Защо посягаме на живота си? Болести, партньор, фалит...

Половината от самоубийствата заради конфликти в средата на живот
52
Защо посягаме на живота си? Болести, партньор, фалит...
Снимка: Pixabay

През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват, съобщи днес на пресконференция в БТА доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве.

Световната здравна организация посвещава Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, на превенцията на самоубийствата.

Още по темата

През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите. България започва да се "успокоява", посочи Хинков.

По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина.

Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа, и в света.

Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3 процента от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22 процента. Това потвърждава изводите, че човешките взаимоотношения имат ключово значение в превенцията на самоубийствата, каза Хинков.

Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5 процента. От тази група основното е наличието на психическо заболяване. Не повече от 5 процента от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа.

В 35% от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия, посочи Хинков.

Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство.

"40 секунди за действие" е мотото на днешния ден, като усилията са насочени към повишаване на осведомеността на мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им.
Околийски цитира информация на СЗО, според която в световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60 на сто, като самоубийството заема десето място като причина за смърт.

Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи, отбеляза Околийски. Според редица съдебни експерти голяма част от т.нар. смърт от нещастни случаи всъщност са реализирани опити за самоубийство.

Поради това се смята, че общият брой на жертвите в света е около 4 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
До Смехурко преди 4 години
Забраи да споменеш кой е на първо и второ, що не пращаш там хората.Като пращаш в Русия първо изчакай да пуснат "Зелена карта" - лотария, но те нямат глад на мозъци. Само чекисти и болшевики са ви в главите. Човек ще помисли, че живеете в някоя племенна общност непознаваща часовника, или сте на сто и пет годишни пенсии.
43
8
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙНе знам теб кой докъде те е докарал, но като не ти харесва, бегай в Русия. Тя е на трето място в света с 26.5 самоубийства на 100 хил. жители, след Гайана и Лесото. Така че въпросът е кой докъде е докарал руснаците.
42
0
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
БЬЛГАРИНА Е ОТЧАЯН ТАКА НИ ДОКАРАХА
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛуПоследна грижа ми е как изглеждам в очите на другите. Те ми се подиграха когато бях добре, и то защото се чувствах добре, нима очакваш сега да им се подмазвам, за какво?!
40
0
 
9
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До ЛуНямаме никакво съмочувствие, за сметка на това имаме изобилие от простотия.Не знам, от войнствено племе се превърнахме в овчо.
39
0
 
18
 
! Отговори
Лу преди 4 години
Лъжа е, разбира се - тъжно хора на ръба на отчаянието бродят по улиците и дори не опитват да изглеждат нормални. Психическото здраве на българите е в окаяно състояние, тука ми пишете за подобрение - от министерството на истината ли взехте данните...
38
0
 
15
 
! Отговори
дсдс преди 4 години
Веднъж съм се замислял да се самоубивам - за няколко месеца изгубих най-близките ми - родители, годеница, а нямах още 25. Губиш цел, смисъл, имаш чувството че си длъжен да идеш при тях.. Всяка секунда беше мъчителна, мислех - това е вариант, спасение.Още съм тук и ще бъда докато намирам поне мъничко смисъл. Клише е, но когато си на дъното - не може да стане по-зле. Карайте ден за ден, час за час, всеки човек е много силен и адаптивен. Винаги има и утре, има какво да дадем на света, какво губим?
37
0
 
14
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Комшията ми с две деца се самоуби, беше охрана към ***.Живота става все по труден, после се чудете защо няма деца...
36
1
 
8
 
! Отговори
ффисоод преди 4 години
Съвет към ямятьоритет. Като решите да се убиете, обърнете се към нашите професионалисти. За количества-отстъпки.
35
0
 
2
 
! Отговори
до Анонимен 19 преди 4 години
Какво да ти кажа - Същото като да те зарежат, заради по-млади и по-красиви момичета. Само дето хората понякога успяват да се издигнат материално.
34
2
 
11
 
! Отговори
гласувайте закона преди 4 години
Автоевтаназията да стане законна . Обаче при платени данъци и дарение на правилното място.Дарението ще ви направи свободни.
33
5
 
6
 
! Отговори
де пуутааат преди 4 години
Бъдете мъже. Самоубийството е признак на слабост . Да се посреща действителността. Бягство и лесно измъкване от отговорност. Посрещайте несгодите смело и отговорно.Ние ще ви бъдем благодарни за вашето самоотрицание.
32
0
 
7
 
! Отговори
спасете ме преди 4 години
Смъртта избяга от мен. Бил съм толкова грозен че чак страшен.Съчувствам и. И я разбирам. И пак съм сам. Сега ще се пробвам и в политиката. И ако там не стане ще се самоубия сам
31
1
 
7
 
! Отговори
Само временно... преди 4 години
Вечерта като съм се натряскал, на сутринта така искам да си сложа въжето преди да намеря хапчетата за главобола, че се не трае... Но вече като подействат след 15-30 мин. светът става друг и светва! Всичко е временно помнете!
30
2
 
20
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Израстнал съм в семейство където майка ми не ми обръщаше реално внимание, баща ми беше вдигнал ръце защото беше стресиран.. мотах се 1-2 десетилетия във всякакви поквари и губене на време. Жените с които бях приличаха на майка ми - студени, манипулативни.. приятелите ми типични БГ квартальоци с по-голямо самочувствие от Наполеон с 0 покритие. естествено.. когато си в такава емоционална пустиня една капка вода под формата на момент любов е всичко за което копнееж съзнателно и подсъзнателно
29
0
 
22
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Тоя не знам от коя дупка си ги вади тея "факти", но според вас журналята и според това, което виждам по улиците е точно обратното, все-зле ставаме психически и все повече самоубийства има.
28
1
 
11
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 24 АнонименПредполагам , че в Индия % е по - нисък от това в Европа! Усещане за щастие и нещастие не е пряко зависимо /изкл Европа / с материалното битие!
27
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Зеленият пъпеш" ежедневно ежечасно ежеминутно призовава към самоубийство.Казва ни, че в държавата няма сбобода на словото, че е пропита от корупция, че моралните ценности са девалвирали, че сме най - бедни в Европа, че пътищата са ни лоши, че здравеопазването "колабира", че енергетиката ни загива, че че че... Е как човек да не се самоубие при всичко това!!
26
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Анонименнезнам за % на самоубииствата, но изследване за щастие / в Европа / БГ хората се чувстват нещастни/ са на едно от водещите позиции!
25
8
 
4
 
! Отговори
- преди 4 години
Програмистите са най-добрата партия, даже няма нужда да готвиш, ще си поръчате и чистачка, не знам какво са ревнали че стояли самички, ***, и всеки ден ни уведомяват по новините колко били добреДа почива в мир приятеля ти, напълно го разбирам