Българинът купува все по-голямо жилище – средно 97 квадрата

Новите жилищни сгради са почти изцяло със стоманобетонни конструкции
Обновена: 8 ное 2019 07:09 | 8 ное 2019 07:00, Елка Василева
244
Българинът купува все по-голямо жилище – средно 97 квадрата
Снимка: архив, Булфото

Средната полезна площ на построените и въведени в експлоатация жилища в България през третото тримесечие на годината е достигнала 97,3 квадратни метра, сочат данни на НСИ.

Освен че е своеобразен рекорд, тази площ нараства рязко в сравнение със същия период на миналата година, когато е била средно 84,2 квадрата.

Под полезна площ на жилище статистиката разбира площта на стаите за живеене плюс всички спомагателни помещения, включително балконите, но без идеалните части от сградата, пише „24 часа“.

Данните са средни за страната, но в някои области големината на новопостроените жилища е доста по-голяма от средната.

Рекордьори са Силистра и Габрово, където средната полезна площ на новите жилища е съответно 191,4 и 190,8 квадратни метра. В другия край на това подреждане е Видин, където новопостроеното жилище е голямо средно по 46 квадратни метра.

В Силистренска и Габровска област обаче срещу тази големина стоят сравнително малко жилищни сгради, получили акт 16 през третото тримесечие на 2019 г.

Истинският рекордьор в това отношение е Варна, където през месеците юли, август и септември са пуснати в експлоатация 134 жилищни сгради. Това е два пъти повече, отколкото в столицата с нейните 67 сгради.

Двоен на София-град е и броят на новите жилища в морската столица - 603 на 318. При това въобще не става въпрос за маломерни жилища, защото и площта на новото жилищно строителство във Варненска област е над 57 хиляди квадрата, докато в столицата е към 31 хиляди.

В Пловдивска и Бургаска област също има повече нововъведени в експлоатация жилищни сгради, отколкото в столицата. В Пловдив те са 77, а в Бургас 76, но броят на жилищата в тях е значително по-малък отколкото във Варна.

Новото жилищно строителство в България през третото тримесечие е рекордно за последните 4 години и броят на новите жилищни сгради и на жилищата в тях е най-висок от началото на 2015 г. насам.

За тези четири години е имало три цикъла на подем и спад на жилищното строителство. Спрямо същия период на миналата година броят на новите сгради е нараснал с 60,9%, а броят на жилищата в тях - с 48,8%.

Новите жилищни сгради са почти изцяло със стоманобетонни конструкции - тухлените сгради са едва около една пета от всички. Най-много са двустайните апартаменти, след тях идват тристайните и четиристайните, а едностайните и тези с над 4 стаи са най-малко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: строителствожилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
6
 
! Отговори
Радио Свобода преди 4 години
Българинът купува тристаен. Състоящ според агенциите за недвижими имоти от баня, кухня и отделна тоалетна. Бонус коридор. Може да го преправите на 4ри стаен ако усвоите терасата. Това са има няма 90-100 m2. Гледаш помещенията и квадратурата, гледаш обявата. На обявата пише над 90м2, то реално 50 м2. Агенциите за недвижими имоти и съдия изпълнителите са тези които трябва заедно с политиците да влязат в затвора на секундата. Няма такъв от тях, който да не е пил в изобилие от мъката на народа.
210
2
 
20
 
! Отговори
seira преди 4 години
"Българинът купува все по-голямо жилище средно 97 квадрата"АЛОО!КОГО ЛЪЖЕТЕ ВИЕ?!МАСОВО ХОРАТА НЯМАТ С КАКВО ДА СЕ ХРАНЯТ, НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ТЕКУЩИТЕ СМЕТКИ, С МЕСЕЦИ НЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ИЗРАБОТЕНИТЕ И ДЪЛЖИМИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ!!!НЕДОВОЛСТВОТО СЕ УСЕЩА В НАЙ-БАНАЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ...ХРАНАТА ПОСКЪПВА ДРАСТИЧНО!НАРОДЪТ ТОТАЛНО "ИЗТРЕЩЯ" ОТ НЕДОИМЪК, А ТУК НИ ПРОБУТВАТЕ ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ!В КОЯ "БЪЛГАРИЯ" ЖИВЕЕТЕ ВИЕ?!ИМАЛИ Т-ЪПАЦИ, КОИТО ДА ВИ ВЯРВАТ НА ЛЪЖИТЕ?!
209
1
 
