Без е-тротинетки по площите само за пешеходци. Скоростта - до 25 км/ч

Задължителната минимална възраст за карането им е 14 г.
32
Без е-тротинетки по площите само за пешеходци. Скоростта - до 25 км/ч
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по площите, предназначени само за пешеходци. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качен за обществено обсъждане, с които се регламентира използването на индивидуални електрически превозни средства.

Водачите на такива скутери задължително трябва да носят каска, а в тъмните часове на денонощието – светлоотразителна жилетка и да карат с включени светлини. Те трябва да се движи по велоалеите, а когато няма такива – най-близо до дясната граница на платното за движение, предаде "Труд".

Забранява се на шофьорите на тротинетки да се движат със скорост над 25 километра в час и да возят други хора. Те не могат да карат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по такива II клас без изградени велоалеи.

Не се допуска още тротинетката да се движи успоредно до друга, да се управлява без ръце или да се тегли от автомобил.

Въвежда се и задължителна минимална възраст, за да карате електрическа тротинетка – 14 години. От 14 до 16 години можете да се движите само по велоалеите с тротинетката. Задължително трябва да имате 16 години, за да я каратепо улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км в час.

Всяка община ще може да приеме свои правила за ползването на електрически тротинетки, предвижда още законът.

В него се въвеждат и нови изисквания към такситата. Ако шофьор вози пътници без включен апарат, ще му се отнема удостоверението за срок от една година. Същата санкция ще търпи и ако апаратът не е с оценено съответствие и/или не е преминал метрологичен контрол.

С промяна в закона се забранява превозните средства от категории М2 и М3, които са предназначени за превоз на повече от 8 пътници, да се регистрират на физически лица.

Според вносителите автобусите се използват за търговска цел, а в същото време няма пречка да се регистрират на физически лица, което е предпоставка за извършване на нерегламентирани превози в сивия сектор.

Законът задължава още шофьорът на автобуса задължително да дава багажна разписка на пътника за всеки отделен багаж, който превозва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за захвърляне на тротинетка насред тротоара ще има ли санкции?
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как ще преценяват скоростта- с камери ли или по друг начин. Тротинетките нямат километраж и и ползващите не могат на око да разберат скоростта. Сигурно ще им искат регистрация, номера и не дай бойе винетки и товароподемност. Всичко добре ама.....
21
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
КОГАТО НЯКОЙ С ТРОТИНЕТКА БЛЪСНЕ ПЕШЕХОДЕЦ, ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ИНТЕРЕСНО! ЩЕ ИМА БОЙ И НОВИ МАТЕРИАЛИ В МЕДИИТЕ И ЩЕ ГИ ЗАБРАНЯТ. Няма да ги забранят, но ще има още много проблеми с индивиди, които ги управляват без да се съобразяват с други хора.
20
5
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Тези двуколесни са си обикновени МПС, но с електрически двигатели. Задължително трябва да се приравнят към другите двуколесни моторетки. Да се задължава притежанието на СУМПС и възрастова граница, както се предлага и в текста.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЪРЗЕЛИВЦИТЕ, ДЕТО ГИ МЪРЗИ ДА КАТАР КОЛЕЛО! КАРАМ КОЛЕЛО ОТ 42 Г И СЕ ГОРДЕЯ!!!ТО СЕ ИЗПИСА И ИЗГОВОРИ МНОГО ЗА ТЯХ! ЯВНО СА СПЕЦИАЛНА ГРУПА? ЖУРНАЛЯТА НЯМА С КАКВО СЪЩЕСТВЕНО ДА НИ ЗАНИМАВАТ!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОГАТО НЯКОЙ С ТРОТИНЕТКА БЛЪСНЕ ПЕШЕХОДЕЦ, ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ИНТЕРЕСНО! ЩЕ ИМА БОЙ И НОВИ МАТЕРИАЛИ В МЕДИИТЕ И ЩЕ ГИ ЗАБРАНЯТ.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре да се въведе и винетка от 300 лв. годишно за автомобили в центъра!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К'во стана с фаровете ("късите светлини" денем и нощем)?Все пак са МПС на ел. двигатели;)
15
1
 
15
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
тротинетки не може,но 40-50 килограмови песове може.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха и от къде да знам кой булевард към кой клас принадлежи. Май тия дето мислят закона са с трудно завършен II-клас. А на всички които казват че тротинетките са опасни ще им заявя че са ***, в годината умират над 600 човека от коли, защо питам аз като са опасни колите не ги забранят??? Някои да е чул досега за умрял от тротинетка??? Но понеже тротинетките бъркат в здравето на таксиджиите и на ЦГМ, овчисите с 10г бараки ги следват в мъжеството и те плюят. Как беше имаш кола имаш пари....
13
14
 
10
 
! Отговори
Ролери преди 4 години
Тротинетките не са зло, зло са програмистите, които ги карат и си личи, че онзи ден за пръв път са излезли на улицата между хора.
12
15
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Голяма истерия с тези тротинетки.Не виждам с какво са по опасни от велосипедите че трябва отделно законово регулиране.
11
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така. Никакви тротинетки! Трябва задължително да димим в центъра със дизелите нали!?
10
8
 
44
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 4 години
Ако по улиците се движиш с тротинетка или колело, значи пътуваш безплатно. Това е кошмар за определени бизнеси и за държавата най-вече. Те не печелят нищо от тебе. Кошмарът им е още по-страшен ако безплатното пътуване стане масово.
9
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдещето на алтернативните превозни средства в България се очертава да е каруцата.
8
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТепърва ще се задълбочава ! Все повече и повече алтернативни електрически превозни средства ще се появяват. Очаквайте инвазия и на велосипедисти като във всички нормални държави - Германия, Холандия, Швеция, Дания, Белгия ! Вие с колите сте отживелица в градовете - свиквайте и се приспособявайте !
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7 Ти чуваш ли се кви глупости говориш бе Как ше оставиш тротинетките в пешеходна зона ..и къде в Европа го има това че не се сещамАко удариш малко дете с 25 км може и да го утрепеш ..Ти мал^умен ли си ?
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Л.А също е така Теонитвтките нямат право да се движат по тротуара ..и не може по 2-*** човека на тротинетка
5
28
 
7
 
! Отговори
Норге преди 4 години
В цяла Европа може да се кара тротинетка в пешеходна зона, само в Бантустан не може. И да попитам, нещо за велосипедите в тоя закон? Или с тях може навсякъде и с всякаква скорост?
4
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано отмине по-бързо тази глупава мода с тротинетките!