Стотици жалби срещу лекари и болници в здравния ДАНС

Те са заради поискани пари и лошо обслужване
8 ное 2019 07:34, Елка Василева
16
Стотици жалби срещу лекари и болници в здравния ДАНС
Снимка: архив, Reuters

В здравния ДАНС, както популярно е наричана Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), са постъпили 803 жалби и сигнали от пациенти срещу доктори и болници. Те са подадени за по-малко от година, от 1 януари до 6 ноември, съобщиха за „Монитор“ от агенцията.

Хората се най-много оплакват от искане на пари в болниците и лошо качество на медицинското обслужване.

За това време инспектори на ИАМН са извършили проверки по общо 683 жалби и сигнали. От агенцията уточниха, че най-честите нарушения са на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Те се изразяват в нарушено качество на предоставената медицинска помощ по отношение на своевременност, достатъчност и достъпност, както и на нарушение на икономическите права на болните.

За разлика от тази година през миналата 2018-а жалбите и сигналите и извършените проверки по тях са били 627. Според специалистите увеличеният брой сега се дължи на повишаващото се доверие на хората в работата на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Независимо от това болните и техните близки продължават да подават сигнали и жалби и до пациентските организации. По пет-шест сигнала или жалби на седмица постъпват в Българската асоциация за закрила на пациентите, съобщи председателят на нейния Управителен съвет адвокат Пламен Таушанов. Годишно те са около 2000, допълни той.

По думите му хората най-често се жалят от разминаване в очакванията след хоспитализацията и постигнатия резултат при изписването от лечебно заведение. Като водеща причина пациентите посочват, че не са им обяснени в писмен вид видовете диагностика, която трябва да изберат, както и видовете лечение, които също трябва да изберат, когато има повече от един за дадена диагноза, независимо че са се подписали под т. нар. формуляри за информирано съгласие.

Оказва се, че хората масово не са уведомени за рисковете, на които ще бъдат подложени по време на терапията, независимо дали тя е оперативна или медикаментозна, както и вероятността от усложнения, също така успеваемостта на предлаганите терапии и прогнозите за лечението.

Тези формуляри най-често се поднасят на болните от медицинските сестри, което не е тяхна работа. Пациентът не се среща с лекаря, който ще го лекува и трябва да му направи необходимите разяснения на достъпен език, каза адвокат Пламен Таушанов.

Отделно от това в т. нар. информирано съгласие се дава обща информация какво представлява диагнозата, но не и цялостна информация за хода на лечението и възможните рискове, допълни Таушанов.

За пример в това отношение той посочи Франция с 60 млн. население, където във Фонда за обезщетение на пациентите годишно се жалят 400 000 души. Там всяка година се признава, че са извършени 10 000 увреждания, от които половината в резултат на лекарска грешка. В България обаче такава статистика няма, няма и регистър.

У нас липсва и стандарт за качество на медицинската помощ. Съществуват общи положения в Закона за здравето, като например, че тя трябва да е своевременна, в пълен обем и прочие, но не е ясно какво точно значи своевременна – в едни тя е половин, а в други два часа, коментира още Пламен Таушанов.

Като недопустимо разминаване той посочи, че например при инсулт, на който може да се направи тромболиза, във въпросния стандарт се посочват 3,5 часа и половина, в които пациентът трябва да бъде транспортиран до лечебното заведение и реалните факти. Според тях болниците в София имат възможност да правят въпросната тромболиза в рамките на 45 минути, а дори в отдалечените селища до 2 часа.

Същевременно в страната годишно се случват 52 000 инсулта, умират 4000 пациенти, но никой не се интересува да анализира защо те са починали, подчерта адвокат Таушанов. По думите му половината от тези 52 000 души са били подходящи за тромболизи, но са били извършени само 700. Има цели области, където такава не е извършена на нито един пациент, посочи той. Адвокат Таушанов е категоричен, че здравната система губи много, тъй като липсва т.нар. мета анализ, който да казва причините, поради които хората умират при или след болнично лечение.

