Какво ядат децата? 1/3 от българчетата - с наднормено тегло

Здравословното хранене събра малчугани и шеф майстори на кухнята
Обновена: 21 окт 2019 15:43 | 21 окт 2019 15:19, Анисия Иванова
47

Темата за здравословното хранене събра деца и шеф майстори на кухнята. Събитието се провежда на фона на тревожната статистика, в която страната ни се нарежда на челните места по брой на децата с наднормено тегло.

Според проучване на УНИЦЕФ броят им се е увеличил със 120% от 90-те години насам.

Инициативата цели да обърне внимание на това какви храни консумират децата и какви продукти е добре да присъстват в менюто им.

"Семейното възпитание е едно от най-важните неща. Първите седем години са определящи за това децата ни да бъдат здрави. За четвърта година работим по темата за здравословното хранене. За първи път обаче включихме и малчугани от детските градини, защото е важно от съвсем малки те да бъдат провокирани да опитват продукти като магданоз, лимон и други", сподели шеф Ангелов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гита Манолова.

Той посъветва родителите да избягват заведенията за бързо хранене, както и да четат етикетите.

"Колкото по-малко неща са изписани на опаковката, толкова по-добре", допълни шеф Ангелов.

България се нареди сред държавите, в които децата с наднормено тегло най-бързо са се увеличили през последните години. Страната ни е на шесто място по този показател, според мащабното проучване на УНИЦЕФ. Експертите на Детския фонд на обединените нации са изследвали здравния статус и качеството на хранене на малчуганите в 41 държави от цял свят. Те са установили, че в осем от тях броят на затлъстелите хора на възраст от 5 до 19 г. е скочил двойно за последните 26 г.

Сходен проблем като нашия с бързо затлъстяване на подрастващите имат Турция, Унгария, Хърватия, Словения, Полша и Словакия. Най-драстично обаче е положението в съседна Румъния, където броят на децата с проблемно тегло е скочил със 170 на сто.

Според УНИЦЕФ около 200 млн. малчугани по света се хранят нездравословно. Това означава, че поне едно на три деца под 5-годишна възраст е недохранено или с наднормено тегло.

Почти две на всеки три бебета между 6 месеца и две години не ядат неща, които поддържат оптимален растеж и развитие на мозъка и тялото, а това обикновено води до трудности при учене, понижен имунитет, повишена чувствителност към инфекции и понякога смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедна държава, без регулиране на качеството на храните! Какво очаквате? И по-зле ще става, стоматолозите вече лекуват кариеси на 2 годишни!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А други малко да хапнат нещо по калорично и веднага качват килограми. Просот всичко им се лепи и се превръща в мазнини. Гени."Бате, нема, ама нема начин да ядеш редовно 2400ккал(прием за 70-80кг мъж, според дневното му натоварване) и да си *** 100+ кила.Шопара проблема му е, че днеска ял 2200, утре 3500, вдругиден 2800, па после събота и неделя отпорил по 4000+. И ми вика, че се ограничавал, щото е стресиран от единствения ден дето е ял 2200. Па то средно за седмицата 3200 на ден...
35
3
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До ТаткоНе ти е виновен бизнесът, че предлага разни буклучави храни, а родителите и културата им на хранене е причина за дебелите деца. Единствено родителите са отговорни за здравето, възпитанието и образованието на децата си.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩерюДа, ако сте семейство вегани иискаш децата ти, да те мразя до живот, предполагам, че да ги тъпчеш с боровинки и коренчета става.
33
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
В училищата - добре измити за децата - грозде, ябълки, круши, праскови, кайсии, смокини, сливи, череши, ягоди, банани, портокали - Защо пък да трябва да им готвят?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Айде бе до 28БИх казал, че филийка с мас, ще има около 140 kc. Захарен памук - грубо 220 kc.Я сега ми кажи - изяждаше ли по 7-8 филийки с мас на обяд? 3-4 захарни памука в междучасията? Не? Така си и знаех!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Простете, статистиката е единствено и само цифри?"Ок, ок, ок - в статистиката включи ли професии, благосъстояние, доходи, достъп до медицински услуги (мамка му - дори и аптека на 10 километра е нещо), изолация на жилищата, отопление, качество на дрехите и прочие?
30
2
 
