За по-малко жертви на пътя: Самообладание и спокойствие

Шофьорският изпит не ни подготвя за тези ситуации
Обновена: 22 окт 2019 08:02 | 22 окт 2019 07:52,
16

Смядово е в двудневен траур за жертвите от катастрофата край Омуртаг, при която загинаха петима. От началото на годината близо 500 души са загинали на пътя. Има ли техники и реакции, с които биха могли да се избегнат подобни инциденти?
Още по темата

За да можем да запазим своя, а и живота на другите участници в движението е нужно да запазим самообладание, обяснява Васил Жеков от Академията за безопасно майсторско шофиране пред Bulgaria ON AIR.

Причината е, че повечето от инстинктите ни са противопоказни в подобни ситуации, а шофьорският изпит не подготвя водачите за подобни ситуации.

Освен човешкия фактор много от пътищата у нас са опасни.

"Този проблем ще се задълбочава до момента, до който не се намери вариант за извършване на инспекции по пътна безопасност, които да идентифицират тези пропуски и които да дадат съответни решения", заяви Диана Русинова от ИПБ.

От там ще предадат докладите си за последните тежки инциденти на пътя на премиера Бойко Борисов и Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
До Питам преди 4 години
Търмък е широко разпространено название в северната част на България, основно в предпланинските райони около Велико Търново, Габрово, Севлиево и означава градински инструмент, с който се разрохква горния слой на почвата в плитки стойности, от около 5-10 см., като същевременно се събира и окосена трева, плява, камъчета и други по-едри ***. С търмъка се търмъчи.
12
2
 
2
 
! Отговори
до 8 баце преди 4 години
Една крушка струва 2 лева само в магазин "Всичко за 1 лев"...........затова ще РЕВАааааа......
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шофьорът би трябвало да шофира така, че да не попада в опасни ситуации на пътя, което често е трудно реализуемо, защото той не е сам на пътя и не всичко зависи само от него. Най-лесният начин за избягване на почти всички опасни ситуации е спазването на правилата, което се случва само ако държавата със силата си наложи спазването им. Друг начин по света не е измислен. Глупoститe за манталитет, възпитание, обучение и т.н. отклоняват вниманието и прикриват факта, че в България няма контрол на пътя.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България масово се ширят погрешни разбирания как да се намалят катастрофиет.Един от най-фрапиращите примери са, че като се вдигнат наказанията, нарушенията щели да намалеят, а реално всеки здравомислещ човек би разбрал, че ще се увеличат. Друг такъв пример е, че като се сложи ново по-строго ограничение на скоростта, катастрофите щели да намалеят, а и тук е същото - увеличават се, което е лесно предвидимо, ако човек се замисли поне малко. По света отдавна са разбрали това, само в България не.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето нарушения и катастрофи са заради пълната липса на контрол от страна на КАТ за спазването на правилата. Почти всички останали са заради лошите пътища, вкл. и знаци и маркировки неотговарящи на пътните условия. Всички останали причини взети заедно са причина за по-малко от 1% от нарушенията и катастрофите. Основното е контролът. Не случайно чужденците, които са примерни шофьори извън България, тук шофират като подивели заради липсата на контрол и са най-опасните шофьори по пътищата на Бъл
8
7
 
2
 
! Отговори
баце преди 4 години
До Млад GгитАбе стига сте ревали за тия фарове.Една крушка струва 2 лв и издържа поне година.Ако ти е скъпа, не карай кола, не е зьадължително!Ако колата ти е супер премиум и има фарове, които не можеш да си позволиш да смениш, явно си се надскочил малко в гъзарията.Много повече ще спестиш, ако си качиш аристократичното тяло на градски транспорт...
7
3
 
6
 
! Отговори
Млад Gгит преди 4 години
Ако сте си купили винетка, имате светещи фарове на слънце и сте приготвили дарение за кат, нищо лошо не може да ви се случи.
6
4
 
7
 
! Отговори
Цеко Нирваната преди 4 години
Как да бъдеш спокоен ако се налага да се влачиш 10 км. след комбайн или умрел товарен камион?
5
6
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До RS 6 345км/ч 4 От кой край на България е думата търмък и какво означава ?
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не знае как да се справим с човешкия фактор. Ако шофьора може да оцени пътната ситуация , състоянието на пътя не е от голяма значение.
3
3
 
7
 
! Отговори
възмутена преди 4 години
От времето на предаването "Хора, пътища, автомобили" си е така.Причината е че алчните чиновници не се наситиха на глоби.Испита за шофьор е узаконен рекет и въбще КАТ е една рекетьорска организация.Ако едно добре изглеждащо момиче се справя добре със кормуването, инструктора и избира едно неудобно място за паркиране за да я скъса. Преди са вземали в натура, но днес знаят че някой друг плаща за явяване по 1-2-3-4-5 и повече пъти за испита. И така машинката на КАТ за пари пълни нечия каса.
2
4
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Промяна в закона!За убийство на пътя 20 години. За шофиране в нетрезво състояние ефективно затвор и отнемане на книжката до живот. Ха да видим тогава! Българите не ги ли удариш по глезена на разбират.
1
5
 
9
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
Е нали вдигат глобите за да намалят катастрофите и убийствата по пътя? Който се е дрогирал и има пари го боли колко ще го глобят. Само хазната дето ще се пълни за да има властимащите. А сутрин само за убити, ранени ужас. А преди ставахме шофьори за 4,5 месеца шофьори а сега?