Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите

Те ще доведат до напрежение в гилдията
18 сеп 2019 11:23,
72
Ананиев: Медсестрите искат заплати над тези на лекарите
Снимка: архив, Булфото

Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Работата на министъра на здравеопазването е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения, а не да увеличава заплатите, посочи Ананиев пред bTV.

Още по темата

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели“, заяви Ананиев и беше категоричен, че това не е „прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

Той коментира усвояването на отпуснатите 86 милиона лева.

„36 млн. лв., отпуснати от правителството, отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване. Тук е финансирането на спешната помощ, белодробните и психиятричните болници, както и тези, които се намират на труднодостъпни места“, обясни министърът.

Отделно Националната здравна осигурителна каса отвори своя резерв и предостави 50 млн. лв. за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки.

„Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова извънредно увеличение на сектора не е имало досега. Казвам „на сектора“, а не по сметките на медицинския персонал“, подчерта Ананиев.

Във връзка със започващите днес безсрочни протести на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, здравният министър коментира, че всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори.

„Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев.

Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекари и медицински сестри ,които трудно оцелявате само от формирана работна заплата и допълнителни трудови възнаграждения съгласно вътрешните правила на РЗ ,уговорено в КТД и индивидуалния трудов договор спасявайте се в чужбина . Tам ще сте уважавани ,ценени и добре платени.В България не чакайте човечност от управляващи ,защото такава им липсва.
64
1
 
4
 
! Отговори
hhh преди 4 години
ми, че то и Бойко Борисов, подчинен на Пеевски взима по 7К месечно. Мед. сестри да не би да са по-глупови от Бойко борисов или бойко борисов е направил повече от една мед. сестра? Мед. сестри се грижат за болните, а бойко се грижи за Пеевски, асансьорния специалист, имотния специалист, за себе си, за клана на белите р..о..м.., които се турчеят като Пеевски... и така можем да продължаваме до безкрай.7К заплата за един черен к..а..у..н.. дето всички големи проекти ги дава на турция.
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сестрите не ги считат за хора, те имат право само да работят, а лекарите имат пълната власт да се разпореждат с тях влючително и за телесни наслади ,които според тях са морални и оправдани И хляба и ножа е в лекарите някои и директори!
62
2
 
22
 
! Отговори
Лично аз познавам преди 4 години
лекарите в кварталната поликлиника и няма лекар да не взема поне 2000 лв, даже и да няма никой пред кабинета му. Надписването на прегледите, особено вторичните е масова практика, касата се точи като за световно. А тези, дето имат пациенти си докарват 3 бона законно и още толкова в джоба. Всеки ден си тръгват с по 80-100 лв на ръка от пациенти без да минават на регистратурата. Затова е този вой против камерите в кабинетите и саботажа на електронната здравна карта
61
2
 
7
 
! Отговори
СВАЛЯЙ ТАЗИ МАФИЯ преди 4 години
от власт. Сега на никой няма да увеличат заплатите, защото ТИКВЕНИКА се отчете пред американските господари и плати накуп предварителни 3 млрд лева.
60
2
 
16
 
! Отговори
Ананиев не лъжи! преди 4 години
Не е вярно, че сестрите ще вземат повече от лекарите. Сега заплатата на сестрите е около 800 лв с допълнителния извънреден труд , а основната е около 700 лв. А няма лекар, дето да не се разписва за по-малко от 2000-2500 лв. Отделно са тези лява ръка десен джоб, които им дават на ръка без да се отчитат никъде. Преглед за неосигурен е 40 лв във всяка поликлиника. Ц.,то, които не са осигурени дават по 20-30 лв на ръка. А колко им дадат фирмите за скъпите лекарства..симпозиуми, бонуси като бензин..
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно това.Медицинските сестри не поставят стентове на здрави хора и не взимат десетки хилядарки месечно както правят някои доктори.А това, че има доктори, които взимат толкова, колкото искат да взимат медицинските сестри не е проблем на медицинските сестри, а проблем на министъра!Ако беше японец, министърът сигурно щеше да си направи сепуку.Но понеже е българин, той се оправдава. Вместо да се оправдава да реши проблемите на сестрите и на лекарите!
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторите са като сервитьорити, разчитат не на заплата а на бакшиш.
57
1
 
23
 
! Отговори
4040 преди 4 години
Майка ми е мед.сестра с 43 години стаж и заплата от 590 лева. Нищо не направихте след обещанията си. Ако можех щях да ви покажа и фиша и на заплатата и да видите колко е розово положените в България, както се тръби на ставане и лягане. И после каква ли пенсия ще получават тия хорица.
56
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 4 години
А онзи лекар който взима по 57 хиляди лева кога ще го стигнат мет. сестрите.
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално ли е лекар, който спасява живот, да получава две МРЗ? Това е по-малко от заплатата на чиновник, който се врътка по цял ден на стола в климатизирания офис в някое министерство! Трябва да се съкрати поне 60% от администрацията и да се преквалифицира. А на медицинския персонал да се увеличат поне двойно заплатите. Хората, които реално работят, трябва да получават достойно възнаграждение.
54
1
 
21
 
! Отговори
КОКО преди 4 години
Крайно време е двете недоразумения -министър Кирил Ананиев и зам.министър Жени Начева да изчезнат от МЗ. От ясно, по-ясно е, че не стават за тази работа...!
53
1
 
16
 
! Отговори
Христо преди 4 години
До ЕмигранткаТака е в цивилизованите и развити страни.България е в Европа само географски.По манталитет на народа,на политиците,еволюционно тука сме някъде около или под третия свят....
52
1
 
22
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Този мънкащ дядка кой го направи министър.....Та той на вързано куче хляб не може да даде...
51
2
 
27
 
! Отговори
кристина преди 4 години
***, дано и ти скоро да взимаш същата заплата като сестрите и да бачкаш в някоя болница с техните смени!!!! и дано останеш доволен до края на живота си!!!
50
1
 
22
 
! Отговори
Емигрантка преди 4 години
Заплатите в Австралия са съставени от основна заплата, която се увеличава според стаж от 1 до 9 година, допулнително за старша на смяна или отделение, главна. При смяна след 15 часа се начислява 20%, а при нощна смяна 35% върху основната тарифна ставка, Събота се заплаща с 50%, а Неделя и национални празници се заплаща 75% добавки, като Коледа и Великеден се плащат 200% или 100% допълнително и избор на допълнителен почивен ден. Годишна отпуска от 6 работни седмици с 15% добавка към тарифата.
49
1
 
18
 
! Отговори
Емигрантка преди 4 години
За сведение на министертво и колеги: Заплатите в здравеопазването ( частно и държавно) трябва да са определени със закон и давам пример: В Австралия разликата е $5000 повече на година в частната болница, но пък освобождаването от данък върху дохода е $6000 по- малко, което почти ги изравнява. Частните болници и лекари имат такси определени със закон и нямат право да ги надвишават. Заплатите се договарят всяка година от профсъюзите и в частния и държавния сектор.
48
2
 
17
 
! Отговори
akud преди 4 години
има доктори в пазарджик който взимат по 57 000 лв. фактически мед. сестрите искат по 114 000 лв. ???????
47
1
 
30
 
! Отговори
Slava преди 4 години
Вдигнете заплатите и на лекарите. Спасяват и даряват живот. Заслужават достоен за себе си.
46
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще продължават да искат ,защото досега не сте им дали нищо, което сте обещали .