Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят

Премиерът обеща активна работа за осигуряване на модерно лечение
23 сеп 2019 20:15, Нели Христова
82
Борисов: България разполага с блестящи лекари. Това е известно в цял свят
Снимка: БТА

"Българското правителство активно работи не само за осигуряването на качествено здравеопазване за пациентите, но и те да имат достъп до най-модерните методи и иновации в лечението". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба, по време на среща с водещи наши и чужди специалисти по повод ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Конгресът ще се състои от 26 до 28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакинството на престижния форум спечели Медицинският университет (МУ)-Плевен след сложна конкурсна процедура преди четири години в Париж.

Председател на научния комитет на форума е ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, а чл.-кор. проф. Григор Горчев е президент на конгреса в България.

"България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят", е изтъкнал премиерът Борисов. Организаторите на форума са заявили пред Борисов, че за конгреса в София пристигат над 300 специалисти от Европа и Америка, както и китайските партньори на МУ-Плевен.

От българска страна ще участват много наши лекари и студенти по медицина. "За първи път в конгреса ще участва и т. нар. Световен отбор от топ хирурзи", посочи пред премиера Борисов чл.-кор. проф. Григор Горчев. Българският професор допълни, че на форума МУ-Плевен ще реализира две демонстрации на 3D хирургия на живо: на робот-асистирана операция от екип на самия проф. Горчев и на ХАЙФУ хирургия - от екипа на доц. Добромир Димитров. Излъчването на демонстрациите е с обучителна цел по европейски проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Премиерът Борисов е акцентирал, че основен приоритет на правителството е образованието и именно конгреси като настоящия допринасят за още по-добрите резултати в работата на учени и лекари.

Мотото на ХI европейски конгрес по роботизирана хирургия е "Отвъд границите", като посланието е за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи.

По време на срещата с Бойко Борисов, на която присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, лекарите припомниха, че през миналата година МУ-Плевен отбеляза 10 години от въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България, посочват още от пресслужбата на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Йдб преди 4 години
Да като този от Пазарджик с стендовета ето затова думата разследване и нищо няма да му направят напротив това ако е в Германия тоя няма да излезе от стая 4 на4 до като на него нему сложат стендове
65
0
 
3
 
! Отговори
Очевидец преди 4 години
Един такъв блестящ ходеше на визитация с цигара в уста. В Пловдивската болница.
64
0
 
5
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
Проклятието да живееш в Бойковата територия... Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия.
63
1
 
9
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Борисов досега не е излекувал нито един.
62
0
 
14
 
! Отговори
Хирург преди 4 години
И какво сега, да ви лекуваме за едното мерси, или пък за кокошки и агнета? Ние какво сме, даоброволци на добра воля, ругаят ни, недоволстват, идват при нас когато съвсем са се осакатили със самолечения, как да не бягат хората, и аз при малко по-различни обстоятелства да съм си хванал пътя. Само престъпниците са добре в България, те затриха това, което комунистите не успяха, през комунизна имаше все пак някаква интелигенция, здравеопазване, образование, инженери, а сега само простащина.
61
1
 
21
 
! Отговори
интернет преди 4 години
След политиците лекарите бялата Мафия са най големите крадци.Колко пари се окрадоха от здравна КАСА,колко пари вземат под масата,подкупи пълно преди операций вземат пари Събличат бедните пациенти докрай.Нема лекари има мошеници колко родилки умориха.Най голямата ЛЪЖА Борисов е тази .
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези същите блестящите лидават наляво и надясно фалшивиболнични листи, от коетонакрая пропищяха анализаторина болничната статистика?
59
0
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Да така е. България наистина има/ше блестящи лекари .... обачер след като бяха изритани от болниците в които работят поради орязаните бюджети отпускани от държавата и караха таксита няколко години за да не затънат в мизерия сега ВСИЧКИ те отидоха в чужбина заедно със семействата си и вземат заплати каквито и министър в бандитското ти правителство не може да си позволи .Ще има да чакаш да се върнат .
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеални са като тоя с 50-то бона заплата, незнайно защо не е затвора. Ам Бойко нали за 10 години намали населението наполовина и преизпълнява плана на господарите си, е доволен от лекарите!
57
0
 
20
 
! Отговори
Менделеев преди 4 години
Да, обществото ни е жертва на здравен геноцид, на крива и подла политика, зад която стоят користните цели и на докторския, и на властовия елит. В 21-ви век, века на иновациите и новите технологии, новите познания във физиката, биологията и химията, в България умират хора от пневмония, от грип дори, от болести, които се лекуват с едномесечна терапия в чужбина.
56
0
 
25
 
! Отговори
sss преди 4 години
винету не се ли е включил в някоя операция?? кара влакове, катери, служебни джипове.. спец и компетентен по всичко... дава акъл навсякъде... като тоя говори за икономически напредък все едно обяснява за Германия... всико цъфти..а реално територията му по-бедна от Западните балкани.. трагедия
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печели 3 стента от пазарджижката мутра лекар. 12 хилки са това. 3 хилки за лекаря, 3 хилки за болницата. Имаме и хубави коленни стави. "Лесно и бързо" ще решим проблема със скъсания менискус.
54
1
 
24
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Като са толкова блестящи да иде в Пазарджик д-р Лазов да му сложи няколко стенда забързо.
53
0
 
20
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Като са толкова блестящи да иде в Пазарджик д-р Лазов да му сложи няколко стенда забързо.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с една мутра , която ни позори!!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много светила Борисов, но като паднат стават петна.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те един апандисит не можаха да открият,оперираха ме чак след като се спука гърчове от болки,какви блестящи само секунда.
49
0
 
20
 
! Отговори
иш преди 4 години
Твърдението е актуално за времето преди 30 години .....
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе бай ти незнаеш ли че всички болници са Търговски дружества и продават здравето като салам. Това Бакалии ли са или лекуващи институции. Кога по бай Тошово време докторите са взимали пари за да лекуват. И какви са тия светила в медицината че от големият блясък нещо не ги виждам. По бай тошово време имаше светила в медицината при наши хирурзи и доктори идваха от цял свят. Я покажи кои дойдоха от чужбина да се лекуват при твоите светила.бе бай
47
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не беше рязане на лентички,то не беше реклама на партията си.Вместо да си седи в кабинета и да управлява държавата,светиня МУ я е оставил на самотек и обикаля като изоглавен белким мат'ряла пак му се върже.