Промените в климата могат да ликвидират растежа чак до 2050 г.

Стратегия за адаптация към тях обхваща 9 сектора
4
Промените в климата могат да ликвидират растежа чак до 2050 г.
Снимка: БТА, архив

Ако не се предприемат действия, изменението на климата ще окаже негативно влияние във финансово отношение, като е възможно да ликвидира икономическия растеж на страната до 2050 г.

Изводът е от макроикономически анализ, в който са оценени социално-икономическите последици от въздействията от изменение на климата, изготвен за първи път у нас.

Днес кабинетът одобри Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие, съобщиха от правителствената пресслужба.

С приемането на стратегията България ще изпълни международните си задължения като страна по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Парижкото споразумение.

Документът очертава стратегическата рамка и приоритетите по отношение на адаптацията към изменението на климата до 2030 г. Националната стратегия обхваща девет сектора - "Селско стопанство", "Гори", "Биологично разнообразие и екосистеми", "Води", "Енергетика", "Транспорт", "Градска среда", "Човешко здраве", "Туризъм".

С длуго решение Министерският съвет предлага промени в Закона за ограничаване изменението на климата.

С тях се създава правна рамка за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от "изтичане на въглерод", поради индиректните разходи за емисии на парникови газове в крайните цени на електрическата енергия.

Схемата за държавна помощ ще се реализира чрез издаването на наредба от министъра на икономиката и ще се прилага след нотифицирането й от Европейската комисия. За целта ще бъдат използвани до 25 на сто от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти емисии на парникови газове.

След нотифицирането й около 190 предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
грета преди 4 години
аз като ви разправях вие не та не. да бехте спрели да си карате бричките и да идете месо щехте да сте всичките мелеонери като мама и тате. и чичко сорош и приятелите му с големите криви... геги щяха да ви пердашат у сичките дупки като мене ме пердашат. ех живот. сега се фащайте да работите, пролетариатци,.
3
1
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Политиците и бизнесмените печелят огромни богатства и власт като хранят хората с постоянен страх. Църквата заради това обособява АДА като концепция, за да може да накара миряните да следват тяхната догма. След това идеологиите станаха новите религии, с какво по различно е това да се биеш в името на демокрацията или на църквата?А сега и това, последните 30 години се наслушахме на апокалиптични прогнози, от които нито една не се е изпълнила, сега се задават още. Но народната памет е къса....
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо говорят щуротии ами не вземат да прочетат Библията. Нали оня Ленторезача целува ръце на патриарси и папи го галат по ***. Ако я прочете ще разбере че в последните дни преди свършека ще се случи това което се случва в момента в света. Природата е способна да се самовъстановява но уви вече не иска защото е писано че това трябва да се случи. Та нима Исус Христос нее можал да се спаси от кръста. Можал и тези които са го разпънали щяха да се пулят и да се чудят какво се случва.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важно е да спрем развитието на Африка и Индия, за да не замърсяват.