Как започна демокрацията у нас? Процесът тръгнал с ляв крак

Още имало игра с миналото, а тя пречи да се види бъдещето
53
Как започна демокрацията у нас? Процесът тръгнал с ляв крак
Снимка: Булфото, архив

На 10-ти ноември 1989 г. се състоя добре подготвен преврат. По същина това е най-голямото инжинерингово политическо събитие в новата ни история. Целта беше неефективната и трудна за поддържане икономика на социалистическия блок да бъде предоставена по нов модел в ръцете на по-прогресивните в партията. Това каза Саша Безуханова, основател и председател на борда на Move.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея целта на 1989 г. е била достъп до ноу хау, отваряне към Запада и плавен преход към т.нар. мек социализъм.

"Разговорът за прехода, живота през социализма и измеренията на демокрацията не се състоя пълноценно. Това държи обществото разделено. Има доста игра със сантименти от миналото, които пречат на голяма част от хората да видят бъдещето", коментира Безуханова.

Тя е отбеляза, че бъдещето идва с бързи стъпки и много различни възможности. По думите й обществото остава разделено относно обстоятелствата след 1989 г.

"Няма прочит на историята, който да е споделен и артикулиран от всички страни. В България не се случи катарзисът. Демократичният процес стартира с ляв крак през 1989 г.", каза Безуханова.

Тя говори и за масовата имиграция след падането на комунистическия режим.

"Днес наблюдаваме една режисирана стопанска инициатива, която не позволи да се развият автентичните икономически процеси. Имаше огромна имиграция. Над 30% от българите напуснаха страната, което обезкърви икономиката и възможностите да се създава нов обществен продукт", посочи Безуханова.

Тя коментира, че за известен период е липсвала новата генерация интелектуалци и смелите предприемачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
И тази се смята за част от вече появилите се интелектуалци... Алоооо, умнице, автентична стопанска инициатива не можеше и не може да има в свиващ се и стагниращ пазар. Всички активи се присвояват Отгоре и от Вън. Фалшивите лозунги на прехода за равен старт, правова държава бяха само за *** да издигнат удобните вождове. България не използва постигнатото да го надгради, а се изплющя в салто мортале. Не случайно сега имаме същия вид управляваща каста - многобройна, крадлива, мързелива
40
1
 
5
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
"Демокрация", друг път. Може би.
39
4
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 41Хахаха Абе другарю, кои са кукловодите- щита и меча на Партията, нали. Не може да си от ДС, без да си предан член на БКП и да си се клел във вярност на КГБ! Освен това си проучен до девето коляно дали нямаш някой капиталист в рода!А двата милиона българи избягаха не от демокрацията, а от комунизма, оставил Родината в руини!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой не скача е червен,кой не скача е червен,кой не ...........................Скачащите ядоха сопата, а кукловодите си направиха партийки и дръпнаха напред,станаха милионери и сега обясняват колко е хубаво при демокрацията. И както става при вълнение,*** излезе отгоре. Просперираха нахали,мутри т. н.А повечето от скачащите,като им затвориха заводите и останаха гладни,заминаха в чужбина. И така 2 милиона доволни от демокрацията заминаха. И продължават да заминават.
37
1
 
19
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Каква демокрация бе!?Къде по света има демокрация? Навсякъде има едни олигарси които си поръчват закони които са им удобни за да трупат още повече пари. И кръговратът продължава! Изборите се правят, за да се заблуждават хората, че избират нещо. напрактика се предлагат само удобни хора на олигарсите във всички листи. И изход от този гръговрат засега не се вижда!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как започна,започна идеално за един тесен кръг от"хора"останалите направихме като Вятъра!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С левачката на Стоичков...
34
1
 
16
 
! Отговори
Жив да не бях, преди 4 години
Да гледам как хора родени през 90-теобясняват на хора родени през 60-теколко тежко се е живяло през 80-те.И разказват как милиони угнетени българиизлезли по площадитеи се борили за свободата.Да умреш от смях, особено ако си бил съвременник.
33
0
 
6
 
! Отговори
Роман Де Киро преди 4 години
Започна с два крака в,капана,***,как бил започнал,е тъй как
32
4
 
20
 
! Отговори
Каква демокрация, преди 4 години
какви пет лева?Още не сме измрели тези които помним.Всичко бе планирано и свършено зад кулисите.Стадото скачаше по улиците и до ден днешен претендира револиционни заслуги за промяна.Зад кулисите са се раздавали власт и партийни куфари, прекроявало се е управлението и се е планирала най-голямата кражба в новата ни история.И до ден днешен не могат да изкрадат това което е градено през социализма от майките и бащите ни.
31
3
 
