Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!

Злоупотребите трябвало да се криминализират, контролът да се засили
Обновена: 19 сеп 2019 11:19 | 19 сеп 2019 11:15, Камелия Цветанова
499
Кой да плаща за болничните? Бизнесът иска: До 3 дни без пари!
Снимка: Pixabay

Злоупотребите с болничните листове налагат промяна в системата, настоява бизнесът.

"Първите 3 болнични дни реално не ги плаща работодателят, както е по закон, а съвестните работници, които се трудят, вместо тези които се правят на болни", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV.

Още по темата
Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Като пример Велев посочи Турция, където средно болничните дни са 3.

Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ.

Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат.

Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3 300 отменени болнични листове.

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

"Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

Според него е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е "нечовешко и незаконно”.

Тя подчерта, че злоупотреби с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано. Освен това е нужно
въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства.

Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса.

По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит.

Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
0
 
0
 
! Отговори
Аз до 457 преди 4 години
Тъй като гледам какви глупости приказваш явно съденето на тикви ти е потомствен занаят. Нещо не разбрах какво общо има магистралата с изплащане наболничен от осигуровките които аз лично си плащам ама айде докато си носил тиквите толкоз ти бил капацитета. А иначе много ясно че няма да съм съгласен да плащам за нещо и да не получавам нищо насреща. Който *** да бъде санкциониран. Все едно да ми кажеш че понеже масово не се спазва ограничението за скорост да забраним колите. Аре малко по умно а?
446
2
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Всеки работещ ПЛАЩА за болничните - ние работещите ПЛАЩАМЕ. Нито държавата ни плаща, нито бизнеса. Парите за болнични идват от НАШИЯ ДЖОБ - НА РАБОТЕЩИТЕ. Така, че държавата и бизнеса да мълчат - ТОВА СА НАШИТЕ ПАРИ! Единствената роля на държавата е да контролира кой ***. Щом не може да го прави - да подават оставки директори и да намерят, някой, който ще го контролира, а не по най-тъпия начин да ни режат парите, заради собствената си некомпетентност!
445
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До кога ще въртите тая простотия на първа страница
444
0
 
14
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
Така нареченият "бизнес", да направи справка, как стоят нещата в европейските държави-членки на ЕС и тогава да искат!. Значи, искали те. Ами, като отиде човек на интервю за работа, как ти казват заплата 1200 лв,осигуровки върху 600? Това законно ли е? Не трябва ли да се криминализират подобни "бизнеси". Нещо за извънредния труд и заплащането му? Нещо за работа в национални празници и заплащането? Не! Само това ги интересува -да не плащат. Еми,съжалявам,но ще ида да работя за друг бизнес. Не в БГ
443
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
Разбрах, че в Канада болничния се плаща от Трудова медицина. Често се разболяваме на работните си места, от "добри" колеги и шефове. Лекарят описва състоянието, издава болничен, който се заплаща от трудова медицина, които отиват на място и правят поверка: защо колегата ти е намалил климатика или го е увеличил и ти или си настинал или си получил топлинен удар... и т.н. Издават се предписания и работиш в нормална среда!
442
0
 
3
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Трябва работниците да имат право до общо 5 дни в годината да ползват болничен без да представят документ на работодателя, който да плаща все едно са били на работа. Например ставам сутринта и не се чувствам добре, обаждам се на когото трябва че днес съм болен. Примерно максимум за два поредни дни, ако е повече трябва бележка от лекар.
441
0
 
13
 
! Отговори
джо преди 4 години
Истината е винаги по средата, бизнеса по принцип не иска да плаща нищо друго освен за Къща ,вила , яхта , любовница и всичко свързано с КЕФА. Преди бизнесмените фиктивно внасяха по -големи осигуровки на бременни ,познати или роднини ,за срок една година и после се взимаше баснословни суми за майчинство. Та триковете ги въртят всички щом закона им го позволи. Какво значение има кой ще плати болничния, ако държавата позволи от тези пари да се краде.
440
2
 
