Канцерогенният ранитидин идвал от китайски заводи

При производствени проблеми там се засяга целият свят
Обновена: 19 сеп 2019 10:12 | 19 сеп 2019 10:02, Анисия Иванова
21

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън ЕС, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Към момента препаратът не е спрян от българския пазар. Предстои да бъде направена оценка на риска, тъй като в определени нива той не представлява опасност", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му проблемът идвал оттам, че производството е концентрирано в няколко китайски завода, които при производствени нередности засягали целия свят.

Проверяват лекарства за язва, съдържащи канцерогенни съединения

По данни на Министерството на здравеопазването у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.

Нитрозамините са изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха, като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта.

"Това че производството им е концентрирано в Китай, представлява опасност за европейската сигурност. Канцерогенната съставка нитрозамин от своя страна е изключително опасна над определени нива и затова ЕК въведе в началото на 2019 г. изисквания и промени за производствените процеси в някои китайски компании", каза още Костов.

Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти като ранитидин, които се използват за лечение на същите страдания, включително по-нови поколения лекарствени продукти.

От 2010 г. до настоящия момент в Изпълнителната агенция по лекарствата няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Valentin Karamanliev преди 3 години
За ранитидина той е Н2 блокатор, тоест блокира водородните молекули на киселините в стомаха. На времето им е трябвало 40 хиляди експеримента за да го открият. Милиони инвестиции, време, опитни животни и т.н. Той действаше, но никой не обясни защо го спряха от употреба. Но добрата новина е, че открих негов естествен в природата заместител и цената му е 0 лева (ако имате градина.) Това е МОРКОВА.
19
0
 
0
 
! Отговори
Valentin Karamanliev преди 3 години
В неговия състав има различни Н2 блокатори, които нямат странични ефекти. Чист, природен, натурален продукт който всеки може да си го позволи. Когато имате проблеми с киселини в стомаха, изяжте два моркова, но след това не трябва да поемате течности или да приемате храна. Оставете морковите да си свършат работата.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Криси За китайците ли става въпрос или за онези от ес
17
1
 
6
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Кой позволи да се внася и не само той защо никой не казва нищо и за валтензина който спряха след като беше в употреба около 4 години кой вкараха в затвора че не разбрахме иначе за фалшиви болнични уститеви пъпки хванаха да бръщолевите мошеници и крадци
16
0
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Нитрозамин има във всички колбаси и преработени меса, и то стотици пъти повече отколкото в тез хапченца. Отделно всички зеленчуци са бъкани с нитрити, които с амините в стомаха образуват нитрозамини - и кво праим, спираме да ядем, да пием, да дишаме ли?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е това да го каже оная агенция по лекарствата ,ранитидинът е едно от най-старите л-ва да кажат за новите които са в изобилие кои могат да предизвикат такива странични д-вия и защо са азрешени за ползване у нас-щот някой прибира пари от разрешаване за ползване на л-ва
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китаец лично ме е съветвал да не консумирам нищо, което е произведено в Китай!Твърдеше, че почвите и водите са тотално отровени.
13
0
 
5
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Не си разбивайте здравето, че после ни лекари като хората, ни лекарства, като лекарства!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха, кажете на този *** снимката да спре ракията.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахаКои управници бре?Китайските ли?Ти да не си мислиш, че китайците само тебе тровят.Не се надценявай.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По байтошово, дядо ми, лека му пръст, пиеше за кръвното НИФЕДИПИН, после излезе, че е канцерогенен, забраниха го, и дядо ми си отиде от рак.Та каквото и лекарство да взимате, всичко е химия и не се знае каква друга болест ще ви докара.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са тотални ментърджии.
8
4
 
31
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Ти да не мислиш ,че някой от управниците ни има за хора?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето ми приятели, особено обичащите да хапват и да пийват ползват ранитидин.Още сядаме на масата и почва едно лапане на хапчета.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От миналата година съм изял към 30-тина блистера, и ся кво? Да пиша ли завещание?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахаНовия завод е за животински лекарства.Само казвам.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто е много евтин. Ще му сменят името и ще поскъпне. Стара схема!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрисиТака е криси. тровят ни китайците, та да завземат света.
2
6
 
26
 
! Отговори
Криси преди 4 години
Влагат отрови навсякъде - в храните, във водата, в лекарствата, пръскат от самолети, за да отровят и въздуха, пестицидите в почвите отделно, в грипните щамове и във ваксините.... Геноцид във всички възможни форми и с всякакви средства....
1
3
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
В новия фармацевтичен завод ,дето го откриха тая седмица ще се произвежда ли ранитидин? Само п?итам