Национален протест на медсестрите за по-високи заплати

Минималната да е поне 900 лв., а за млад лекар - 1100 лв.
Обновена: 7 окт 2019 07:31 | 7 окт 2019 07:30, Камелия Цветанова
17
Национален протест на медсестрите за по-високи заплати
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На Световния ден за достоен труд - 7 септември, синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, организират национален протест в столицата.

Още по темата

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Организаторите на протеста от смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, изпълнителната и местна власт да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор "Здравеопазване".

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста, поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: протестмедициКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 000 000 от дългоноско ??!!Лъжливия Мин.чо Предател от Банкя .
14
2
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
На оня с питанките !Съдбата знае и ще разбереш коя мед. сестра къде се намира .
13
5
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
ама те не напуснаха ли, не са ли вече в чужбина? ония дето системата ги убивала, няма ли и те да се присъединят, или чакат нареждане от импексова?миските и плейките няма ли да протестират? до кога ше изнудвате държавата бе?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един протест ,стачка винаги крие опасност конфликта да е властови и политически, и не е ли съвпадение с месните избори, и не е ли коварство и лицемерие поддържаните от десетилетия ниски заплати на всички работещи???
11
4
 
10
 
! Отговори
Константин преди 4 години
И веднага се намериха плювачи на медицинските сестри. Към момента има яко недостиг на мед. работници, учители и лекари, интересно ми е след 5-10 години кой ще бъде учител, лекар или мед. сестра. Иначе съдии и прокурори не липсват и юристи, както и кандидат политици и милиционери. Кофти времена се очертават за българите и България. И наистина работят много здравните работници. Успех от мен. И не на последно място бойко пак излъга, 50 милиона, ама не точно, 6 ще бъдат. За това никой не говори.
10
3
 
13
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Шапка им свалям на мед. сестрите, дано наистина излязат на протест и да свалят мутрите *** със по 10 бона заплати. Дано да са единни и да не позволят да ги разделят. Докато учители, мед. работници и инженери взимат по-малко от депутати, съдии/прокурори и милиционери така ще е в България. Глад и мизерия. Не може един съдия/прокурор да взима по хиляди левове заплата и не върши нищо, делата се точат по 2-3 години и повече, а мед. сестри с 500-600 лв. Управляващите мутри са бо.луци. Успех от мен
9
2
 
13
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Заплатите на мед. сестри трябва да са като на детските учителки, отговорността им не е в никакъв случай по-малка, смените им не са по 6 часа! И отпуските им не са по 56 дни!
8
1
 
11
 
! Отговори
Такева преди 4 години
Сестрите в детските отделения се грижат по 12 часа на смяна за повече деца от учителите с по 5 деца в час за 6 часа на ден.
7
2
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
И останалите като си отидат, кой ще ти сменя превръзките, кой ще ти прави инжекции, кой??? Баба ти от Кермен, сигурно... Ами кисели ще са, като работят на по д ве места и едва свързват двата края. И за техните деца учебници и маратонки са на същите цени, като на другите!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицински сестри си отиват, лекари си отиват ,учители си отиват само синдикатите не си отиват .Вземат си членския внос и имитират дейност , наследници само за заплати и по бездействие на старите профсъюзи
5
2
 
5
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Е как така? Горанов каза, че заплатите са ни по 9 бона.
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това което им дават е много. Мързеливи лелки, вечно сърдити и търсещи причина да навикват болните. Като не ви харесва ходете си обратно на село при кравите, овцете и нивите с картофи и фъстъци.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 Septembri ili 7 Octmvri
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Секретарка и офис не искат ли, трябва да храним администрацията от ЗК за мед. сестрите каквото остане Защо не искат закриване на ЗК администрацията я у лево.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 години 10 000 протеста срещу Мин.чо Бойко !!! От къде са му избирателите , къде ги намира ???