Бум на ремонтите на автомобили заради некачествени горива

190 000 л лошо гориво открито в родни бензиностанции
8 окт 2019 20:27, Нели Христова
35
Бум на ремонтите на автомобили заради некачествени горива
Снимки: Reuters

От началото на годината близо 190 000 литра некачествени горива в бензиностанции у нас бяха изтеглени от пазара и забранени за продажба. Но колите на онези, които са заредили от тях, вече са пострадали. Все по-често хората търсят услугите на автомонтьорите заради проблеми в колата след зареждане с некачествени бензин или дизел, съобщават от NOVA.

"Има оплаквания, свързани с горивната и с изпускателната уредба. Когато горивото не е качествено, то няма пълно изгаряне и се наслагват отлагания по изпусквателната система. Страдат DPF филтрите, които се запълват лесно, но монтажът им струва скъпо", казава Румен Дунев от Съюза на автосервизите. По думите му - колкото по-некачествено е горивото, толкова по-голяма е амортизацията на двигателя.

Хората най-често се оплакват от това, че двигателят не работи равномерно.

"Клиентите се оплакват, че двигателят гасне, прекъсва, липсва мощност. След диагностика се вижда, че в много от случаите причината е в лошите горива", казава още Дунев.

Според него влагата поврежда отделните елементи на автомобилите ни. "В резервоара на бензиностанциите от разликата в горивото топло-студено, се получава конденс, който попада в горивото и се получава разреждане с вода. Това обаче е естествен процес", заяви Румен Дунев. Той допълни, че всеки водач може да слага стабилизатор на горивото, за да може превантивно да се предпазва от проблеми.

Експертите не изключват обаче иззетите незаконни горива да отиват в туби и бидони и да се препродават с 1/3 по-евтино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Кьосев преди 4 години
Често зареждам дизелово гориво в Турция... Не знам как да Ви убедя, че абсолютно всичко, което се продава в Бг-(включая Ромпетрол и ОМВ и ШЕЛ) няма нищо общо като горивата продавани в Турция!
25
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Без да съм факира на горивата мога да разсъдя, че "стабилизатор" на горивото цели неговото сгъстяване за да не се утаява. В такъв случай колеги, при първите студове ще е гарантиран проблем с горивния филтър и дюзите. Напротив трябва сега да се сипе антикоагулант защото при ниски температури Екологичната рапицова съставка в горивото желира.
24
5
 
1
 
! Отговори
Дора преди 4 години
Здравейте на всички които четат това !! Работата е подходяща за всякакъв вид хора , единственото което ви трябва е интернет . В този линк https://ovamoney.xyz/8985122319843/ става цялата работа само се регистрирате и започвате да въвеждате кодове. В началото си мислех ,че е измама но сега се убеждавам ,че всичко е реално ... доволен съм много от този сайт!
23
0
 
1
 
! Отговори
Шолев преди 4 години
Атанасов ти не си от умните хора.Ти си измамник и мошеник. Ако ми покажеш един автомобил с работеща ННО уредба, ще ти платя горивото за следващата една година.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами, според мен се пише: кондензирам, кондензатор...и прочие други проверки...... няма как "конденс" да се пише със "с". ВИЕ работите некачествено, а искате качествено гориво!!! Както се казва: "...Като знам какъв инженер съм, представям си.... ти какъв лекар си! ..." Айде здраве да е! Поздрави на Журналистически Факултет, СУ. Драскачи. То, и аз съм неграмотен, ама не пиша статийки на килограм, за жълти стотинки!
21
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До Анонимен 1И с китайските няма да стане. Само законите на Хан Крум!
20
3
 
4
 
! Отговори
Борко Балтисов преди 4 години
Това е целта, сервизите да имат работа, работа, работа. Лукойл ще купи едни избори на ГЕРБ, с парите спестени от качество.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като се лицензират сервизите, това не означава автоматично, че работещите там имат съответните познания и квалификация. Защо никой не попита за квалификацията на тези така наречени "майстори"?!? - Къде им е разряда или ще имаме лицензиран сервиз с "майстори" от улицата дето нищо разбират!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБългария ,завладяна от сомалийски пирати.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе каква държавност, то всичко е превзето отвътре от мутрите на Лойко, Дебелян и Доган. Какви закони, какви пет лева?!? Разпореждат се с всичко, като че им е бащиния. Дебелия каквото каже това става в съд и прокуратура... тръгнали качеството на горивото да обсъждат...
16
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Все пак е вярно. Всички трябва да плащат данъци иначе няма как да стане работата, малки и големи. Кажи колко пъти си си правил колата при познати
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да. Слушах интервюто с въпросния господин по радиото - то бяха кьорфишек след кьорфишек.На всяка малка уличка продавали нелегално гориво, автосервизите работели без касови апарати и правели фалшиви ремонти и т.н.Основното, за което мрънкаше, беше да се направи браншова организация и всички сервизи да се лицензират.И така и не го питаха що не сезира полицията...
14
5
 
17
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
Вярно е. Миналата седмица карах до Холандия. След като заредих дизел до горе в Хърватия, почна да ми гори 6.2 а в бг под 7 не съм я събарял, на дълъг път говоря. Качествен асфалт и хубави горива могат да са голям фактор
13
2
 
14
 
! Отговори
300 ОЙРО заплата преди 4 години
До Анонимен 12Ами на големите бензиностанции са ГОЛЕМИ и цените.
12
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като зареждате от малки бензиностанции, така ще е.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък карам на газ и нямам ядове с бензиновата помпа ;-)
10
3
 
3
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 4 години
До Анонимен 4Е па купи си БЕНЗИН!
9
6
 
3
 
! Отговори
Атанасов преди 4 години
До АнонименРаботя на бензиностанция на Газпром в Пловдив. Вчера свалихме цената на обикновения дизел от 2,22 на 2,19. В Инса Ойл дизелът е около 2,16 за литър!А умните хора, които не харесват качеството на горивото си купуват и инсталират ННО-системи - прочистват целият двигател, подобряват горенето, ..., и намаляват значително разхода на гориво ...
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От лошо гориво ми изгоря бензиновата помпа. Остави ме колата по средата на пътя. Развалих си и почивката. 1500 лв съм назад. Сега слагам добавки или сипвам от най-качественото. За сега няма проблем.
7
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има некачествен бензин? Защото няма държава, има корупция, няма контрол и сме Сомалия.