5
 
! Отговори
до майорски преди 4 години
Прав си, колега!От край време *** уважава Сопата, боготвори Сопата, прекланя се пред Сопата и невероятно, но факт, просперира благодарение на ..... Сопата!А, без Сопата... ами, без нея следва пълна Деградация!!!Исторически доказан факт!
30
1
 
14
 
! Отговори
Софка преди 4 години
Преходът не стана интелигентно, а просташки, защото които го правиха явно са некадърни. Социалистическа държава със изградена индустрия, тежка и лека, селско стопанство неефективно, но работещо, здравеопазване добро, образование добро, беше обрулена, защото явно населението и сценаристите са смотани. То и за да събориш една къща се иска акъл. И сега отново се строи някаква държава, ама няма визионери и силни мислещи водачи. Сега и условията са коренно различни - глобализацията диктува аджендата.
29
3
 
2
 
! Отговори
майорски преди 4 години
До Чиновникабе със тозу същия манталитет по соца ...някак си нещата вървяха ...и бяхаме 100 пъти по добре и от Гърция ...и от турция ...и от румъния ...недей да виниш манталитета на българина ...добър си е той нашия манталитет ....просто не се използва както трябва.....май си трябва малко повече бий ако ме питаш мене ...тая свободия дето е сега не си е за нашия народ!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как започна демокрацията у нас? Процесът тръгнал с ляв крак-----------Защото "Насила хубост не става"!!!!Болшинството от българите (70-75%) не бяха готови за такава рязка промяна, затова и на първите "демократични избори спечелиха старите/нови комунисти, а не като в другите бивши соц. държави!И тръгнахме не само с "левия крак" ами и посоките объркахме, та чак до ден днешен още търсим изхода на "Прехода", дари румънците са пред нас на Километри!!!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЗЛОУПОТРЕБЯВА ЛИ СЕ С ТЕРМИНА " ДЕМОКРАЦИЯ " ???!! -НАРОДОУПРАВЛЕНИЕ ИЛИ НАРОДЪТ УПРАВЛЯВА - Е ПРЕВОДЪТ !!! КОЛЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО ИЛИ "ЧАСТНО " -СИ Е РЕШЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО ;ХОРАТА ;НАРОДА !?!?!? ЕДНОТО Е ОБЩЕСТВО НА" ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ"- ...ДРУГОТО Е ИЗПЯТО В ИНТЕРНАЦИОНАЛА !!! БЛАГОДАРСКО НА КИТАЙЦИТЕ !!!!!!!!!!!
26
4
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Проблемът на българина бе, че той поиска демокрация, а не Свобода. Демокрацията също е вид ограничение на Свободата, защото тя сама по себе си, също е диктатура, т.е. диктатура на електората. Това няма да го чуете от социолози, политически коментатори, хабилитажи и доктори по политическите науки. Демокрацията също е Диктатура на Мнозинството над Малцинството, т.е. тя е един много фин инструмент за изземване управлението от ръцете на Елита и поставянето му в ъгъла като малцинство!
25
4
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До майорскиВсичките неща, за които пишеш се дължат на калпавия манталитет на 80% от населението. Улиците са разбити, щото който и да сложиш да ги оправя, не ги оправя, а краде пари и материали. И положението е такова във ВСЕКИ аспект на икономиката, вкл. и в частния сектор. Всеки постоянно мрънка, как нищо не е наред, обаче НЕ ИСКА да си мръдне пръста, за да станат нещата наред. При този манталитет на населението, съвсем закономерно и логично положението е такова, каквото е.
24
0
 
10
 
! Отговори
RC преди 4 години
Боже ,Пази България !!!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По план на БКП-ДС с краднене - така започна!
22
3
 
10
 
! Отговори
майорски преди 4 години
До Чиновникпич не сме съсипали нишо ние ..... и ние сме потърпевши като тебе ...в България ..колкото и да си забогатял ...колкото и да ти е голяма заплатата ... колкото и да ти е станал висок статуса в обществото ...стига само да излезнеш на улицата и да се огледаш....улици разбити ..газиш във кал ...културата на хората падна до първобитния строй...ителектуалното ниво 90% на хората е под средното за Африка вече...индустрия няма ..криминални историйй във весниците са ежедневие..