След стотачката - и нови 50 лв. с по-добри защити

Банкнотата влиза в обращение от 1 ноември
11
След стотачката - и нови 50 лв. с по-добри защити
Снимка: БТА

Нова банкнота с номинал 50 лева пуска в обращение БНБ от 1 ноември.

Тя е втората от новата серия банкноти с много по-висока защита, като са въведени и допълнителни елементи за улеснение на незрящите хора. 50-олевката ще бъде официално платежно средство заедно с тези, които вече са в обращение - а именно емисиите от 1999 и 2006 година, съобщи БНР.

Изображенията в новата банкнота не са променени спрямо предишните две емисии, но са въведени по-модерни защитни елементи, съобщи заместник-управителят на Централната банка Калин Христов.

Има и елемент с лакиране, който по принцип цели повишаване на живота на банкнотата.

Главният касиер Стефан Цветков представи новите защитни елементи.

"Нова холограмна лента с оптични ефекти, редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение; изображения - на птица и на падащ Икар, цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков, книга, която променя цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение. Наблюдава се динамичен ефект - пламък с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно, триизмерно изображение на числото 50", обясни той.

При флуоресцентна светлина на обратната страна на банкнотата може да се види фигурата на поетесата Мара Белчева. В предишните серии силуетът на Белчева е зелен.

За незрящите хора има вградени допълнителни елементи - релефни линии - четири дебели и седем тънки. Те са разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Догодина е планирано да бъдат пуснати нови по-защитени банкноти от 20, 10 и 5 лева. От миналата година вече е в обращение и първата от серията нови банкноти, а именно 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Понеже темата е много важна, като се замислих си викам, колко е актуален Алеко Константинов и днес. И ако беше сега жив, сигурно щеше да напише някой фейлетон за българина, примерно пра-пра-внук на *** Балкански, който мърмори недоверчиво: "Да бе да, ще им плащам аз със гривна! Отде да знам какво има в тая гривна, ми ако ми я източат? *** ги търси после кой и къде ми е хакнал паричките!"
10
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Тук виждам, много малко хора коментират адекватно и смислено.Не искам да обидя някого, но повечето пишат като зомбита.Номер 3 е един от малкото който коментира разумно и вярно.В напредналите европейски държави като Швеция, въпреки че хартиени пари все още има, навсякъде се разплащат с електронни средства.Дори уличните търговци които продават семки и вестници по светофарите си носят POS терминално устройство за кредитни карти!Но бай ви *** е недоверчив - само за кеш си продава мускалчетата!
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 години кеш няма да има,само с карта ще се плаща,часовник,телефон и подобни устройства.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То както е тръгнало скоро с 50-то левките ще си купуваме семки.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата 100тачка ще е единствената с лика на Бойко Борисов.Така че вожда ще ви гледа особено на избори и ще ви подсказва за кого да гласувате.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бг обичат да прилагат най-лошите практики от миналото, да печатат банкноти без покритие.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко ни струва това удоволствие за тая тоалетна хартия. Каква стойност има тая хартия в злато и ценни книжа. Къде пише че са обезпечени с всички активи на банката. Пише българска Народна банка ама не уточняват на кой народ. Май само на такива като оня дето открадна 4 милиарда и никой не го търси а народа още плаща от джоба си за айдуци. Колко народ има за избиване колко народ има за панделата бройката им изгубих. Неможаха ли още по шарена да я направят. Той лудия на шарено се радва.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двадесетолевките най много ги фалшифицират. Петдесетолевките много рядко се опитваха да ги фалшифицират. А и с тях трудно се пазарува. . Продавачките като видят петдесетолевка или столевка и се мръщят. Нямали дребни да ми върнат. С десетолевките и двадесетолевките се пазарува най много и са лесни за фалшификация. Но тях няма да ги преработят щото трябва фалшификаторите ЛЕБ да ядат.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2019 година, за България ползата на книжните пари е единствено да движат сивата икономика. При тези технологии няма никакъв смисъл от книжни пари. Никой от познатите ми в западна Европа не използва пари вече.Но тук трябват например заради разликата между МРЗ и реалната заплата.... Поне 40 години сме назад
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Дори и да се напъваме, половината от тези хартийки са вече на по 15+ години и трябва да ги сменим, така или иначе.
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме присъединяване към еврозоната, не нови левове. Трябва да стане национална политика и да се напънем, не само да се занимаваме с някви заводи на фолкцваген и други подобни простотии. Истината е в еврото.