2
 
! Отговори
Айде бе до 28 преди 4 години
А филия обилно намазана с мас колко калории беше? А печено брашно във фунийка със захар колко калории беше? Стига глупости! Просто не се спирахме от тичане до полунощ! Същите л_айна си ядяхме! Е, малко по малко месо беше наистина, че беше скъпо. Ама джумерките си дъвчехме от буркана!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблема само в храненето, основно е в липсата на активност особено от 1 до 5-7 клас когато родите лите ги е страх да ги пуснат сами, записани ни са на спорт за час-два се седмично и това е, което е крайно недостатъчно.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 21"Дори сме разработвали ваксина на основата на БЦЖ срещу рак някога. Не знам защо проекта е спрян."Защото е бил неуспешен и НЕ - фарма мафията я нямаше в СССР тогава, ама нали трябва да кажеш нещо ...
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяйте и "бързите храни". Не знам за вас, но преди 30 години, нямаше 5 пици, три дюнера и поне една голяма американска верига, през две пресечки. Половин литър кола, картофки и 2 чийзбургера (от малките) - демек онова, дето половината *** нагъват обяд в мола е - 1200 калории. Баничката сутринта - 500+. Един сникерс - 300. Енергийната напитка - 250 калории. Следобяда един шоколад - 500 калории - Освен, ако не е велосипедист, детево ви НЕМА ДА ГИ ИЗГОРИ, аз да ви кажа
26
1
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Извън темата, принципно сте прав. Туберколозите намаляха за сметка на карцинома на белия дроб. Защото от около 70 години насам е забелязано, че който пребуледува туберколоза е изключено да развие карцином на белия дроб. Дори сме разработвали ваксина на основата на БЦЖ срещу рак някога. Не знам защо проекта е спрян.
25
1
 
1
 
! Отговори
Статистик до 26 преди 4 години
До АнонименПростете, статистиката е единствено и само цифри? Какви психопати, какво чудо? Най високата продължителност на живота е в големите градове. С около 30% повече от живота с планинските селца.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтатистикОт едната крайност в другата ... Ти си психопат.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинГен. Ок. Но това означава, че ако ти е такъв гена ТРЯБВА, да внимаваш. Не може, да ти е ИТМ-а 36, а ти да казваш, че е "гена". Я пробвай, да ядеш повече желенчуци и да не кечваш над нужните ти за деня калори, за поне една година, па да видим, колко ще си cвини ...
22
2
 
5
 
! Отговори
Статистик преди 4 години
Простете, някой от вас погеждал ли е статистиката - на колко са умирали хората преди 50 години, и на колко сега? Някой от вас, като се е разхождал по планински селца, дали се е заглеждал в планинските гробища? Че там някой починал на повече от 50 години си е събитие.
21
2
 
6
 
! Отговори
Татко преди 4 години
Лицемерно е бизнесът да обяснява как децата се хранят нездравословно, а във всеки магазин на най-предните рафтове са шоколади, бисквити, бонбони и всякакви други нездравословни храни ! Макдоналдс, КФС, бургери, дюнери има на всеки ъгъл какво очаквате ? Ако на някой му пукаше наистина за здравословното хранене щеше да има някаква форма на регулация. Как да възпиташ детето си да се храни здравословно, когато масово децата ядат вредни неща, който отгоре на всичко са лесно достъпни ?
20
7
 
4
 
! Отговори
Страшни глупости! преди 4 години
Децата ядат, точно това, което сме яли и ние преди 30 години! Ама абсолютно същото! Дори значително по контролирано от някога! Поне млякото, което пият, не е "домашно" от маститната крава на бабата в близкото село, съответно туберколозите намаляха драстично! Децата просто забравиха какво е да играят на фунийки до полунощ, да скитат с прашка в ръка, да пищят на гоненици. Храната е с пъти по добра от ботулиновите отрови някога!
19
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 4 години
ми нормално ще дебелеят .. и ще се разболяват..... вижте само съдържанието на нещата които ядат децата (а и не само децата) ... изключително рядко може да се намери продукт без палмова мазнина гарнирана с чудесата на химията.... а да не говорим как пият енергийните напитки - водата не им върви толкова гладко
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България правилно следва дериктивите от САЩ, а българските компании за храна бутат незнайни добавки и консерванти в храните...Американските корпорации все пак трябва да изкарват пари от пирамидната схема строй в които е България.! То няма една луканка или салам без консервант нитрити и нитрати....или модифицирано нишисте или еди кви си Ета...