22 септември, 1908 г.: Да живее свободна и независима България!

Цар Фердинанд прочита Манидест за независимостта на България
22 сеп 2019 12:20, Александър Попов
101

На 22 септември 1908 г. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест, който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
  
България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък, тогава в качеството си на министър-председателят Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига се до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.

Манифест на княз Фердинанд за обявяване на независимост на България

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.

Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Нашето царуване

Фердинанд I


Приподписали:

Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: Ал. Малинов; Министър на Външните Работи и на Изповеданията: Ст. Паприков; Министър на Вътрешните Работи: М. Такев; Министър на Народното Просвещение: Н. Мушанов; Министър на Финансите: Ив. Салабашев; Министър на Правосъдието: Т. Кръстев; Министър на Войната: генерал Д. Николаев; Министър на Търговията и Земледелието: А. Ляпчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Извънземен разум преди 4 години
Да живее България ! Кога пак ще е независима ?Изобщо може ли да стане от нея първа велика сила на света, над САЩ и Русия ?Човек който е владетел, а не политик, не означава че работи по цял ден !
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита независимост! Вечна слава и благодарност на Русия! Братя славяни!Турция и Западът винаги са били и винаги ще бъдат против нас.
60
0
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Да разбирам, че се оприличаваш на безполезна ***? Внимавай, някой да не те настъпи, или да не те напръскат с отрова!
59
6
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Нещо не разбирам каква независимост имаме? От кого сме независими? Наблягай на безлатните кюфтета на банкета, че друго няма!
58
0
 
7
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Eто това ми харесва "Високата порта иска България да плаща голям данък, тогава в качеството си на министър-председателят Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига се до частична мобилизация на българската армия". Жалко, че сега нямаме такива мъже и политици. Сега сме изули всичко.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, hubava nezavisimost, cok guzel...padna 10 procentov turski danak na goliamata porta...doide 20 procentov bulgarski danak...chestit praznik Bulgaristan s malkata porta!
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toz otbor na snimkata e vse s turski gradski uniformi...
55
4
 
4
 
! Отговори
Трол преди 4 години
България е толкова независима колкото аз съм космонавт..
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гл.редкторе ръгни си един нож в гърлото , помогни на България
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето е имало хора с достойнство, които са държали на българската независимост. Сега България е загубила суверенитета си и е тотално зависима от Щатите. Почти сме се превърнали в тяхна колония или поне във васална държава. Ръководят ни от тяхното посолство, там вземат решенията и там определят кой от техните протежета да ръководи държавата ни.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
26 годишният /45/ със сигурност е някой дърт комунист от *** на Кутев и решетников!
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кого се освобождава Русия може да си изясни всеки от факта, че Фердинанд вече е титулован ЦАР, а не руска марионетка -княа!И престанете да заблуждавате невежите с тази перманентна руска пропаганда, знаем кой ви плаща заплатите и чий зад ник целувате!
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В съвремения глабализиран свят Не съществува такова понятия като Независима държава!!!Има множество, на пръв поглед незабелижими фактори, които потвръждават факта, че всеки зависи от нещо и някого!Разликата е, че едни държави са по-малко или повече зависими от други!След максимум 50 години понятието народ и държава силно ще избледнее, а до края на този век ще изчезне напълно!
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2019 GODINA CHESTITA VI ZAVISIMOST MUUUUUUUUUUUUUUU
48
11
 
12
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Най-вече сме събран народ или както казват византийците булгарус, значи сбирщина. От такива като нас не е произлезло нищо за развитието на човечеството. Само лична изгода и да се напълни тумбака. Много пъти съм сравнявал с ***- оцеляват но полза от тях никаква.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раята си остава рая и след хиляди години.
46
6
 
8
 
! Отговори
робски народ преди 4 години
До БОКО ТУРСКИ ВАСАЛОтново сме турски васал с нефтопровод,газопровод и завода на Фолксваген......
45
12
 
11
 
! Отговори
за сведение преди 4 години
До 42Отказаните на турците дългове от Русия са били за сметка на нашите дългове към Турция!Това облагодетелства Русия своевременно да си прибере дълговете за наша сметка.България връща на Русия до копейка с лихвите до независимоста.
44
0
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Значението на думата "патриот" вече е смешно и дори жалко а сме имали такива и живота са си давали за родината!
43
19
 
19
 
! Отговори
26 годишен преди 4 години
Трябва да сме благодарни на Русия за независимостта! Тя е като втори наш родител от държавна гледна точка! Дала ни отново живот! Кой друг ние помогнал с такива саможертви през нашата история, НИКОЙ друг?