"Активни потребители" проверява какви баници ядем

В някои от тях сиренето се е стопило
Обновена: 21 окт 2019 22:43 | 21 окт 2019 22:38,
13

Всяка година над 10 хил. тона имитиращи продукти продължават да се изнасят от мандрите, отчитат от  българските митници. Тези количества обаче продължават да циркулират на родния пазар.
Още по темата

Националната асоциация "Активни потребители" направи проверка на 15 софийски обекта, продаващи тестени закуски приготвени на място.

Тествани са баници със сирене, но в нито една проба, взета от обектите, не е открито истинско сирене.

"Всички банички, които купихме бяха с етикет, че са със сирене. В една дори нямаше пълнеж, което означава, че имитацията се е разтопила", разясни Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители" в "Денят ON AIR".

Той призова гражданите да бъдат активни и да сигнализират за нередности при храните. По данни на отчет на Агенцията по храните от граждани са постъпили само 18 сигнала от общо стотици налични.

"Има два подхода за решаване на проблема - да натискаме институциите, докато не ги научим да бъдат по-отговорни и да бъдем самите ние по-информирани, защото човек, който се интересува къде са рисковете, гледа да ги избягва", подчерта още Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съсипваме традиционните български храни и ястия. Нито кебабчетата са свестни, нито баничките , нито бозата.Когато отиваме в Гърция или Сърбия казваме: - колко е хубава там храната!!Какъв народ!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не яжте, правете си сандвичи в къщи, всички закуски са тотален вреден ***,произведен с нискокачествени продукти!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак пък със сирене . ха ха ха !изварата истинската е добър продукт , ама те и извара не слагат ,а някаква кисела бяла каша .
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то има една територия дето имитира че е държава казва се България начело с истинска тик-ва.
7
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
в баничарниците се правят банички със сирене но няма сирене а нещо като изварав баничките с тиква или ябълки няма нищо подобно а цената е 1.30 лв
6
0
 
4
 
! Отговори
А...българското в преди 4 години
Българските магазини из Европата...99% е имитиращ продукт.
5
2
 
5
 
! Отговори
живея преди 4 години
В чужбина, Европа и така нареченото сирене-feta ,без значение на държава производител, е на 90% имитиращ продукт. Може да се закупи истинско на висока цена и да е биологичен продукт от Гърция. Другият вариант е да си го направите домашно,но няма да намерите истинско не хамогенизирано мляко,нито пък ще намерите лактобациликус термофиликус. В Lidl магазините от опит.....не е истинско а имитиращ продукт. В Carrefour може да се купи истинско сирене фета с гръцки произход.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Това беше новина преди 2 седмици. 2. Не става ясно от какви обекти са купени баничките, магазини или баничарници. Щом се говори за "етикет" най вероятно става въпрос за пакетирани баници купени от магазин или павильон. А пакетираните са "уникален" гурме шедьовър.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и по бай Тошово време в баничките нямаше сирене но поне пълнежа беше от извара. Никога не съм купувал банички. Още от бай Тошово време баба а после майка правеха домашна точена баница. Сиренето беше домашно което и до ден днешен си го правя с мляко от Кравата. Жената точи баници а децата си облизват пръстите. От магазин нищо не купувам. Всичко сам произвеждам. Зеленчуци плодове сея си пшеница меля си брашно пека си истински хляб без набухватели и брашно трето кчество гледам кокошки телета.
2
4
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Баничарниците са под контрола на потребителите . Много се опитаха да пробутват некачествени банички и след това реваха - никой не купува . До мен има една баничарница - от 5 часа до обед има опашка 20 метра , ама са майстори и е вкусно .
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В студ. град малко по-нагоре от пазарчето има една баничарница ногу яка: всичките им баници по етикет са със сирене и яйца, ама си подпират вратата с празна кутия от "имитиращ млечен продукт" ;)