Всяко пето българско дете – със завишено тегло

Наблюдава се епидемия от затлъстяване в световен мащаб
17 окт 2019 13:20, Красимир Ангелов
15
Всяко пето българско дете – със завишено тегло
Снимка: Reuters

Едно от пет български деца е засегнато от проблема с повишаване на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване сред момчетата и момичетата е значима - при около 5 до 7 процента, а повишаването на телесното тегло достига до 25 процента от децата, посочи д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса "Спортът, децата и бъдещето" в НСА.

Д-р Тотомирова отбеляза, че се наблюдава епидемия от затлъстяване в световен мащаб. То се е повишило близо три пъти спрямо 1975 г.

Още по темата
Сред възрастното население близо 1,9 млрд. души са с повишено телесно тегло, а над 650 млн. са с изразено затлъстяване. Над 41 млн. деца под петгодишна възраст са с повишено телесно тегло, а над 340 млн. деца и подрастващи между 5 -19 години са с повишено телесно тегло и затлъстяване.

Поставянето на диагнозата за затлъстяване е лесно и на ранен етап лекарят може да установи дали има отклонение и да се вземат навременни мерки, посочи д-р Тотомирова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че затлъстяването не е само проблем на външния вид, но и води до значими медицински последствия, а затлъстяване в детска възраст рефлектира и в годините, води до рискове, свързани със сърдечно- съдови заболявания.

Децата със затлъстяване са и с по-ниска самооценка за себе си, по-често страдат от подигравки от приятели и ученици, по са склонни да пропускат часове в училище и във времето израстват индивиди, които има вероятност да намерят по-слабо платена работа и да бъдат с по-малка реализация като възрастни, посочи още д-р Тотомирова.

Експертът посочи, че освен заради прекален прием на храна, децата затлъстяват и заради обездвижване и прекалено застояване пред екрана на телевизора, компютъра или таблета.  Начинът на живот също налага обездвижване,часовете в училище по физическо възпитание са недостатъчно усвоени, допълни тя.

Около една четвърт от децата не изпълняват препоръките за физическа активност от около 60-минутна серия упражнения дневно. През 2017 г. само половината от учениците в горните класове са практикували посочените упражнения. Четири от десет деца не са физически активни според тези препоръки.

Тотомирова отбеляза още, че освен чисто медицински ползи, децата, практикуващи физическа активност, са с по-добри резултати в училище и усвояват по-лесно училищния материал. Тя изтъкна необходимостта от повишаване на времето, което децата прекарват в движение, от създаване на условия за практикуване на различни видове физическа активност в училище и извън него, от възпитание на поведение, което включва физическа активност, както и от личния пример на възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я стига, причината е бедността и простотията. Багати дебели хора няма. Изяждат се огромни количества храна. Взима майката детето от градина с баница или някаво тесто. После дебело е. Яло е в градината, хайде една баница и после ще вечеря. Купи 1 ябълка, 1 банан. Всички деца в България са злояди.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капиталистическите страни произвеждат повече хранителни продукти отколкото може да употреби тяхното население В същото време в България не сме в състояние да произвежда дори минимума за изхранване на собственото си население. Всяка българска трапеза да е наситена с витамини и да включва много плодове и зеленчуци родно производство отмина.И дойде момента да ядем *** за да живеем и живеем за да ядем.
10
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 5 и номер 6Да бе! Вие и двамата сте ГМО!Синът ми по цял ден седи пред компютъра и е кльощав като върбова клонка!Насила го караме да яде обаче. Всичко идва от яденето!И от гена също.Диабет тип 2 винаги се е казвал диабет тип 2. Никой дипломиран лекар няма да напише диагноза "Старчески диабет", защото такъв няма. Това е разговорно понятие между пациенти.До: номер 1Никога не съм обичал хляб. Нито преди, нито сега. Който го обича да го яде!И не, не съм богат. И аз съм беден.
9
0
 
5
 
! Отговори
глупости преди 4 години
сутрин минавам край едно училище - от всички деца само 2-3 са с наднормено тегло - къде ги видяхте тези "всяко 5-то дете"
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е възможно! Свръххранене и наднормено тегло се наблюдава само в страните с висок стандарт на живот.А децата затлъстяват и от прекомерната консумация на мазнини.
7
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Технологиите, обездвижването, това е! Забозили пред телефони, таблети, плейстейшъни и впрочие...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Да бе.С кой се надлъгваш?Я ги виж по улиците повечето си набори от набор 7х - *** по 150кг.Кого лъжеш, че сте здрави и бодри?Има и такива де, ама болшинството са 120+ кг.Иначе да - обездвижването е причината да са на това дередже.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГМО храната и обездвижването водят до затлъстяване и болести. Дете не тичали не изразходвали калории наред с ГМО храната става неспособно да живее пълноценен живот. В лошо време са се родили днешните деца. Ние като деца през 70-те години по цял ден бяхме навън. През лятото ритахме футбол а през зимата след училище се пързаляхме с шейни. Здрави бодри слаби и до ден днешен сме здтави и бодри въпреки че сме над 50 годишни. Какви ли ще са днешните деца след 50 години.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д-р Тотомирова също е с наднормено тегло.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В махалата нямаме такъв проблем
2
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ГЛУПОСТИ. ТЪНКИ КАТО ПРЪЧКИ.
1
2
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Просто хляба е евтин. Ако искаш да се храниш здравословно излиза по-скъпо. За това се набива яко хляб...