Работодателите получават 10 хил. лв. за нает човек с увреждания

Заявени са 2400 места за работа, заети са едва 700 от тях
22 окт 2019 17:45,
11
Работодателите получават 10 хил. лв. за нает човек с увреждания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законът за хората с увреждания трябва да се спазва, такъв какъвто е, и средните и големи компании се стараят да го прилагат. Компаниите имаха тримесечен срок, за да представят пред бюрата по труда бройки за наемане на хора с увреждания и от края на септември и началото на октомври започнаха проверките от Инспекцията по труда дали законът се спазва, каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на Bloomber TV Bulgaria.

Още по темата

От 2400 заявени от работодателите работни места за хора с увреждания, само 700 са заети и остават 1700 свободни. Някои компании не могат да отговорят на изискванията на закона и предпочитат да платят компенсационни такси в размер на 30% от минималната работна заплата. Другият вариант е те да купуват стоки и услуги от кооперации на хора с увреждания, в размер на двукратния размер на минималната работна заплата. Компаниите, които имат задължения по този закон, в България са малко над 5000 – големите и средни фирми. За 20 дни са проверени 900 от задължените лица от страна на Инспекцията по труда, посочи гостът.

"За устройване на работно място за човек с увреждане работодателят може да получи до 10 хиляди лева от държавата", каза Иванов.

Вижте целия разговор по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какви 10 000 го гонят този обратното на остър? Може би има предвид монголски тугрици...
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в цивилизованите държави НЯМА ТЕЛК НЯМА и инвалидна пенсия , всички са равни и работят според възможностите си . и в България трябва така , но друг е въпроса дали една бананова република може да осигури такива условия .а
6
1
 
20
 
! Отговори
Гоше преди 4 години
Няма лошо. но нашите законодатели как си представят, че е възможно във всички фирми да се назначават хора с увреждане ей така, независимо от предмета на дейност и условията на работа.
5
0
 
22
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
За какво да бачкам бе? Аз, ако съм бачкал и счупил тялото, мене трябва да ми го покрива ТЕЛК. Не да е такава жалка и мизерна пенсия, че още да бачка.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност съм увреден, щом търпя по неумен от за шеф. Къде да си изкарам удостоверение.може и да даде някой лев върху заплатата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
До 1 бачкай бе . От работа ше станеш инвалид и тогава ще си си екстра
2
2
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Големите Компании и Бизнеса отдавна имат на Врата си Трудостроени с ТЕЛК . Как да наемат още ?Въпроса трябва да се реши Радикално от Държавата - ТЕЛК трябва да се спре по някакъв Начин да бълва Прави и Здрави Роми с Инвалидни Пенсии - всички знаем че плащат Ромите със Злато за Пенсия от ТЕЛК .Всички Българи го знаем , но се поставям на мястото на Лекарите - идва един дебел Ром и ти слага на Масата Злато колкото за един Апартамент е Центъра на София - ще го изкараш без очи , ръце и крака .
1
5
 
18
 
! Отговори
Само... преди 4 години
Глезите инвалидите, ама за здравия работник дет плаща сметки... Нищо. Да бяхте орязали някои данъци поне.