Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!

Борисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали за шофирането му
268
Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!
Кадър: Facebook

Интерконекторът с Гърция ще ни свързва директно с Александруполис и трябва да заработи през втората половина на 2020 г.

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, предаде "24 часа".

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция, и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", разясни премиерът.

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

"Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан.

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан", каза гръцкият посланик.

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори.

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. "Много добре карате, г-н премиер", се обърна тя към него.

"Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата., отговори й Борисов.

"В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунел "Железница" строят много здраво", каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с нея да обсъдят различни теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mars be...iskate i pristaniste v egeiskoto...symati cora ybixte pres ftorata voina zaetno s germantsite v makedonia
207
0
 
3
 
! Отговори
Ц......ИН преди 4 години
Предлагам да си разменим по един Орангутан с Гърция, по ще има сметка.
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 218 Не вярно ,официално Япония капитолира на 2.09.1945г,почти месец след бомбардировките!6дни след ядрените удари японското командване се съгласява да спре бойните действия по всички фронтове!СССР изпраща войски на изток ,защото е молен за това от Съюзниците си,а те много добре са знаели ,че където мине комунистическата армия държавата става зависима от СССР,това са знаели и японците!Ако Япония не бе капитолира не само ,,Корилите "щяха да са руски!
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 217Япония капитулира 6 дни след втория ядрен удар и това е официално (т.е. времето до решението е било още по-малко). Връзката между ядрените удари и капутулацията е явна. За всеки който знае за какво говори де. За останалите остава да възхваляват матушка Русия
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 215Японците ,дори след ядрените бомбардировки не капитолира,знаеха,че САЩ нямат повече ядрени бомби!Има документални филми за това,и то американски!Причината поради която Япония,капитолира е ,че съветската армия ги изрина от Манджурия навлезе в Корея и японски острови!Японците се надяваха руснаците да не се включат даже да бъдат на тяхна страна!Имаха договор за ненападение ,който Япония спази.
203
0
 
4
 
! Отговори
До 215 Зозо преди 4 години
Еййййй! От ранни зори си се надрусал и застанал на сороската амбразура като матросов ! Газ ще видиш друга освен руска на кукуво лято
202
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Явно дългото Съветско робство е повлияло пагубно на много комунистически промити мозъчета. Щели пиянките, ватирани да стигнат Ламанша?!? Те да са благодарни, че 1945г. САЩ не им насадиха гъбите в Масква и Ленинград. То и японеца се правеше на велик, а омекна като памук като му садиха гъбите.
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре радвате ли се или не......цаната на газта и петрола след по малко от година се връщат както по времето на Обама..........помните го нали.........знам, че не може да го забравите?
200
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стамболийски отказва,,Няма да бъркаме в меда през кошер с оси"!------- Стамболийски е бил един *** и предател и затова и са го клали като ***.
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щяхте да имате един парцел 10 км водна (морска) площ -- достъп до морето , + и с дълбочина във сушата 8 км навътре . -----Това малко ли е?Горе долу толкова е голяма и руската база в Севастопол.
198
1
 
2
 
! Отговори
Fritz Bauer преди 4 години
Обърках се .. Не е 10 км -- а е само 3 км брегова площ , и с дълбочина 8 км навътре .
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 204 Не е вярно, но си същото!Нали знаеш че тогавашен Дедеагач няма нищо общо със съвременен Александрополис!10км беломорски бряг е по-добре от нищо!
196
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я гледай как някой си мустафа (женски или мъжки) се заинтересувал от нашите археологически ценности! Не са ни турски ценностите, нито са гръцки мостафа - Български са!
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo Borisov, bravo Arnaudova...mojete i s po - dobro kachestvo video, nali? Gaz, gaz, gaz! I po-chove4no toplo emotionalno uvajitelno profesionalno predstaviane na bg trudova sila, bg sredstva na truda. Zer, karzer Borisov!
194
5
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
"Борисов с нова изява: Намачка демонстративно новата американска посланичка" Що Пулев, що тоя - все борчета....
193
5
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Комунягииииии, само вий ли още не сте разбрали, че в Александруполис /американска военна база/ няма руски газ? Спрете се бря! Свърши вашата. Може да си заврете руското кранче някъде на дълбоко :)))))))))))))
192
4
 
0
 
! Отговори
Fritz Bauer преди 4 години
Не е верно това за Александруполис....Щяхте да имате един парцел 10 км водна (морска) площ -- достъп до морето , + и с дълбочина във сушата 8 км навътре . И този парцел щешеда бъде на запад от Александруполис , между две Гръцки села - Фанари и Неа Макри .Това е по Ниоскио Договор .
191
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е чадо вече те излъгаха ! Газопровода можеш го напълни само с руска газ другото е нерентабилно
190
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До199 Някой те е излъгал,че имаме безплатни терминали на Солун още от ПСВ,имаше Югославия ,а не ние!А ние щяхме ,да имаме цял град Александрополис /Дедеагач/анклав заобиколен от Гърция!Стамболийски отказва,,Няма да бъркаме в меда през кошер с оси"!
189
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце хептен си изфирясал ! Ти грък будала видял ли си все едно евреин или арменец са