6
 
! Отговори
Хасан от Дуисбург преди 4 години
Оппа,тук с Айшето и 3 те ни дечица сме в двустаен 70 кв в кватал Маркслох...купихме го за 36 000 еврона,а е разкош...отопляваме се на газ...към 10000 братя роми от Столипиново се преселихме в Дуисбургя..тук е разкош...идвайте БРАТЯ И СЕСТРИ МЕРКЕЛАНАТА НАЛИ НИ ПОКАНИ!! И ний..кво да чакаме...натваряхме мебели посуда..и айде към рая на богатите...немците добри хора бре- социални помощи дават за дечурлигата,с в София,Пловдив..плащат по 1200 евро на кв.м....Бах ти балъците?!?
208
0
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Платена публикация, подминавам.
207
1
 
9
 
! Отговори
Баш Майстора преди 4 години
Явно всички застояли непродаваеми апартаменти са над 90 квадратя :)
206
4
 
5
 
! Отговори
Алчен брокер. преди 4 години
Криза няма .Само за два месеца имах пет сделки с хора които се завръщат в България четири в София една във Варна.
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие за 200 000 евро не можете да купите хубав парцел в регулация бре, хитреци! Освен ако не възнамерявате да си построите палата с басейн на половин декар. Е, има и едни хитреци, дето си построиха палати по кърищата, да им вият вълци под прозорците
204
2
 
23
 
! Отговори
Цък-цък, пук балонче преди 4 години
Пътят към Ада е постлан с добри намерения. В статията прозира последен опит на брокерчетата и банкерчетата да загробят някоя друга жертва, отскоро живеещ в столицата. Населението намалява, дори в София. Има над 100 000 празни жилища тук. Банките едвам удържат прибраните жилища. Идва криза и за да не фалират ще има разпродажби на активи. До 6-12 месеца поне с 20% ще паднат цените на квадратен метър. Съгласните с +, платените *** и несъгласни с -. Ще говорим към Великден пак! И само Локо Сф!
203
0
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Е скоро най малкия апартамент ще е 300кв все пак всички купуваме на преференциални цени
202
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 200 к евро не можеш да построш къща палат , нз колко от вас са строили но един хубав басейн да изкопаеш е около 100 к лева
201
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно по отношение на качествени и разнообразни продукти соца беше пълна катастрофа. Да не говоря, по бригадите пи каехме в лютеницата и конфитюрите. Най-гнусният ми спомен от соц магазин са месарниците и плод-зеленчук.
200
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изобщо доживееш 30те години за да си изплатиш кредита, ако не банката си го взима-------Ами децата ти ще имат жилище.Или това не те интересува?
199
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то в Силистра и Габрово хора не останаха, а те строили 190м2 жилища и кой по-точно ще ги купува?? А пък във Варна досега масово бяха маломерни жилища, не ми се вярва сега да са строили само големи, ами те запълниха де що дупка и дере с комари има. Апартамент, който ми го представят за 100м2 беше не повече от 60-70м2 по соц.стандарти на изчисление.
198
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате ли идея колко струва къща с един декар двор и басейн около София. Имате ли половин милион евро за примерно Панчарево? За тези пари ще си купя десетстаен апартамент с пет гаража, само дето не продават десетстайни.
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До @215А 100-120 к евро за панелка си струва, така ли?
196
2
 
13
 
! Отговори
@215 преди 4 години
Както са написали по-долу, за 200к евро ще си построите дворец близо до София. Няма да се съобразявате със съседи, няма да с чудите къде да паркирате, няма да ви тропат по парното като пуснете прахосмукачка. Да се дават такива пари за апартамент е просто безумие. Панелка може да си купите за 100-120к евро и то хубава, заедно с кредита. В нормален квартал с всички екстри на цивилизацията. Да дадеш 200к за нещо като Манастирки Ливади, е трябва да си пс.ихично болен.
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен202, продават с цена от 300к.
194
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора постройте си къщи, за тези пари ще имате двойно квадратура и спокойствие+гаражи басейн и т.н..200к евро за някакъв панел си е лудост
193
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 213Дали си струва зависи от това какви са ти целите: ако не знаеш какво искаш 200000 евро са много пари. От друга страна в богатите държави това са смешни пари за жилище в столицата, а столицата си е столица, независимо че България не е богата държава. Здравното осигуряване, културата, транспорта, възможностите за работа, обучение, забавления и пр са по-големи отвсякъде другаде в страната и от тези на много места в западните държави (с изключение на най-големите и богати градове).
192
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Франкфурт ам Одери пр. Следва висшия мениджмънт в предприятията, банкерите, и най-накрая цялата прослойка на собствениците на едър капитал (фирми, имоти, акции). Дали и кой колко заслужава, няма смисъл това да е фокуса на хората, това нищо не помага, но може да пречи, защото винаги съществува опасността някой който си е изкарал парите с труд да бъде набеден. "Французойката" работи, но получава колкото да поддържа френския начин на живот (тя това и иска). :)))