Българинът – традиционалист: Обича си домашната лютеница, ракийката...

Над 2/3 от българите се чувстват свързани със земята и природата
Обновена: 16 окт 2019 20:54 | 16 окт 2019 13:23,
85
Българинът – традиционалист: Обича си домашната лютеница, ракийката...
Снимка: Pixabay

Българинът и връзката му със земята остава силна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация на страната, сочи изследване на Галъп. Традициите и навиците остават вкоренени в съзнанието на българина.

Сондажът на "Галъп интернешънъл" обаче показва и разликите в поколенията и жизнената перспектива, 30 години след началото на прозападните, пропазарни и продемократични промени в страната.

В последните години в София и по-големите градове в страната консумацията на домашна храна, допирът със селото, зеленчуковите градини, отглеждането на домашни животни стават все по-популярни. Те придобиват смисъл и на градска мода в контекста на актуалните „органични“, „био“ и пр. влияния.

Оказва се, че със или без съзнание за „натурално“ и т.н. около и над две трети от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина.

Зимнината и домашната храна - на почит

Над 70% от българите свидетелстват, че някога са приготвяли или често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата.

В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е силно предпочитана, пред тези, произведени под държавна регулация. 66% от запитаните, например, споделят, че предпочитат, ако пият ракия, тя да е домашна, респ. да е своя, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това предпочитание. Останалите се колебаят.

Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

Дрехите по балкона: Практичността надделява пред естетиката

Разноцветни балкони и тераси по улиците на големите градове у нас са често срещана гледка, но не единствено заради различни декорации, „украсяващи“ блоковете, нито само заради всевъзможното остъкляване или самодейно саниране на парче, но и благодарение на опънатото почти във всяко жилище пране.

Оказва се, че за 77% процента от запитаните българи сушенето на дрехите на балкона остава основен възможен или предпочитан  метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Оставяме обувките на прага

Впечатление прави и фактът, че за повече от две трети от участниците в национално представителното изследване събуването на обувките вкъщи е от голямо значение – 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните  са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4% не могат да отговорят.

Оказва се, че традиционализмът на подобни битови привички е широко присъщ. Разбира се, посочените тук примери, следва да се анализират и с усмивка, но те са ясен индикатор, че има навици, които трудно се променят – дори и при влиянието на масови медии и външни културни образци. Освен всичко, подобни навици идват и от средата, в която голяма част от българите са принудени да живеят.   

Домашният майстор отстъпва на професионалистите

Традицията обаче е „победена“ от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването респонденти, заявяват, че твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти,  що се отнася до домашните ремонти.

Очаквано,  що се отнася до тази тема, се открива значителна разлика между отговорите на мъжете и жените, попаднали в изследването. По другите индикатори не се наблюдава такава сериозна разлика в отговорите между мъже и жени.

Традициите и големите градове

Къде са другите основни демографски разлики? Естествено, по-младите, хората в по-големите населени места, респ. с по-високи доходи и пр., са и онези, които са по-далеч от традиционните навици и вкусове.

Разбира се, откриват се известни разлики в отговорите, характерни за различните поколения, но дори и сред най-младите респонденти дяловете на тези, които разчитат на зимнина, простират дрехите на балкона или подканват своите гости да се събуят на прага, се доближават до една втора от всички запитани младежи.

Разлики има и в начина, по който жителите на малките населени места и областните градове и столицата отговарят. Но отново дяловете на положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности като приготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия например са около и над половината независимо от населеното място, макар и значително по-високи в по-малките населени места.

Все пак, изглежда, че в що се отнася до столицата, мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Впечатляваща представителна извадка от запитване на 805 души...
71
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Навсякъде по света гостите си събуват обувките, когато влизат в дома. Само в Американските филми не го правят....и в някои софииски домове на псевдоаристократи.
70
0
 
6
 
! Отговори
Netherlands преди 4 години
Всичко опира до традицията. Белгийците от 1708 имат Стела Артоа. Французите са известни със различните видове сирена от над сто години. Няма ли я връзката със земята на един народ, няма и собствено производство на храни. Животновъдство - унищожиха го почти. Какво остана в България ?
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да пълня гушите на дебелоратите бизнесмени-демократи, които ми продават някаква имитация на ракия или храни.
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо обюо няма био-мио и предпочитанията към домашното производство. Въпросът опира до качеството. Мутробизнесмените иконимисват за сметка на качеството и това е ясно за всеки нормален човек. Винзавод произвежда гроздова, а изобщо не купува грозде и няма собствено производство на грозде. Какво пиеме?
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то избора не е особено голям - или ядеш двкусна домашна лютеница или ментето произведено от някой дебеловрат демократ.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички държави по света, връзката между селянина и земята се прекъсва при индустриализацията на съответната държава. В България това става през 1945-1965 година, т.е. България доста закъснява със индустриализацията.
65
0
 
