Абсурдни въпроси в листовките: В кой ъгъл се слага винетката?

Инструктор и обучаващ се ще ползват приложение за следене
21 окт 2019 09:33,
62
Абсурдни въпроси в листовките: В кой ъгъл се слага винетката?
Снимка: Reuters, архив

Листовките за кормуване са пълни с безумици, като дори има въпрос в кой ъгъл се слага винетката, която вече е електронна.

От пет месеца има работна група, която е приела промени, за да може подобни въпроси да отпаднат. МОН обаче спира този процес", заяви Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи пред bTV.

Той призова министърът на образованието да направи така, че промените да се случат възможно най-бързо.

Експертът даде пример със следния въпрос: "Каква е максималната стойност на отношението мощност/тегло за мотоциклети от категория А1?". Даде и друг пример с въпрос за това в кой ъгъл се поставя винетката. Тодоров попита как подобни въпроси имат връзка с безопасността на движението.

"Да не говорим, че винетките вече са електронни, но този въпрос все още е в листовките", допълни той.

Владимир Тодоров коментира и проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити.

"По норматив часовете по практика трябва да бъдат 31. Само че когато някой рекламира шофьорски курс по 195 лв., няма как тази автошкола да даде тези 31 часа, въпреки че е задължена. Това се удостоверява с подпис на курсиста. Системата на практика бълва убийци на пътя", коментира Владимир Тодоров.

"Системата, която ни бе представена в петък, все още се тества. Идеята е, че когато е в автомобила, курсистът трябва да удостовери, че е в него. Чрез мобилно приложение двата телефона – на курсиста и на инструктора, се засичат по GPS локацията. Физически двата телефона трябва да са един до друг. Прави се селфи в началото и в края на часа. Целият маршрут, по който се е минало, средна скорост, къде се е спирало, изминати километри – всичко това се записва автоматично в профила на курсиста без човешка намеса", обясни още Тодоров.

В няколко автошколи вече се прилага тестовата версия. Предстои още няколко школи да пробват новата система. Родителите на курсиста също ще имат възможността да следят профила му.

Владимир Тодоров уточни, че няма да е необходимо автошколите да отделят допълнително средства за това приложение. По думите му най-вероятно курсистът ще трябва да плати символична сума за това приложение.

"Трябва да се вземат мерки изпитът да стане изключително обективен, безпристрастен и безкомпромисен. Ако се затегне обучението и ако на изпита няма никаква възможност за помощ, броят на жертвите по пътя драстично ще намалее", на мнение е Красимир Георгиев, управител на Асоциация за квалификация на автомобилистите.

Безопасността започва и свършва с обучението и квалификацията, категоричен бе той.

"С цената на всичко трябва да се избегне челен удар. Това се учи в курсовете, на които кандидат-шофьорите не ходят, защото си учат листовките", допълни Красимир Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
до #56 преди 4 години
Аз платих 700 лева всичко за "В" категория. (**дори и фактура не ми издадоха че сам платил**)Отидох на теория в 9ч сутринта . Никои не ми каза в колко часа е , и кога започва . Бях на 10 метра от стаята за теория.. ( пушех цигара) Никой не спомена името ми .. след 10 минути когато се върнах ми казаха че сам пропуснал изпита и трябва да платя 63 лева за да ми насрочат друг ден. Направо им вдигнах скандал.. 700 лева за една цигара . Стегнах си багажа и заминах в Англия .
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук инструкторите са много зле (поне повечето, но има и доста добри). Като цяло добре, че беше тубата да видя какво е defensive driving и чичко гугъл да ми каже за какво да внимавам на изпита, останалото е пълна пародия и едни грешни пари за часове.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Чрез мобилно приложение двата телефона на курсиста и на инструктора, се засичат по GPS локацията....Демек, ако искам шофьорска книжка, трябва да си купя и смартфон така ли? Има ли някакви изисквания за марка, модел, ОС?
52
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Нали матряла на ОПГ ГРОБ и Гробчу Бибиткув с Жипката и те тряа да са порадват на МПС-та , е не като Гробчу със служебна Жипка и горива , но толкоз на матряла му стига.Вижте къв Примитив е премиярът ни , вий ко очакватхти?
51
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Изпитът за шофьорска книжка не е толкова съществен, както ни го пробутават. Никой не е станал добър шофьор само от шофьорски курс. Курсът е за да се добият някакви базисни знания и умения, с които да можеш да излезеш сам на пътя и да се научиш да шофираш.
50
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 4 години
На едни и 10 часа им стигат,на други и 100 са малко!Въпросът е дали изпитът е обективен.Вижте какво става във Фейсбук,когато някой постне въпрос от листовките-купища грешни отговори!И то за въпроси от първа страница...
49
1
 
