Грипът постепенно настъпва, но ваксините се бавят

Световната здравна организация късно определила щамовете
10
Грипът постепенно настъпва, но ваксините се бавят
Снимка: Pixabay

Дефицит на противогрипни ваксини има у нас и във всички европейски страни, алармираха пациентски организации.

Недостигът е заради закъснение от страна на Световната здравна организация (СЗО). Тази година тя представи късно позицията си за щамовете и съответно за състава на противогрипните ваксини.

Още по темата

По тази причина се наблюдава забавяне на доставките в много страни от Европейския съюз. Така обясни проблема проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му пазарът вече се нормализира. Очаква се в началото на ноември у нас вече да бъдат доставени и партидите, с които ще бъдат ваксинирани безплатно 10% от пенсионерите над 65 години, каквато възможност им се предоставя за пръв път у нас, пише "Монитор".

Експерти уточниха, че това количество ще дойде едва другия месец, тъй като заявката за него е направена по-късно от нашата страна. Според общопрактикуващи лекари обаче срокът за поставянето на инжекциите е твърде кратък и настояват той да бъде удължен. Приема се, че идеалният вариант за противогрипни ваксинации е към 20-о число на ноември, преди да започнат настинките и простудите, за да може човек да изгради имунитет срещу щамовете на грипа.

Все още няма епидемична обстановка нито у нас, нито в останалите страни от Европейския съюз, макар и там вече да има регистрирани няколко случая, увери проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни, че организмът изгражда така очаквания имунитет средно за 21 дни след като бъде сложена ваксината.

Редно е хората да се имунизират, тъй като усложненията от грипа са много опасни, предупреди Кантарджиев. Ваксината намалява възможността да се заразиш, но не я премахва напълно. Ако все пак човек се инфектира, с ваксината преболедува заразата много по-леко, каза професорът.

Най-общо той определи усложненията в две групи. Като най-опасни посочи възпаленията на централната нервна система и дихателната недостатъчност. Освен това всеки пети с грип развива бактериална пневмония, като 20-25% от тези пациенти преминават болнично лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: грипщамсзоваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
Грешна статия, извинявам се че съм объркал коментара.
8
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 40Мога да потърся още много българи от истинския елит преди 1944 г. допринесли много за развитието и икономиката на България.Изглежда, че избитите не са чак толкова много, но логично според мен са ги оставили живи, защото сред комунистите трудно се намират интелигентни кадри - всичко построено след 1944 г. се дължи на елита отпреди 1944 г.Малко образовани комунисти е имало.А репресирани са дори много от самите комунисти - така наречените чистки са били ежедневие.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо се чудех къде спят фармацевтите, че още не са си поръчали статия за ваксините!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ваксините се бавят, но чесън на пазара колко щеш.
5
0
 
8
 
! Отговори
смок преди 4 години
Бързо се паникьосайте силно! Нищо, че никога не сте се ваксинирали ...
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е откъде идва тоя грип ? Да не е от централата на световната здравна организация случайно ? Всички световни организации трябва да бъдат разпуснати защото експериментират с здравето, живота и финансите на човечеството
3
0
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Ефективността на противогрипните ваксини е 1:40, т.е. ако грипа заразява 40 неваксинирани, ако са ваксинирани те са 39.
2
0
 
9
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
Световната здравна организация късно определила щамовете ..с които ще бъде заразено населението от източна Европа
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грипа си цирккулира е не е подходящо времето за ваксинация.