Рак на работното място: 80 хил. смъртни случая в ЕС годишно

Борбата с проблема е приоритет за Брюксел
25
Рак на работното място: 80 хил. смъртни случая в ЕС годишно
Снимка: flickr

Всяка година 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания, заяви социалният министър Бисер Петков. Той откри конференция "Здравословните работни места управляват опасните вещества", която е в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа - 2019 г.

По данни от оценки на Международната организация на труда и Европейския съюз канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС.

Според направените оценки общият брой на хората, които развиват ракови заболявания в резултат на излъчването на канцерогени, надхвърля 120 000 души годишно. Това довежда до почти до 80 000 смъртни случаи годишно.

Бисер Петкова добави, че Европейската комисия е поставила борбата с раковите заболявания, получени на работното място, като един от основните си приоритети.

Затова през 2018 г. и 2019 г. са били приети три изменения на Директивата за канцерогените и мутагените, които трябва да се въведат в националните законодателства на държавите-членки до 2020 г. и 2021 г. С тези изменения се акцентира върху по-строгите мерки за превенция. Освен това се разширява обхватът на генерираните канцерогени.

Сред основните принципи на работниците е да работят в здравословна, безопасна и добре адаптирана работна среда, което включва и защитата от вредното и опасно въздействие на работното място химични агенти, изтъкна Бисер Петкова. Той допълни, че България е привела изцяло националното си законодателство в съответствие с европейските стандарти.

Според него обаче законодателството е само едната страна за осигуряване на ефективна защита на работната среда. Реалната дейност се реализира на работните места.

Затова целта на кампанията е да се запознаят работниците и работодателите не само с правилата и нормите, но и как те да бъдат прилагани най-добре, уточни министърът на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
"Токсични хора на раб. място" бил причинявал РАК.Абе, вие нормални ли сте? Това е все едно да кажеш, че сока от киселото зеле лекува РАК. Генетиците, закриваме лабораторията. Гинка дето прави киселото зеле на блока откри лекарство за РАК. Това българина вееррно е ГОЛЯМО ГОООВВВЕЕЕДДДООО.Затова сте болни от РАК, понеже не знаете как да се държите с хора. Колегите били виновни. Ти, кога се погледна в огледалото за последно? Защо вечно трябва да съдим останалите, а никога себе си? Добрини тряб
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родоновите минерални бани в Нишка баня ,близък курорт до Ниш от 30-40 години също са една от причините.Родона е изотоп на урана.Сърбите да помислят дали да продължават да се лекуват с радиоактивна вода от десетилетия.Не подценявам и бомбите,но този район е рисков от много години.
17
2
 
7
 
! Отговори
Черно пил преди 4 години
Ами хамериканските бомби с обеднен уран над Сърбия?В западните покрайнини до границата до скоро имаше бял мъх по дърветата и никакъв плод.От скоро взеха да се появяват джанки...
16
2
 
5
 
! Отговори
Чернобил преди 4 години
Чернобил е Украински, укрите да плащат обезщетения на ЕС и БГ, да не се прават на загинали лисици.Компютри, Сателити, Фарове, ГМО-та, Е-та - сицкото капиталистическу ръиш.Хамбургери, хлорирани пилета САЩ, фракинг, димокрацията веуика и банани и тоалетна хартия.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 милиона умират всяка година в света от рак, а 17 милиона са новите случаи на рак, това е положението Минке...
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЦиникОтде знаеш, че въпросното правителство в сянка ( ако го има ) не страда от рак?познаваш ли ги?Стив Джобс пукна от рак на 56, нищо че ръководеше най-голямата корпорация.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсАха. Да.Той Чернобил беше капиталистически.Згориградското наводнение и то беше капиталистическо.Сорос беше виновен.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До причинатаЯденето не е задължително байчо.
11
3
 
4
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
и пак капиталистически проблеми чувам с много жертви, докога ще я държим тая система
10
4
 
3
 
! Отговори
причината преди 4 години
Ранътъ,ранътъ-вкарваме в организма ***
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво всъщност целИ да ни каже авторът на "статията"?Защо в тази медия до сега не наеха на работа поне 2-3 професионални журналисти със стаж и опит, които поне могат да пишат?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей това твърдение: "...смъртните случаи в ЕС, свързани с работата, се дължат на ракови заболявания..." ми е много интересно кой и как го доказа! Кой доказа, че ракът на Х е свързан с работното му място? То бива съчинения, но направо изливат канчето! Иначе са "учЕни"! Няма що!
7
0
 
4
 
! Отговори
Математик преди 4 години
Всяка година в ЕС има четири милиона нови случаи на разболели се от рак, значи излиза че три милиона и двеста хиляди или са безработни или кой знае, но те явно не са толкова важни, нищо че са по-големия процент..
6
0
 
14
 
! Отговори
Директор на цирк преди 4 години
Поредната статия , след прочитането на която знаеш по-малко,отколкото преди това.Същата отразява някаква конференция, която информира само себе си ! Та какви са причините за рак на работното място , Веселинке,щото от толкоз словесна баластра , не успях да се информирам !?
5
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Комитет 300 - световното правителство в сянка - не страда от рак.Още не е ясно - кое кара клетките да "полудеят"... И в каква степен е заложено в гените ни.Радиация, химия, генно модифицирани храни - всичко е за "обикновенните хора"Сopoc - cкоро "преживя" четвъртото успешно присаждане на сърце.Скоро "избрани" люде - ще получават гени, които ще ги пазят от 90% от болестите, които иначе избиват простосмъртните.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета да заминава в западните балкани и да сваля правителства. След това наред, докато не изрине цяла Европа. След това ще мисли за Африка и Азия.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали не е от компютрите и останалите модерни устройства..
2
2
 
14
 
! Отговори
работяга преди 4 години
По-добре да те хване рак на плажа с коктейл в ръка и голи мацки около тебе, отколкото да те хване рак на работата пред струга в завода.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има го от стрес, породен от токсични хора на работното място !!!