Facebook коментар, пост в Twitter... Следва уволнение

Работодатели освобождават заради социалните мрежи
Обновена: 17 окт 2019 16:23 | 17 окт 2019 16:22, Камелия Цветанова
36
Facebook коментар, пост в Twitter... Следва уволнение
Снимка: Pixabay

Работодатели уволняват за постове в социалните мрежи. За тази практика алармира националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

"87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа, като споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател и др.", каза той в Добрич, цитиран от "24 часа“.

Според него вече е назрял моментът за регулация и създаване на политики, които да определят поведението на работещите в социалните мрежи.

Тези мерки трябва да повишат културата на общуване там, тъй като активността е най-голяма в рамките на работната седмица и то във времето между 13 ч. и 15 ч.

"Въпросът е много чувствителен, защото опира до личните свободи и гражданските свободи. КНСБ не може да си позволи да подеме кампания за въвеждането на какъвто и да е вид регулация или препоръки, без да обсъди в широк формат желанията на работещите. Затова за участие в срещите са поканени работещи и работодатели", поясни той.

Опитът от проведените до момента срещи показва, че работещите се обединяват около идеята за необходимост от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация, трябва да се определи в диалогов режим, а не да бъде предприета едностранно, коментира Капитанов.

Причина за 50% от болничните листове, които се издават от лекарите, е синдромът бърнаут или т. нар. "прегаряне" на работното място. Това сочат данните на НСИ от 2019 г.,посочи още Капитанов.

30% от причините за напускане на работа, също са породени от това, а загубите за бизнеса се изчисляват на 140 милиона лева.

"Друг проблем, причина за бърнаут според работещите е, че не знаят точно какви са очакванията от тях на работното място. Длъжностните характеристики са така изработени, че да позволят назначаването на служителя на работа. Оттам нататък, той не може да се ориентира какви са неговите отговорности и какво трябва да прави. Именно това причинява голям стрес", допълни Капитанов.

"КНСБ и КТ "Подкрепа" са инициирали подписка, която се разпространява в предприятията и има за цел да насочи вниманието на управляващите към несъответствия с международни документи, по които България е страна. Такова несъответствие се наблюдава с Директива за работното време на ЕС и с Конвенция номер 1 на Международната организация на труда за работното време, по отношение режима на сумираното отчитане на работното време и продължителността на работната седмица", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

"Нашият закон допуска 56-часова работна седмица, докато международните стандарти – не повече от 48 часа. Инспекцията по труда е констатирала безброй нарушения в това отношение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалки работодателчета
22
0
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
Мълчанието и търпението са довели до 500 годишното турско иго.Негодуванието и въстанията-до свободата.Колкото и да им се иска на работодателите да имат евтини работници няма да ги имат.Както казват сърбите-свободата е най висшето благо в света!Десет години воюваха с НАТО и пак са пред нас!Който иска крепостни работници да се цани за партиен секретар в Северна Корея.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До асдааДа известни са тия лафове.В моята фирма дават еди колко си. В реалността -700 ама осигурява на 500
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Исай ЛевиТи можеш ли да цитираш на някой бг генерал колко му е заплатата?
19
4
 
7
 
! Отговори
асдаа преди 4 години
Който иска да си лайква в тъпия фейс, да си намери работа където плащат за това.При нас заплатите не са 500 кинта, не са и 1000 но фейса е табу.Аз лично бих избръмчал първия фейсаджия на работа който ми попадне.Независимо от стаж и колко "много" бил талантлив.Много е просто. В договора се забранява използването на соц.мрежи по време на работа.Осигурява се служебен телефон с копчета и готово.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фишовете с месечната заплатка уронва престижа на работодателчетата. Е що така бе, джанъм?
17
1
 
0
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
25 Да бе, осъдил ги и после те назначили обратно да бършеш на президента ***... Като вземете да пишете глупости, на които сами не си вярвате...
16
0
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Просто не си даваш фейса на колеги и началници - те толко е просто! Това ми е златното правило и си ми е екстра!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам 35 см член. Сигурен съм, че ако постна снимка във фейсбук, шефът ми не само няма да ме уволни, но ще ме повиши в длъжност и ще ми увеличи заплатата. Но пък ще имам нови отговорности на дивана в неговия офис...
14
0
 
9
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
направо се сетих за онази реклама където казваха че Швепс не е за бaлъци дето добавят като приятели шефовете си във Фейсбук....
13
0
 
4
 
! Отговори
Исай Леви преди 4 години
До Анонимен 14 Адмирал е длъжност която се заплаща от бюджета и данните трябва да са публични.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо във всяка голяма фирма при белите хора заплащането и доходите са обявени публични (успях без особени усилия да намеря дори заплатата на адмирал с 3 звезди в американската флота) само в бг шушумигарите се страхуват да кажат какви трошички дават на хората които работят за тях. Да позорно е за една фирма уж да просперира а служителите и да са едно ниво над клошар като доходи... Пък шефът всяка година с нов Мерцедес
11
1
 
3
 
! Отговори
Исай Леви преди 4 години
До Анонимен 10и тогава ми идва на ум как така се публикуват изследвания че заплатат на едикаква си група е хора е по-висока/по-малка с сравнение с друга групавинаги съм подписвал съгласие за нерагласяване на възнаграждението ми и се чудя на какво се базират тези "изследвания"
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При постъпване на работа всеки подписва, че няма да изнася служебна информация, каквато е размера на дохода му. Само при кандидатстване за нова работа, може да покажеш фиша от заплатата си само на новия HR. Без писмени следи. Иначе всеки следващ работодател ще знае, че и заплатата при него може да изтече. Ако е ниска - срам за фирмата и проблем с нови кандидати. Ако е висока - колегите, които работят повече за по-малко, може и да избягат. Публикуване на заплатата е грешка, независимо от целта.
9
0
 
27
 
! Отговори
Абе, КНСБ преди 4 години
Що не си скриете з***дниците на тъмно, а? Когато работниците се нуждаят от вас не се показвате, но когато има софра сте на първия ред. Защо не предложите промени в Кодекса на труда, където ясно да е разписано, какво трябва са съдържа една длъжностна характеристика и ако някой работодател ти възлага работа извън нея, да бъде задължен да я заплати допълнително. Защо позволявате на работодателите да принуждават работниците си да работят по 4 часа извънредно всеки ден и нищо да не плащат?
8
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
вие не сте никакви синдикати в Италия ако имаш проблем с работодателя отиваш в офисите на четирите синдиката които са във всеки град безплатна правна консултация веднага и правна помощ
7
1
 
14
 
! Отговори
Исай Леви преди 4 години
какво значи "коментар който уронва престижа на работодател" и кой определя кое какво е?
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно, що. Мрежите отдавна имат огромно влияние, дори Доналд Тръмп си изкара половината управление през Туитър. Ако теглиш една майна на фирмата в която работиш или пък си изкарал някаква фирмена тайна в социалната медия трябва не само да те уволнят, но и да те дадат под съд ако има основание.
5
1
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Да, ако е гола.
4
4
 
27
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Те затова нямам фейс и твитър и тиндър-миндър и всякакви други социални мрежи. Дрискамм си тука анонимно във форума с кеффф!!