Всяко шесто жилище пустее, бездомниците по улиците все повече

Едни стават клошари заради критични ситуации, други сами го решават
95
Всяко шесто жилище пустее, бездомниците по улиците все повече
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяко шесто жилище в България отдавна пустее според официалната статистика. Същевременно броят на бездомниците в страната расте - особено в София и в другите по-големи градове.

Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-та - са регистрирани 1300 души, през 2017-та – 1727, а през изминалата 2018-та те са били 1884.

Тези данни съобщи Венелина Богданова главен експерт в Агенцията за социално подпомагане пред БНР.

Отговорът на въпроса защо броят на бездомните хора расте е комплексен.

От Агенцията са установили, че има две основни рискови групи - изпадащи в безпомощност поради критични ситуации и хора, които сами избират да водят такъв живот.

Първите търсят съдействие и им се оказва нужната подкрепа, докато започнат да се справят с трудностите.

Хората, които сами са избрали, търсят подкрепа най-вече през зимата.

На територията на София работят 3 центъра за временно настаняване, където бездомните могат да потърсят помощ в тежките студени зимни месеци.

От 2020 ще влезе нов закон за социални услуги с нови над 30 определения, включително за онези, които са избрали бездомността, ще има облекчения за нуждаещите се, както и въведени общодостъпни услуги, към които могат да се обърнат хората в нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: бездомнициклошари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
до ран-ът преди 4 години
ти чел ли си го? вземи го прочети... най- обикновен общ "бизнес план" за родината ни. 1/10 да бяхме приложили щяхме да сме напред.... стига сте се излагали. все някой ни е виновен...
72
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПО СЕЛАТА има безброй пустеещи къщи с дворове, но всеки иска София.
71
1
 
6
 
! Отговори
Никой преди 4 години
"Някой" МНОГО го сърби за апартаментите на хорицата!
70
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко шесто жилище пустее...------Всяка втора къща за гости - също.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планове ран-ът, конспирации, извънземни. Добре де , къде са българите, нали от тях
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истината е, че българите са по-крадливи и от ромите.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63: Напълно си прав, не бях се прибирал от 2 години и първото ми впечатление беше същото - празно по улиците, голяма разлика в сравнение с преди 5г или повече. Иначе абсолютно нищо не е мръднало, само цените са се качили.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1350? за квадратен метър ... вили продаващи се за 200000?, апаетаменти в Сф за 350000? ... заплати по 1000лв.Това и първи клас разбира че балоните са много големи и дано да изпращат скоро.О забравих за вилата до Варна за 1000000? наскоро и такова чудо видях.
65
0
 
12
 
! Отговори
13 преди 4 години
Централизацията не е довела до нищо хубаво, никога. В момента точно това се случва. В малките региони инвестициите са 0. Когато градовете се пренаселят, бездомничеството се появява, то е следствие. Тези хора лесно могат да бъдат преместени в селата и да вадят продукция, поне за местна употреба. Две работни ръце винаги са добре дошли, няма да е 5 звезди, но ще имат подслон и храна. Само че никой от власт имащите не го иска. Те искат да крадат данъци и безмислено, лудо презастрояване.
64
1
 
7
 
! Отговори
Плам Ран-ъ преди 4 години
Е одобрен от БСП и СДС.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планът Ран в кое правителство беше въдворен в онова на Иван Костов ли или аз се обърквам вече кои от всички продажни правителства на България след 89година с изключая президентът Желев и сега Радев които като личности наистина милеят за България
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно щом избират да са клошари в Америка вместо да са селяни тук и сага на село има някакъв резон Въпросът е защо не изберат България а Америка явно тук корупцията е по -голяма е това усвоихме добре
61
4
 
3
 
! Отговори
anon преди 4 години
в америка повечето клошари са по избор. предполагам в родината процента им е по-малък, но пак съществуват като значима цифра.
60
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последния път като се прибрах в Пловдив, улиците празни като на село, а повечето жилищни сгради стояха тъмни и мрачни вечерта като от някакъв холивудски филм на ужасите. Не ми се мисли какво е по другите градчета и селца. Оня пожарникарски *** и дружинката му от 239 чукундура, до там ни докараха.
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хора, които сами избират да водят такъв живот"??? Тия от Агенцията за социален саботaж изтрeщяха ли? Кой нормален човек би избрал да води живот на клoшар?
58
4
 
17
 
! Отговори
Край преди 4 години
В България богатите натискат бедните надолу с помощта на държавата. Никъде по белия свят не дават на хитреците да организират хазарт дето да го тикат под носа на бедните навсякъде. никъде в белия свят няма толкова лесен и евтин алкохол.В България белите господари гледат на народа си като на индианци за унищожаване.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 55 да бе нали това и аз казвам има територия подготвена за бежанците и не си мислете че това е от днес това е планът РАН -обезлюдяване където ще могат да въдворят бежанците за да не стигат до тях -далече е -Обезлюдяване и после заселване с тия които те са изгонили от собствените им земи със предизвикани войни -иначе не мога да си обясня това изселване на българи поне за сега -всичко е план много добре проучен и осъществим.България се затрива
56
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 4 години
Най -добре развиващата се пост соц. страна - Чехия е с най-малко социално разслоение.Където Бентлита и мерцедеси подминават ровещи в кофите деца и старци никой не инвестира и никой не му се живее. От тези деца никой няма да избяга и в затворения комплекс не може да се скрие.
55
7
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Тези интегрирани руснаци не учат и една българска дума. Само лаят на руски.
54
2
 
22
 
! Отговори
Край преди 4 години
България е с фатално силно социално разслоение. Плосък подоходен данък без необлагаем минимум има само при най-дясно олигархичните режими. Плоско ДДС също.Реално Българската държава изцежда бедните а богатите данък практически не плащат.