Затова Българската асоциация за закрила на пациентите настоява да се създаде фонд за обезщетение на пациентите при лекарска грешка. От там припомниха, че няма други пациенти в Европа, освен българските, които доплащат 50% от лечението си, както и факта, че страната ни е на последно, 32-ро, място в европейската общност по ощетеност на правата на пациентите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
STOQN преди 3 години
ЗАЩО ЛИЧНИЯ МИ ЛЕКАР НИ ПРЕГЛЕЖДАТ ПРЕЗ РЕШЕТКИТЕ НА КАБИНЕТА, ПО ТЕЛЕФОНА, И ОНЛАЙН А НЕ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ СЪС СЛУШАЛКИТЕ ЗАЩОТО ЛИЧНО ДОКТОР БОЙКА ХАДЖИЕВА СОТИРОВА ОТ 28 ПОЛИКЛИНИКА В СОФИЯ ПРЕГЛЕЖДА САМО ПО ТОЗИ НАЧИН И ОТКАЗВА ДА ВАКСИНИРА А СИГУРНО НЕ Е Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕГЛЕЖДА ТАКА АКО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ПРЕГЛЕД МИ ИМАЛИ ИНСТИТУЦИЯ КОЯТО ДА НАКАРА ДОКТОРИТЕ ДА НИ ПРЕГЛЕЖДАТ КАКТО ТРЯБВА, И СТИГА С ТЕЗИ ФИКТИВНИ ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ НИКОГА АМА НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛА ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ А КОЛКО И Е ПЛАТИЛА ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА ПО ДОКУМЕНТИ АМАН ВЕЧЕМИСЛЯ ДА ОСЪДЯ БЪЛГАРИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ ЗД
14
0
 
1
 
! Отговори
STOQN преди 3 години
ЗАЩО ЛИЧНИЯ МИ ЛЕКАР НИ ПРЕГЛЕЖДАТ ПРЕЗ РЕШЕТКИТЕ НА КАБИНЕТА, ПО ТЕЛЕФОНА, И ОНЛАЙН А НЕ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ СЪС СЛУШАЛКИТЕ ЗАЩОТО ЛИЧНО ДОКТОР БОЙКА ХАДЖИЕВА СОТИРОВА ОТ 28 ПОЛИКЛИНИКА В СОФИЯ ПРЕГЛЕЖДА САМО ПО ТОЗИ НАЧИН И ОТКАЗВА ДА ВАКСИНИРА А СИГУРНО НЕ Е Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕГЛЕЖДА ТАКА АКО ТОВА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ПРЕГЛЕД МИ ИМАЛИ ИНСТИТУЦИЯ КОЯТО ДА НАКАРА ДОКТОРИТЕ ДА НИ ПРЕГЛЕЖДАТ КАКТО ТРЯБВА, И СТИГА С ТЕЗИ ФИКТИВНИ ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ НИКОГА АМА НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛА ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ А КОЛКО И Е ПЛАТИЛА ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА ПО ДОКУМЕНТИ АМАН ВЕЧЕМИСЛЯ ДА ОСЪДЯ БЪЛГАРИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ ЗД
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиките сочат, че ние мрем най-много и по рано от останалите европеици, нямаше да пиша това, ако небях видял колко струва здравната ни система. В нормалните държави на всеки 2 години ти правят много подробни пълни озследвания с цел превенция, тука няма такова нещо. Тука е често срещано забавени и грешни диагнози, които водят до смърт.
12
1
 
9
 
! Отговори
A преди 4 години
Важно е данс ( независимо какъв е - медицински или пр.) да не пипа Цецо апартаментите, Пацо дел тераса и др. пр.
11
10
 
