкохолните напитки и соковете също вървят нагоре – с 3,4% за година. През август бирата е била с 3,6% по-скъпа от същия месец на миналата година, цените на вината са нараснали с 3,3%, а на спиртните напитки – с 2,1%.

Понижение на цените в рамките на година сред хранителните стоки има само при плодовете – с 1,4%, и при маслото и мазнините – с 3,7%.

При нехранителните стоки най-съществен ръст на цените за година има при парното, което е поскъпнало с 13%, както и при пътническия и въздушен транспорт – с 10,7%. Обувките обаче са поевтинели с 1,4%.

Годишната инфлация е по-висока от лихвите по банковите депозити, които са под 0,3%. Така инфлацията реално топи спестяванията в банките. Затова много хора започват да търсят алтернативни възможности за инвестиции като покупката на имоти например.

Само за месец август инфлацията е 0,1%. По-съществено през месеца се поскъпнали зелето – с 6,6%, ябълките – с 4,7%, цитрусовите и южни плодове – с 3%, каймата – с 2,1%, и телешкото месо – с 1,9%.

През август са се понижили цените на дините и пъпешите – с 15,3%, редица зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан – с 13,3%, картофите – с 6,8%, морковите и червеното цвекло – с 5,5%. Поевтинели са и дрехите – с 2,4%, и обувките – с 5,1%. През август понижение на цените има и при бензина и дизела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
11
 
! Отговори
Цербер преди 4 години
Кочините в опустелите села празни, кошарите в обезлюдената Странджа празни. Навсякъде *** башибозук. 200 милиона за "къщи за гербери" има за обикновените фермери няма. Милиарди за детски площадки, балетни зали и трибуни без стадион (в Драгоман) изхарчени, а сега ще ядем замразено свинско по 10 лева внесено от другия край на света. Питам кои ще пътува по магистралите из "Севрозападнала" България, където и хора и животни не останаха. Анатема *** герберски.
256
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като Ви взехме асансьорите. Взехме евтините апартаменти. После взехме хубавите училища и сложихме нашите деца в тях. Абе, взимаме, взимаме, взимаме. А, вие пак гласувайте за нас и така за трети път. "Много са лоши тия комунисте бе". Е, те така с този лозунг "г.л.л.у.п.авия" булагар гласува за вече втори пореден път и МУТРИТЕ печелят. После, защо нямам.Еми, няма да имаш *** щото мутрите не са научени да дават. Те само взимат, взимат, взимат...Хайде и късмет. Глада е здраве казват, ама
255
0
 
9
 
! Отговори
Пешо Секса преди 4 години
Важно е, че лихвите за кредит са ниски. А пари за храна не остават. Скоро ще има изревали с отнети жилища от ЧСИ. Много хора си надскачат възможностите.
254
2
 
2
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Няма да вземат да повишат данъците и най-вече данък общ доход. Ами правят такива простотии.
253
2
 
9
 
! Отговори
Чичо Ваньо преди 4 години
Пак да гласуваме за ГЕРБ в знак на благодарност!
252
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идват избори -- ГлаДувайте за Герб......
251
1
 
15
 
! Отговори
... а хората ? преди 4 години
...ами Хората си трайкат ! Така успех не се постига, ей!
250
5
 
19
 
! Отговори
дебилчо бг преди 4 години
гласувайте , гласувайте пак за герб
249
5
 
28
 
! Отговори
Магистралният Бос преди 4 години
Няма да се плашите, обещал съм ви повишаване на доходите, ама нали се сещате че тези пари трябва да дойдат от някъде, затова сега ще ги вземем първо от вас пък после ще видиме, ако има достатъчно за мене и за колегите може и за вас да остане.
248
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите хлебарЕ само се ослушват нещо от някъде да се чуе или зададе и веднага хоп цените нагоре.Оправдания много -от кишата и сушата, до международното положение и те така било "пазарна икономика" така ни казваха га правеха "демокрацията" !!!
247
6
 
27
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Тоя селски хляб на картинката го имаше при Соца, а сега - ***...И Сушард, и Милке нищо не важат пред "Малчика"? Да не говорим за вкуса на сиренето, кашкавала, саламите, луканките, а пък млеката.... - как се случи така, че Соца си укри готварските рецепти?
246
1
 
28
 
! Отговори
men преди 4 години
дайте да ги ......един път бе. да видим дали ще дойде промяна. следващите ще дават отчет по три часа всяка вечер по националната телевизия и заплатите ще станат поне като румънските. ама требват топки а ние сме най големите скопняци не само в европа.
245
2
 
36
 
! Отговори
гроб резултати преди 4 години
да ама заплатите - си стоят еднакви
244
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека полека се почва, след ниските лихви идват съдия изпълнителите. Богатите правят най-много пари по време на криза.
243
1
 
46
 
! Отговори
Папугай преди 4 години
Хляба, зеленчуците, тока, горивата и т.н. скачат само защото българина спи и не скача.В Англия цените им са същите като в БГ, но тук заплатите са в пъти по-големи.
242
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече дори загубихме единственото ни предимство - евтиният живот. Дори и туристите вече няма да искат да идват - същата цена но много по - лошо качество на пребиваване. Единственото все още хубаво е, че храната ни е по - добра но и доста храни вече прецакаха.
241
4
 
21
 
! Отговори
Нова възможност преди 4 години
Възраждане с действията си показват, че са за истинска промяна, но Вие пак си гласувате за ГРОБ и само ревете!
240
3
 
32
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
за 3 месеца живот в друга държва от ЕС и.....разходите ми за храна в сравнение с София, се оказаха по - ниски
239
6
 
9
 
! Отговори
До Мишо 251 преди 4 години
Бъркаш демокрация и капитализъм. Демокрацията НЕ е икономическа система, а социализмът, в интерес на истината не е икономическа система. Затова може да съществува социалдемокрация.
238
3
 
31
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Браво, Бойко, браво! Ей това е демокрация всичко поскъпва - водата със 100%, тока с 10%, гражданската отговорност двойно по-скъпа! Сега хляба, зеленчуците и месото!Браво Бойко обеща, че ще ни вдигнеш заплатите с 20%, ама не забравяш преди това да си ги вземеш. Знам, че си говорил с шефа ми да ми вдигне заплатката!Хора, отворете си очите живеем все по-зле! Комунизма ли ви е виновен, айде 30 години преход! Е няма такова чудо! Пенсия на 65, фалирали застрахователи......... чудна държава!