1
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Такива инструктори си ги избирате, аз уча от а и б за мотоциклети и си давам 20 часа най-малко. Но то е важно да имаш съвест. Но прави сте, за А категория и като цяло системата за обучение е опорочена и не само от ДАИ, а и от инструкторите, както и ръководителите на МТИТС и агенцията.
48
1
 
1
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До 123Не си прав, аз съм инструктор за А категория и смея да твърдя, че си уча курсистите и определено им давам градски карания. Но си прав за 90 процента от колегите. Аз се учих от един много добър инструктор и моторист.
47
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
За А е много зле. Никой "инструктор" дори не предполага, че трябва да те учи нещо или да караш градско.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани, мани. Вие да видите изпита за "А" как е, ще се хванете за главата :)Първия инструтур вика "който не е карал 5 години без книжка, да не идва при мене". Отидох при друг(че не съм карал без книжка, тоя само искаше да имаш "Б" кат. поне 2 год.). Ония ни наквъца по полигона, блъскахме 10 часа конуси, после 10 минути градско и вика "Готоуи сти". Изпита на късмет и магия. И по време на изпита карах повече градско, отколкото по време на обучението.Общо взето със или без "А" - все тая.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кой ъгъл се слага винетката?В петият.
44
1
 
10
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Какви 30 часа бре ?! Аз нещо съм пропуснал във времето! По мое време, там началото на 90-те години за категория "B" курса ми към СБА, то тогава май други нямаше, беше близо 3 месеца! Само теорията ми беше по 2 часа вечер.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42:Тук не е място за риторични въпроси.Темата е достатъчно сериозна.Всички са наясно как става, въпросът е защо нямаме желание да го прекратим и не говория само за отговорните лица ами за всички като общество не се вижда желание.И това е най-страшното!!!
42
0
 
6
 
! Отговори
NN преди 4 години
Безумие, просто лишаваш инструктора от право да обучава.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много притежатили на книжки са неграмотни. Как става този номер, не знам.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито експертите такива и листовките, респективно такива и шофьорите. И после идват статистиките за инцидентите! Веригата е повече от ясна така че не се чудето много много.Проблемите се знаят какви са и от къде идват, въпросът е как да се преборим с тях и дали има желание изобщо!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джигитИма резон. Има не малко хора без смартфони. И част от тях не от безпаричие. В крайна сметка си е въпрос на лична свобода.
38
4
 
6
 
! Отговори
к преди 4 години
Не е само до курсове важно е устройство зад волана след курса да ли мисли с това което носи на раменете си. Лошото е че хора с побелели коси карат безобразно масово се нарушава закона и правилника това е до възпитание не до курсове.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13"Задължително ли трябва да е с телефон, или може и с фотоапарат?"Не може с фотоапарат. Снимките ще се качват онлайн в системата. Без обработка, че с фотошопа се правят чудеса. От министерството ще ви информират, какви модели телефони трябва да придобиете, за да си изкарате изпита.
36
1
 
10
 
! Отговори
Мими преди 4 години
Значи, според последните модни тенденции, шофьорския курс е 31 селфита ! Че, то аз си правя по 62 на ден. Това означава, че съм виртуазна шофьорка !...Само малко трябва да поработя върху гримиране по време на движение, засичане на други коли, газене на пешеходец на зебра и не на последно място - заемане на максимален брой паркоместа с един автомобил...ама това са дреболии и бързо ще ги науча.