Ангелкова в Боровец: Мобилизирани сме за зимния сезон!

Да подготвим нови инициативи с високо качество, призова тя
18 окт 2019 18:15, Анисия Иванова
21
Ангелкова в Боровец: Мобилизирани сме за зимния сезон!
Снимка: Министерството на туризма

Изпратихме летен сезон с добри резултати въпреки негативните кампании в началото и сега предстои стартът на зимния, който да затвърди постигнатото. Много е важно да бъдем максимално подготвени с нови инициативи, за да осигурим туристически услуги с високо качество, които да привличат повече чуждестранни и български туристи в курортите. Това заяви в Боровец Министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционна среща за готовността на местната власт и бизнеса в навечерието на зима 2019/2020.

Министър Ангелкова акцентира, че 2019-а е изпълнена с изключителни предизвикателства за сектора. Заради силната конкуренция надпреварата е за всеки турист, международните кризи донесоха допълнителни трудности. Независимо от всичко обаче данните на НСИ и БНБ показват позитивна тенденция и това се дължи на общата ни мобилизация в туристическата индустрия.

За периода януари–август 2019 г. приходите от международен туризъм у нас възлизат на над 2,8 млрд. евро, като  спадът  спрямо същия период на рекордната 2018 г. е 0,3% на фона на тежките картини, които някои противници на сектора чертаха. Само за август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, което е ръст от близо 1% спрямо същия месец на миналата година, посочи министърът и подчерта, че пред най-големи предизвикателства са били изправени националните ни курорти и организираният туризъм.

Много важно е в навечерието на новия зимен сезон, както и в подготовката за лято 2020, да осъществим след фалита на „Томас Кук“ пренасочване в договарянето на ключовите ни пазари. Към момента заявените полети на летище София, които са показателни и за очаквания поток туристи към Боровец, очертават запазване на нивата от миналия сезон и ръстове на някои пазари, съобщиха от Министерството на туризма.

Туристите в Самоков също устойчиво бележат ръст. Реализираните нощувки в общината в места за настаняване през миналия зимен сезон са с ръст над 5%. От януари до август 2019 г. реализираните нощувки тук са общо над 550 хил. с 10 на сто увеличение и регионът се утвърждава все по-категорично като дестинация за четири сезона, стана ясно от думите на министъра.

Тя изтъкна и друго изключително важно постижение, което ще насърчи сектора – договора с германски здравноосигурителни каси, по силата на който граждани на Федералната република ще могат да ползват базата на нашия туризъм, включително и в частни места за настаняване, стига да отговарят на изискванията на българските и германските нормативни документи в сферата на балнео-, СПА и сродните видове туризъм. Министърът изказа признателност за ползотворното сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризма. Тя обърна внимание върху потенциала от минерални води в региона около с. Белчин, който трябва да се развива устойчиво. На много места в България също имат богати ресурси и перспективи за растеж на този специализиран вид туризъм.

Министър Ангелкова се спря на голямото значение на културно-историческия туризъм за страната и за Самоковския край. Общината и Софийска област са включени в трите вида тематични дестинации, които министерството разработи - културно-исторически, балнео- и СПА и винено-кулинарни. Чрез Белчин община Самоков е избрана и сред новите 5 ЕДЕН дестинации за здравен и балнеотуризъм, които ще бъдат рекламирани чрез специализирана мрежа у нас и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според пишман министърката,в спа курортите в България,хотелите и частните квартири,ще е добре да бъдат превърнати в старчески домове за западните пенсионериА българските да ровят по кофите.Такова"прозрение"и на най-големия враг на българския туризъм не би му дошло на ум.Само оставка и закриването на министерството на"туризма"ще освободи пазара на туристически услуги,защото хората вложили половината си живот и средствата си в този бизнес,сами и без"намордник"от безхаберни чиновници ще го развият
13
1
 
6
 
! Отговори
ЖИЦ преди 4 години
Ангелкова , кого ще биете или отровите през зимата ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На боковист вяра да нямаш! Ако сочи небето и твърди, че е синьо, най-вероятно е оранжево!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доганова стока.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат да го закрият това смешно министерство. Ще направят услуга на всички. Благодарение на неговата "работа" черноморието ни е ужасно. Човек, който отиде веднъж в Гърция, няма начин да се върне тук.
8
0
 
10
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Тая, оная тЕменужка, цАчев, кАраянкината, вайводата... са пълна гавра с нормалните хора в България. За това и ги държат.
7
0
 
9
 
! Отговори
Греек преди 4 години
Тази е много зле горката. Пак нещо говори поредни небивалици.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом и тая безмозъчна никаквица може да е министър, държавата е в кома!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отврат!
4
0
 
13
 
! Отговори
2 в 1 преди 4 години
С николинкината "мобилизация" и двете калинки до нея, саботаж не ни трябва.
3
0
 
10
 
! Отговори
ДЪРВА ЛИ СА СЕКЛИ преди 4 години
за зимния сезон или това е пак бутафория както всичко при ГЕРБ
2
0
 
14
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
Всички министри са избрани на кастинг от психиатричните клиники !
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя грозен кон до кога ще го гледаме?!?