21
 
! Отговори
За домашните неща преди 4 години
Тия за модерните храни и ходенето в къщи с обувки ми ги разправяйте на старата ми шапка. Улиците ако ще и всеки ден да ги мият с веро са места със всевъзможни мърсотии - бактерии,кучешки и котешки тении и всякакви органични и химически отпадъци. Дедите ни може и да не са знаели това едно време,но от емпиричен опит са установили,че като се събуват не се внасят зарази и отрови в дома. Същото е и с храните - като си произмеждам в двора отлично зная с какво и с колко наторявам и с какво поливам.
64
2
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 65Като българската ракия е напарфюмирана, купи си италианска грапа!Има я по магазините, купувал съм, като нашата е, само името е друго.Има и сръбска! На нея и името си е същото и е в пъти по-хубава.Е, и е по-скъпа. Но Сърбия ей я де е. Няколко пъти съм си купувал ракия от Сърбия. Турска не бих си купил, защото не обичам анасон.
63
4
 
13
 
! Отговори
човек преди 4 години
Връзката на българина със земята му я прекъснаха още Вълко Червенков и Антон Югов, с насилствената колективизация. Всичко друго са лъжи и прах в очите!След разгрома на въоръжената съпротива срещу комунизма в България в лицето на горяните, българинът се примири и повечето традиции отстъпиха на комунистическите празници като 1-ви май.Коледа нямаше, Великден също!Останаха ни едни мартеници само...
62
1
 
10
 
! Отговори
Фелдшера до 56 преди 4 години
До Фелдшера до 56: Дедо ми гледаше овце в Балкана, имаше Веф и не стъпваще в поликлиниката. Живя до 86. Не знам за какво е създаден човек. По времето на Да Винчи средната възраст е била около 30.
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия скъпите шмекерии от био магазините само програмистите имат пари да ги купуват.
60
2
 
17
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 4 години
Българинът обича и моцарела, червен хайвер, ягоди, шампаско, уиски и коняк, ама няма пари
59
4
 
7
 
! Отговори
Фелдшера до 56 преди 4 години
Наистина не сте наясно с генетиката и оптимума при фертилните жени /а и в някаква степен бащи/ нали? Няма как да се създава поколение на 40 години, че и повече, без съответните рискове за плода. Човек е създаден да живее около 50 години. Създава поколение, отглежда и умира. Всичко отгоре е медицина и технологии.
58
0
 
9
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Еееех а каква мас имаше навреметоКато я намажеш на филията..
57
4
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Някой тук пишеше, че американците бомбардирали сърбите с патрони с радиация и до нас е стигнало. Затова се раждат повече деца с болести у нас. Въпреки, че аз мисля е предимно, заради възрастта на майките. В биологията госпожата каза на 18 да почва да ражда жената, била най-плодовита. Пък сега българките на 30г раждат.
56
0
 
11
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Явно прането на терасата трябва да зарежете. Купете си сушилня,и после ще пада гладене,ивисоки сметки за ток.
55
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 54Прав си че кухнята ни е бедна но какво да правим да я забраним ли.За да те подкрепя ето един примерБаничка с боза.КласикаДа ама то само въглехидрати.Къде са белтъчините витамините
54
2
 
11
 
! Отговори
до фелдшер преди 4 години
Ей за туй си си останал фелдшер.Сумати деца вече има с такива болести,не придобити,а наследени от увредения генетичен матриял на родителите си яли не храна,а химия.
53
5
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 49 (до втрещен)Нямаш си и на представа колко души в България се разболяха и умряха от рак в резултат от радиацията от Чернобил!Всъщност, и аз нямам представа. Всъщност, едва ли някой има точна представа.Но, дядо ми цял живот е ял домашна лютеница, пил домашно вино и ракия, домашни домати и прочие, без ГМО. Удари Чернобил и веднага след това, на 1-ви май като всички българи беше навън, валя го радиационния дъжд, после се разболя от рак и умря.Не ще да е от лютеницата май?