Проф. Кантарджиев: Сега е моментът за противогрипна ваксина

В началото на следващата седмица се очаква и джипитата да разполагат с тях
23 окт 2019 11:38, Анисия Иванова
10
Проф. Кантарджиев: Сега е моментът за противогрипна ваксина
Архив: Булфото

Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина, смята проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му през тази година се е забавило становището на Световната здравна организация точно кои са щамовете на грипа.

Още по темата
"Това е много важно, защото от него зависи доколко ще е ефективна ваксината. Стана един месец по-късно и в момента в много страни от Европа стават много по-бурни дебати и скандали, защото в нашата страна за първи път Здравната каса и Министерството на здравеопазването дават средства за това 10% от хората, които са на възраст над 65 години, да бъдат ваксинирани, което е много добра стъпка, обясни той пред БНТ.

Кантарджиев изрази надежда за двойно увеличение на ваксинираните. Ваксини за аптеките дойдоха, най-късно до началото на следващата седмица се очаква и личните лекари да разполагат с тях, каза той. Тази година се очаква ваксината да е четиривалентна.

Щамовете тази година са "Канзас", "Тексас", "Колорадо" и "Пукет".

Той предупреди, че есенно време има скок на болестите, предавани от гризачи.

"Вече има случаи на хеморагична треска с бъбречен синдром, което е тежко заболяване. Има случаи в Пазарджишко, човек се заразява от храна, налазена от мишки", каза той.

В момента има и риноинфекции, особено при децата, разпространяват се, когато пипаме носа, лицето си с мръсни ръце, обясни професорът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Тичам преди 4 години
Тръгвам да ми сложат новата ваксина :)
7
4
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"Кантарджиев изрази надежда за двойно увеличение на ваксинираните. "Големият трик /Кантарджиев, Кунчев, Кожухарова/ на българската медицина най-после призна, че е на щат в ГлаксоСмитКлайн и Новартис!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От хамерика за България още се двуомят кои точно вируси да пуснат тази година.
5
2
 
6
 
! Отговори
ВАксината преди 4 години
А РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ СЕГА СЕ Е ПОЯВИЛ НОВ ВИРУС И ВАКСИНИТЕ СА СПРЕНИ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ !!!
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не лъжи профеоре,трябва да си абсолютно здрав когато се ваксинираш, и поне 20 дена напред докато се зайдества,а нашите еворатлантически партнъори вече са пуснали вируси. Лятото пак бяха пуснали,всеки сезон ръсят,а вие си мълчите. Вредно е да се ваксинираш кагота върлува грип,защото може да го хванеш и да има усложнения от ваксинацията. Не го казваш това на хората.
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие сте ***. Лекувайте се с чесън цял живот. Никой не прави профилактика на здравето си и като нещата стант трагични, лекарите ни били убивали. Не, просто вие препочитате бгмама съвети
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кои ще са 10-те процента, облагодетелствани с безплатна ваксинация?
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професоре,я кожи колко лекари вече се ваксинираха?Зер,те имат ежедневен досег с болни и тяхната ваксинация е задължително желателна.Ама май нещо не напират за ваксина.