6
 
! Отговори
лили преди 4 години
И хабер си нямате колко е рискова тази професия - неслучайно приемат наши лекари дори и без да знаят езика, да не си мислите, че са умрели за тях - просто нямат достатъчно, младежите директно заявявали, че няма да учат толкова и да скъсат после от съдене, и то не при кой знае колко заплащане, това го знам от мои близки в Германия, където здр. застр. им била 300 евро!? Авие тука плюете като хамали, а през живота си и едно решение не сте взели ......,
10
2
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Болниците в малките общини доставят некачествена оуслуга, защото нямат възможности - липса на оборудване, немотивиран ниско платен персонал. Нужно е 99% от тях да се закрият, защото само гълтат пари, а не вършат смислена работа. От това страдат и пациентите, и лекарите, а и общините, защото трябва да наливат едни пари в неефективно предприятие. Всички губят от това вместо да инвестират в линейки и хеликоптери вместо в неработещи болници. 10 пъти по-евтино ще излезе, а хората ще получат качество.
9
7
 
16
 
! Отговори
Bon преди 4 години
Всичко е бла-бла:истината е - държавата налива милиарди наши пари в здравеопазването, лекари и болници крадат милиони, а здравната каса го играят на загрижени, докато всички са една мафия.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигнали има, а осъдените къде са ? Дори да се стигне до обвинение експертите дето ще се назначат от съда пак са лекари, а те могат да си прикриват колегите чудовищно лесно. За това лекарите се бият редовно, а после искат специални протекции от законодателите. Видите ли, източването на касата, ненужни медицински интервенции застрашаващи здравето на пациентите и безобразното отношение към болните с издевателства за "избор на екип" и други подобни са в реда на нещата. От такива медици нужда нулева
7
6
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Скъпи българи, кога най-после ще се обединим в протеста против заплащането за избор на екип? До колкото знам никъде в света няма такова нещо! 10 хирурзи на работа в работно време по КТ, стоят и чакат случай за операция и си редят пасиансчета на компютрите! Пристига спешен случай и някой от тях се активирал, и хоп избор на екип срещу 900 лв. Та те са в работно време! Не си го извикал от домашната спалня! Всичко това е обир, и се чудим как проф. Начев е станал притежател на 5-6 млн.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро т.е. до 15г. няма да се оправят нещата. Наследството от соц-а е толкова лошо и мисленето на хората е увредено. И както всичко в тази държава всеки се оправя както може. Тука всеки има големи претенции към останалите, но никога към себе си, мързеливи хора с голямо самочувствие и много претеции. То затова кадърните си заминават, никои не иска да търпи тая простотия. И не не са виновни политиците цялото население си е виновно.
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва във всеки областен град да се направи университетска клиника и да се гарантира развитието на младия персонал! Освен това да се преосмисли броя на приема и задължително да бъде обвързан с договор за работа поне 10 години за определеното място, където се е класирал кандидата. Ние сме най-богатите, че обучихме сума ти и лекари да поддържаме системата на Англия и Германия!?!? Да се гарантират стартови заплати в сферата над средната за страната!
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са най-големите ***, подиграват се с живота на хората в името на парите! Единственото решение е НЗОК да не подписва договори с частни клиники, болници и практики! Който иска да работи по здравна каса да му бъде осигурено място в болниците и поликлиниките, който иска на частно да си работи да няма право да дава акъл в държавното, по същата логика военен пилот да си доработва като пилотира и Райън Еър.
3
8
 
25
 
! Отговори
препатил преди 4 години
До баба мараУ нас да се опиташ да съдиш бялата мафия си е общо взето небъдна работа. Нито съда е съд, нито вещите лица които назначават си вършат работата. Всички са си плюли в устите и дори при очевадни лекарски грешки ги изкарват невинни.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имахме и най-слабата надежда, че този тн здравен ДАНС има намерение да работи обективно, жалбите щяха да са не стотици, а десетки хиляди. Кой не се е сблъсквал с алчното и некадърно здравеопазване?
1
6
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
всичко това е в резултат на сдс те създадоха тази бъркотия и сега доволнипотриват ръце лекарите в сащ са с високи застраховки защото там ги скъсватот съдебни дела докато не ги съдим и ние няма да се оправим с фалшивитеепикризи и ненужни скъпи манипулации