Хроники на Независимостта: Дълговете на суверенна България

Турция иска страната ни да плати 650 млн. златни франка за суверенитета си
22 сеп 2019 22:10, Красимир Ангелов
47

Обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година съвсем не означава, че България автоматично става независима държава. През октомври започват дълги и мъчителни преговори между София и Цариград.

Още по темата
Турция иска страната ни да ѝ плати 650 милиона златни франка за суверенитета си. В тази цена е включена изградената по турско време инфраструктура на територията на България. Добавени са и всички дължими данъци и плащания по дълга, които страната ни е пропускала да плаща.

По изчисления на българското правителство обаче сумата не е по-голяма от 80 милиона златни франка. Преговорите се превръщат в пазарлъци и към края на годината отношенията между двете страни вече са много обтегнати.

Османската империя започва да предвижва войски към българската граница, с което иска да каже, че няма да отстъпи и ако трябва, ще се стигне дори до конфликт, обяснява доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

На този натиск правителството отговаря подобаващо и обявява мобилизация на Осма Тунджанска дивизия, която също е изпратена на границата. Започва опасно напрежение.

В тази ситуация, която изглежда патова и нерешима, много важна роля изиграва руският император Николай Втори. Той предлага един компромис, който удовлетворява и двете страни. Русия приема да опрости дълга на Османската империя от 125 милиона златни франка, а България да плати на Петербург 82 милиона златни франка, тоест да изплати турският дълг към Русия. Предложението е оформено в договор за кредит и подписано от българското и руското правителства.

България плаща на Русия само 11,330 млн. златни франка, защото започват поредица от войни, казва проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ "Климент Охридски". Напрактика това е само едно плащане по дълга, който е разсрочван многократно.

След идването на власт на болшевишкото правителство Ленин заявява, че Русия няма претенции нито да получава, нито възможност да плаща, на когото и да било задължения натрупани от имперската власт. Така че тази сага със заплащането на българската независимост приключва без България да плати почти нищо, обяснява доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Официалната дата, на която държавата ни получава своята независимост, е 6 април 1909 година. Тогава е подписан българо-турския протокол, с който Османската империя признава суверенитета на Царство България.

Още за окончателната независимост на България вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименНовата турска азбука на основата на латиницата е приема през 1928 година.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не само че не изплаща дълга си към Русия, но и от "благодарност" влиза във Първата световна война срещу нея. Във Втората също.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаете кой е произнесъл историческата фраза "Господа, спасявайте България! Моята политика фалира"? Д-р Данев из Силистра. Стоянчо Данев, руски възпитаник, русофил и премиер на Нългария през 1913 година.
30
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България беше най-голяма и развита на Балканите до 1913г.Преди Фердинанд да ни вкара в Междусъюзническа и ПСВ завършили с Национални катастрофи.---------- Границите от 1913 са пак благодарение на Фердинанд, а не на Филанкишията. Как така България имала територии, а Фердинанд ги загубил. А може ли да е обратното - Фердинанд е имал територии, а България, чрез просташката си русофилия ги е загубила?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Притежавал огромна територия през 1912,ненужни атаки срещу Цариград и Солун---------- Какви огромни територии е притежавал бе, та пак? И кого е обърнал срещу нас? Солун чий е бил тогава?
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фердинанд е ***.Убиец на българските мечти и просперитет. Немски агент. Скарал ни с всичките ни съседи и Русия. Мегаломан и хомо-сексуалист. Притежавал огромна територия през 1912,ненужни атаки срещу Цариград и Солун, обърнали всички и всичко срещу нас. Началото на българското Разорение и Катастрофа
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България беше най-голяма и развита на Балканите до 1913г.Преди Фердинанд да ни вкара в Междусъюзническа и ПСВ завършили с Национални катастрофи. След тях България е с наполовина територия и население, отколкото е Българското Землище. Глад, мизерия, упадък. Милион емигранти към Америка, Аржентина, Европа. Е това е заслугата на Фердинанд
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на Цар Фердинант България е най развитата държава та Балканите. С Цар Борис [[[. България става като Швейцария. На 11 място от всички Европейски страни. Троцки пише 1923г. Когато пристигнах на гара София. Всичко бе осветено от газени фенери. Улиците бяха павирани и осветени до хотел България. Това беше една истинска европейски град..
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със създаването на Царство България. Започва строителството на железопътни и по р. Дунав връзки с Европа. С Австроунгарската империя, Швейцария , Бавария, Италия. Османската империя започва опадък. Султаните се сменят често. Империята е в постоянни промени и войни. Създават се нови държави. Като Кипър Сирия. Руската е също в упадък. Изникват нови държави който напускат империята.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"У край на Просия" е съществувала като свободна територия със собствено самоуправление, с избираем глава на държавата, с органи на властта и с писани закони.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция се появява като държава 1923г. И е с писменост латиница. Преди това няма Турция има Османска империя с арабска писменост. С първия им държавник Кемал Ататюрк. Албанец роден в Солун.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нормаленДа.
21
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първия транш на дълга към Руската империя изплаща Царство България от Цар Фердинант. Много злато , ***, земеделска продукция. За втория транш руснаците хитруват по договора и Фердинант го преустановява. Провокатори от русия се опитват да свалят цар Фердинант и да създадат задунаиска губерния.
20
1
 
6
 
! Отговори
нормален преди 4 години
до 29Начи, викаш У край на Русия е съществувала като държава 250г. преди този БЛ договор, а?
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това не сте споменали, че Просия ни признава чак след Османската империя.
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията зарочва с лъжа. Турция няма как да иска от София , като още я няма на географската картата. Става въпрос за Османската империя. /на запад се казва Отоманска империя/. Освен Османската империя и Руската империя и тя иска пари , че е воювала в България срещу османлиите.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брест-литовск не е примирие, а безусловна капитулация. И не е изкарал 8 месеца, а завинаги откъсва Финландия и Полша от Просия, а Украйна е освободена след 250 години руско робство. Архитект на свободна Украйна е бил цар Фердинанд, затова ръските го мразят и досега плюят паметта му.
16
6
 
10
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Начи, не турция да ни плати за 500г. робство и геноцид, а ние да платим за изградената с българска ангария(безплатен, насилствен труд) инфраструктура.Трябвало е категорично да откажем.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чъплaци
14
1
 
12
 
! Отговори
Неудобен въпрос преди 4 години
Да попитам, колко е външният дълг на БГ в момента?