4
 
! Отговори
do 458 преди 4 години
До ДръндерНе! Не съм социолог, просто гледам колко хора си вземат болнични и кои балъци остават да работят...за да може те с тежка болест да отскачат до Гръцко или някоя друга дестинация. Ама те са достатчно *** да го демонстрират в фейсбука си.Така, че наистина аз съм за...да не се плащат първите дни от болестта.
439
2
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До 455Ти как го изчисли некъв социолг ли си, нещо?
438
2
 
1
 
! Отговори
ДО АЗ преди 4 години
До АзЕ, това са дребните разочарования в живота! Ще си платиш фиша ако си направил нарушение.Ама е хубаво да се возиш по магистралата нали....? Ако не ти изнася оди сади тикви на село.
437
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ми като са фалшиви що не санкционират нарушителите ами санкционират мен. Следващия път като ме глобят да превишена скорост да дойда да ми платиш акта а?
436
6
 
2
 
! Отговори
455 преди 4 години
Стига бе, какво се възмущавате....2/3 от болничните са фалшиви и хората злоупотребяват с тях. Какво ревете? Това не ви е социализъм?
435
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Като излекуват мераците на българина да взема пари без да работи и съкратят на 2/3 персонала на НОИ - ще се решат проблемите с болничните и социалните плащания, че и може да се намалят осигурителните вноски от бизнеса.Не на последно място има да се сведе осигурителната система до елементарно просто ниво и то така, че тарикатите и мързеливците да нямат интерес от кръшкане, а бизнеса да няма интерес да крие работници. Докато не се решат тези неща все ще си търсим на "илядото половината".
434
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато стане въпрос тн "бизнес" да плаща нещо, това произведение на дефектен латексов продукт на ДИП "Зебра"-Курило е първи на амбразурата! Няма по-голямо мрънкало от него!
433
0
 
21
 
! Отговори
Tsvet преди 4 години
Всички коментират частния сектор. Истинските злоупотреби идват от чиновниците, които работят на държавна работа, полиция, военни и др. държавни служители. В частните фирми, номера с фалшивите болнични ще мине два-три пъти. След това служителя изхвърча по някаква причина. Проблема идва от държавния апарат. Там са най-големите злоупотреби, нищоправене и т.н.
432
1
 
23
 
! Отговори
.I. преди 4 години
Горкичките "работодатели",милите те, направо плача и им съчувствам.Ама как така някой роб няма да ходи да се трепе за жълти стотинки.....Рабортническата класа има имунитет изграден от прекрасната храна заливаща ни по магазините...Скоро средната продължителност на живот в страната ще падне и под 60г....
431
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три дни без пари ? Ок, няма проблем! Ще се насираме в офиса и ще ръсим грип по колегите, мечтаейки си да срещнем шефа та да пострада и той!
430
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се плаща болничен
429
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искат да няма злоупотреби, да постановят при фалшив болничен лист, лекаря да плаща болничните в троен размер или повече.Така симулантът ще трябва да даде три пъти повече на лекаря за риска и няма да има сметка от отсъствието. За измама на болничната каса/или техния съюз/ в Германия отнемат лекарски права и пращат в пандиза, но тук понеже лекари , ударът по джоба е по-ефикасен.
428
1
 
27
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
ЗАЩО НЕ СЕ ИЗМИСЛИ СТИМУЛИ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИЗПОЛЗВАТ БОЛНИЧНИ??? А СЕ МИСЛИ ЗА САНКЦИИ НА ТЕЗИ, КОИТО ПОЛЗВАТ. НЕ Е ЛИ ПО-НОРМАЛНО ДА СТИМУЛИРАШ СЪС СПА ИЛИ РАЗШИРЕН ЗДРАВЕН ПАКЕТ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СА ПОЛЗВАЛИ 2; 3;5 ГОД БОЛНИЧНИ? ЗАЩО СЕ БЯГА КЪМ ЛЕСНОТО, САНКЦИИ ЗА ВСИЧКИ ПОЧТЕНИ И НЕ? ТАКА СЕ РАЗВРАЩАВА ОСИГУРИТЕЛНАТА ИДЕЯ. ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ЩОМ НЯМА ДА ПОЛЗВАМ?!?