Битката за Орлин: Отказват му количка, а той е с ДЦП

3-годишното дете трябва да се яви пред детска ЛКК, а такава няма
16 окт 2019 11:53,
14
Битката за Орлин: Отказват му количка, а той е с ДЦП

Момче с Детска церебрална парализа остана без инвалидна количка и нужния му вертикализатор, сигнализира майката.

Лечението на 3-годишния Орлин е много скъпо и сумите са непосилни за семейството.

Майка му Силвия Матроска се опитва да получи помощите, които се полагат от държавата, но такива й биват отказани, пише "Дарик нюз".
 
От Столичната регионална здравна инспекция казват на семейството, че не могат да издадат протокол от специализирана детска неврологична ЛКК за отпускане на детска инвалидна количка и вертикализатор, защото "на територията на София-град няма създадена специализирана неврологична ЛКК".

На територията на София-град имало все пак специализирани неврологични ЛКК, но те били за възрастни и не освидетелствали деца.
 
От Дирекция "Социално подпомагане” в Слатина отказват инвалидната количка и вертикализатора именно защото представения медицински протокол не е издаден от специализирана лекарска консултативна комисия по профила на заболяването.
 
За да получи количка и вертикализатор за сина си, вероятно Силвия отново трябва да моли хората за помощ и съответно да ги закупи.

Орли се нуждае от ежедневни занимания, рехабилитация, масажи. Ходи и на боуен терапии. Всичко това на месец струва на семейството му 1300-1400 лв. Трябват му и протези, които бързо му омаляват и се налага направата на нови за по-малко от година. Те струват 1200 лв. Трябва да бъде закупен и вертикализатор, който е в порядъка на 2500 – 3000 лв. Нуждае се и от посещения при логопед и тренировки по плуване.

Орлин има голям напредък за последната половин година. Вече може да се обръща сам.
 
Майка на Орлин – Силвия, се справя сама с двете си деца от деня на раждането им, тъй като баща им се отказва от правата и задълженията си и не полага нито финансови, нито морални грижи за близнаците.

В подкрепа на Орлин има открита дарителска сметка, както и профил в HelpKarma.

Дарителска сметка:

IBAN: BG36RZBB91551009992233
BIC: RZBBBGSF
БАНКА: РАЙФАЙЗЕНБАНК ЕАД
ТИТУЛЯР: ОРЛИН ОРЛИНОВ МАТРОСКИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 години
За мнимите болни има, милиони за нЕкво присъединяване също, а за това детенце, за онази детска болница с падаща мазилка, защо няма? Съветвам бб вместо да се вози с джипка по магистрали: да посещава редовно такива болни и болници, може би ще слезе на земята, ще спре да си прави пиар и да гледа през розови очила и ще види истинските проблеми.
8
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами ако действително има такава комисия - в клиниката за нервни болести за деца "Св. Наум" на 4-ти километър, както пише 7, то тогава защо от Столична регионална здравна инспекция са заблудили жената? Дали това е бил личен акт срещу нея, или става въпрос за некомпетентност,която е вредила и на други хора? Ако наистина има такава комисиля и от Столичната здравна инспекция са заявили това, то трябва да се заведе дело срещу тях, за предоставяне на невярна информация, която може да застраши здраве
7
2
 
26
 
! Отговори
Предайте на родители преди 4 години
Не знам защо ми е изтриха поста от преди малко, но ще го напиша отново - в София има детска неврологична комисия в клиника за нервни болести за деца Св. Наум на 4-ти км. Там ходи моето дете и като време ми отне от уговарянето на ЛКК до взимането на количка около 2 месеца. Моля да не се трие този пост, а по-скоро админите ако имат контакти на родителите на детето - да му дадат тази информация.
6
3
 
17
 
! Отговори
Брате преди 4 години
В същото време, ония двама братя ромi, още са със 100% слепота = асистент+пенсия+
5
4
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А Веждю Рашидов и Мая Манолова се лекуваха в Германия...
4
3
 
28
 
! Отговори
gostenka преди 4 години
Да не дава Господ да се родиш в България и да ти се наложи да ползваш здравна помощ!!!
3
3
 
33
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Няма ли някой добър адвокат,който да помогне на майката ,да осъди България за нарушаване правата на детето,още по -вече,че жената си го гледа и не го е изоставила на държавна издръжка?
2
3
 
41
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Може би, Орлин не е "ромче"... затова... така...
1
3
 
43
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Как не ги е срам ?