Прощаваме се с големия Милчо Левиев в петък

Поклонението ще е в зала "България" от 11 до 14 ч.
Обновена: 16 окт 2019 12:19 | 16 окт 2019 12:08, Анисия Иванова
7
Прощаваме се с големия Милчо Левиев в петък
Архив: Булфото

Поклонението през легендарния композитор и джаз пианист Милчо Левиев ще бъде в петък от 11 до 14 ч. във фоайето на зала "България", съобщи семейството му.

Творецът почина на 12 октомври вечерта.

Световноизвестният български джаз музикант е роден 19 декември и тази година щеше да стане на 82.

Още по темата
Левиев е композитор, аранжор, пианист, работил е през голяма част от живота си в Съединените щати.

Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни "Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика, както и симфонии и камерна музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анджелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и води майсторски клас в Нов български университет.

През последните години живееше в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джаза е такава музика която се състои от Интерпретации никога нещо което е изсвирено на живо не се повтаря. Това нее подредена музика а свирят каквото в момента им скимне. И защо е дошъл в Бг цял живот е живял в чужбина даже умира в Солун голем родолюбец. За умрел или добро или нищо но това важи за Хора а не за Евреи. Евреина не вярва в Бог. В еврейската библия пише че ако убият Християнин ще отидат в Рая. Защо ни занимавате с Евреи те не са Хора те са живо, тни.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо място беше евреин. На последно българин това обобщава всичко за този човек.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости но беше безродник и антибългарин.
1
7
 
13
 
! Отговори
Аамет преди 4 години
Куманяшки храненик...да го рият в Солун..