Горанов: През бюджета не се правят реформи, но може да се харчи смислено!

Балансираният бюджет - буфер срещу кризата, рече той пред депутатите
84
Горанов: През бюджета не се правят реформи, но може да се харчи смислено!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред депутатите, че ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата.

Той изтъкна, че през бюджета не се правят реформи, представяйки параметрите за догодина пред Народното събрание.

Още по темата
"Очакванията самата фискална рамка да извършва структурни реформи, е твърде амбициозно. От всеки един колега министър обаче зависи тази своеобразна годишна програма да бъде така добре изпълнена от техните администрации, че българските граждани да виждат смислена реализация на всеки един изхарчен лев, събран от техните данъци", каза той.

Държавният бюджет се обсъжда в пленарната зала на първо четене. Той е последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална програма за догодина. Вчера пленарната зала одобри на първо четене останалите два - бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, предаде БНР.

За първи път от 11 години насам консолидираната програма излиза на нулево салдо - т.е. догодина държавата ще събере и ще изхарчи една и съща сума - близо 47 млрд. лева.

Във финансовата рамка е заложено през 2020 г. икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда.

Повече пари ще има за здравеопазване, образование и политика по доходите. В бюджетната сфера ще има увеличение на заплатите с 10%, а за педагогическия персонал със 17%.

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

Очаква се общата задлъжнялост на страната ни да се намали, като за първи път дългът ще бъде под 20% от БВП, който догодина ще надхвърли 126 млрд. лева.

До момента депутатите имаха възможност да се запознаят единствено със становището на Висшия съдебен съвет. ВСС отхвърли на свое заседание предложения от правителството документ и представи свой вариант.

Финансовият министър призовава общините да увеличат имотния данък. Промяната на местните данъци и такси не предполага и новости в облагането на доходите. Преките и косвените данъци догодина няма да се променят.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че гледат на бюджета като на "счетоводна сметка". Тя обяви, че между първо и второ четене левицата ще внесе алтернативен бюджет, защото това е "бюджет на застоя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте онзи ден в Пазарджишката болница до какво води великото клише, че държавата е най-добрия стопанин. Точно обратното.И това е само върхът на айсберга. Огромните държавни разходи за нереформирани системи са като наливане в продънена каца.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов е прав. Истината не е в огромен бюджет, високи данъци, раздута държавна администрация и безкрайни схемички за точене на държавни средства.Истината е в малобройна, но много добре платена администрация, дигитализиране на държавните услуги, стимулиране на частния бизнес по всеки възможен начин и намаляване на данъците.Народа трябва да се научи да бачка здраво, за да просперира, а не да реве как по Тошово време беше по-добре щото те ни лъжеха, че плащат, а ние, че работим
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов е от далечна каста и немисли заблизки промени.банкин неще да се цапаи затова прегръща цига,niте.Реформираасфалт,но никой не излиза да каже каксе правят реформи и има ли налични.Горанов ни казва: Идва криза и много да незнаете.Ние чакаме кризата.
68
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Горанов, точно чрез бюджета се правят реформи, защото реформи без пари не стават. Това, което от години наричаме реформи, са всъщност съкращения на разходи - откъде да отрежем и за какво да дадем по-малко.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
126 млрд. лева БВП, отговарят на 12 млрд. долара по съпоставими цени от 1989 година, когато БВП беше 22 млрд. долара.----Глупости.
66
0
 
4
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Управляващите гледат на бюджета , като лична банка за забогатяване , а не като инструмент за решаване проблемите в държавата!До там им стига хоризонта , до собствения им джоб!
65
0
 
13
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Горанов е типичен пример за ПРЕЯЛ ГЕРБАВ - сочни бузки, скорошно коремче, скъпо костюмче, мезонетче, апартаментчета, "ни лук ял, ни лук мирисал", гладък косъм.ПАЛЦИ ГОРЕ, за най-преялите!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак лъжи. Как ще ги правиш реформите, ако не са обезпечени финансово от бюджета???Това Мента ли ти го каза?
63
0
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Горанов да подава оставка. Бюджетът е инструмент на реформите или спирачка за тяхБюджета не е инструмент, а той дава възможност (ако е добър) за изпълнението на реформите. Основни инструменти, са различните програми и инициативи предприети от ресорните министерства.КАЛЪЧ!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ бави, но не забравя. На всеки ще даде заслуженото.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се притеснявам за коремната обиколка на г-н Борисов. Както е тръгнало, скоро пилотите на самолетите ще му отказват достъп на борда.
60
0
 
11
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
Млад,а вече закръглил бузки.Да го изпапкаш.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МлаТ,а вече охранен.С винска работа е гербавото Оправление.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стигнахме дъното на дъното, рече той пред депутатите.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можело да се харчи смислено, като например сделката за самолетите?!?
56
1
 
11
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Простотии плямпа Горанов. Бюджета му винаги се съобразява на база статистики от предходни години и от там започват първите грешки. Населението се увеличава и от там грешката в изчисленията на год. бюджет се отклонява все повече всяка год. Цялата икономика трябва да е организирана спрямо динамично, променящите се ресурси, брой консуматори и т.н. Сега от Китай идва чума във Европа. Тоест, до три месеца може да умре 30% от населението на България. Тогава този бюджет няма да е актуален.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година слушаме едни същи лъжи, но накрая резултата е очеваден за всеки:ТРИ МАНДАТА - ТРОЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ!
54
2
 
15
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
Да ти дам 250 лв на месец да видим как ще живееш,НЕГРАМОТНИКО ти си слуга на Борисов лакей на лъжата.Махай се не можеш да смяташ.Нямаш ли срам.НАГЛИ жадни за власт,нямате някакво чуство нещо човешко алооооооооооооо
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОНИ ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феодални старци-разбойници с фалшиви дипломи и постижения. Неграмотни, назадничави, лъжливи и измамни. Те дърпат България назад!