Как ще бъдат решени проблемите в здравеопазването?

Около 40-50 свестни мъже и жени в страната знаят как да се справят с трудностите
Обновена: 14 окт 2019 23:09 | 14 окт 2019 22:30, Нели Христова
21

Според бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров в много области са се натрупали проблеми - както в образованието, така и в здравеопазването и съвсем скоро ще настъпи моментът, в който ще има национален дебат по тези въпроси.

"Цялата нация се вълнува от проблемите в здравеопазването. Много са проблемите, наслоени в годините. По този начин не могат да се случат нещата", коментира и ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София акад. Лъчезар Трайков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, преди 7-8 години се говорело по същия начин за решаване на проблемите в сферата.  Академик Трайков твърди че около 40-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването знаят как могат да се решат трудностите.

"Трябва да се гарантира, че тази реформа, която се предложи, поне 10 години няма да се променя. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване. Виждаме министър Ананиев, той има много добри идеи. Нищо обаче не зависи от него и екипа му. Факт е, че здравеопазването става все по-скъпо", сподели още акад.  Трайков.

Според акад. Воденичаров закъсняваме все повече, защото тази здравна реформа се отлага.

"Има разлика сто пъти между различни пътеки, по света няма такова нещо. Има и сто пъти разлика в заплатите. Политиците трябва да бъдат принудени, за да седнем и да говорим за бъдещето на България. Ето, сега на изборите - това е един от механизмите, по които може да се случи това", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистите на картелите на частните болници предлагат експерименти, които наричат "реформи". Реформата беше направена, като целта беше солидарност, общодостъпност и парите следват пациента. Каква е философията, целта и принципите на предлаганите лобистки номера?Предлагат застрахователен модел на здравеопазване, пациентът да бъде пращан в картелните частни болници на застрахователния бизнес. Парите ще служат за издръжка на частни застрахователи, които трябва дори да плащат реклама на медиите
18
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Никак. Докато частните болници приемат на конвейр само по тарикатски пътеки където обикновено няма усложнения и нямат спешна помощ няма как да стане.
17
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ще се оправи ,когато реши мафията в болниците.За сега не им е в интерес.Има готови работещи модели само се прилага и готово.Трябва воля.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се оправи като направят германския или турския модел на здравеопазване. И семейна здравна застраховка задължително! Тогава, щом поне единия родител внася докато работи и е здрав, ще има и за децата му. Не да реват после, че НЗОК не давала за болните деца. Родителите да внасят, а не само да искат. Разглезиха се много разни самотни майки. Само искат да точат, без да дават. На работещите хора им удържат 8% вноска, което за някои заплати е 240 лв. на месец, а една коронка на зъб не се полага.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има вещомани в здравеопазването за демонстриране на големи възможности за изпреварване на другите за добиване на,, престиж,, на всяка цена с отрицателни качества- алчност, завист ,духовна ограниченост, снобизъм егоизъм ще подхранват социално напрежение и обществена опасност.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А *** има ли още здравеопазване в бегето !
13
0
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
Има проблем ,щото има хора.Като изчезнем ,няма да има проблем.Жестокото е ,че и твзи лекари ,които вземат по 50,70 лв.за преглед и те карат през пръсти.Да не говорим ,че има и цена от 120лв.Да не говорим колко медицински центрове (уж) от 4-5 лекари се помещават в новопостроени кооперации.Да не говорим,колко разбират,колко е чисто,и дали се правят проверки.Е,тогава за какво да говорим?Присто търпим,и се молим при нужда да имаме късмет
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водещата пак не е подготвена, сама си го казва в началото. И само се кипри, надува си човката. От разговора не става ясна какво е съдържанието на книжката.Единственото решение за колапса е първо болниците да не са търговски дружества.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"40-50 свестни мъже и жени в страната знаят как могат да се решат трудностите"А останалите не са свестни или не знаят? Или всички, които не знаят, не са свестни?Що за снобска позиция?
10
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Здравните осигуровки да бъдат в лична сметка а не на принципа на солидарност Зяплатата на лекаря да е като на европееца 20 000 евро Тогава ще се оправи всичко Иначе след 10 години ще ви лекуват индиици
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кожните проблеми са проява на вътрешна болест. Пробвайте да ядете повече домати, за предпочитане слънчеви, не парникови.
8
1
 
21
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Направете заплатата на млад лекар и операционна сестра поне колкото заплатата на най-зле платеният ритнитопковец в А-група!и ще решите проблемите!Да, ама НЕ ИСКАТЕ, мутри болшевишки!!!
7
2
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Затваряне на половината болници от наличните 360. Парите за здравеопазване отиват в политическите медицински брокери и разни мафиотски шайки!
6
7
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Много просто! Приемаме ситуацията такава каквато е и си живеем спокойно. Или казано по друг начин. Стоицизмът решава всички проблеми.
5
1
 
17
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Има човек-има проблем,няма човек-няма проблем.Според официална статистика брат,чеДит,е са 750000 и 90%от тях не работят,но ползват здравни услуги.Представете си ,какво източване на касата е,дори веднъж в годината да посетят лекар?
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се оправи батака в здравеопазването ни е по трудна задача от тая,българин да кацне на Марс.Там където има търговци и пари има и много проблеми.Изгонете търговците от медицината и нещата ще си дойдат по местста.Болестите не се интересуват,беден или богат си.Но най-лошото е,че децата са потърпевши най много от неразбориите.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо трябва да се почне с оставката на лобиста Ананиев!
2
2
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Лесно, като умрат клиентите ..А сега , може и по 100 бона заплата да си давате
1
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Докато болниците са търговски дружества,нищо няма да се получи и 100 милиарда да дадат всичко ще се разграби.