ВСС иска от властта едни 88 млн. повече за догодина

Разходите на съдебната власт щели да растат
10
ВСС иска от властта едни 88 млн. повече за догодина
Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет е недоволен от бюджета, предвиден за догодина за съдебната власт.

Така нямало да бъдат обезпечени дейности по назначаване на 110 съдебни служители, от които 100 щатни бройки за съдебни помощници и 10 за инспектората към ВСС, ремонт и придобиване на сгради в размер на 33 млн. лева и актуализация на възнагражденията на съдебните служители.

Това заяви в пленарната зала на Народното събрание председателят на ВСС Боян Магдалинчев, който представи становище по предложения от правителството законопроект за държавния бюджет за 2020 г.

Той обясни, че разликата между проекта за бюджет на съдебната власт, изготвен от ВСС, и предложеният от МФ е 88 млн. лева.

Висшият съдебен съвет прогнозира увеличение на разходите през 2020 г. със 155 млн. лв. спрямо одобрените бюджетни разходи за 2019 г. Така разчетен размерът на разходите за следващата година възлиза на 859,3 млн. лв. Министерският съвет, съгласно законовите изисквания и възможностите на бюджета, предвижда увеличение на разходите спрямо приетия за 2019 г. бюджет със 67 млн. лв. или общо 771,3 млн. лв., предаде БТА

През последните години се забелязва тенденция на трайно намаляване на приходите от съдебни такси, коментира Боян Магдалинчев. По думите му средно намалението месечно е в размер на 563 000 лева.

Поради тази причина той посочи, че ВСС в своя проект на бюджет предлага приходи от съдебни такси в размер на 110 млн. лева, а не в размер на 116 млн. лева, както е заложено в проектобюджета на Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И там, като в здравеопазването, едни вземат много, а други почти нищо! Разликите обаче са много. Докато в здравеопазването може и да ти спасят живота, то тук със сигурност ще ти го съсипят. Без реформи, при толкова щети за държавата от изгубени дела в Страсбург, бюджетът за всяка година следва да се намалява със сумата на платените дела!
9
0
 
2
 
! Отговори
Служител преди 4 години
.. Взимат максимално 1300 лева, ама това си е тавана. В съдебната система, когато си просто служител--няма развитие, кариера и перспектива. Лошото е, че за тези мизерни пари и купове с дела и множество възложени задачи и задължения, млади хора- няма. Но дори и да се намери някой млад, заблуден човек, той започва със стартова заплата, която е 800 лева и чак след около 5 години взима 900. Ако това са многото пари...
8
0
 
1
 
! Отговори
Служител преди 4 години
Обръщам се към хората, които са коментирали.. А може би и към тези, които четат такъв тип статии и си казват колко много пари се взимат в съдебната система.Донякъде сте прави, може би се взимат много пари. Може би съдията, съдебния помощник и други висше стоящи взимат много пари. Но служителите на съдилищата далеееч не взимат тези заплати. Защо не погледнете каква е щатната заплата на един съдебен секретар или на деловодител? Дори колегите с многогодишен стаж в съдебната система, взимат..
7
1
 
7
 
! Отговори
www преди 4 години
АМА НИЕ И СЪДЕБНА СИСТЕМА ЛИ ИМАМЕ ??? ОТ КОГА ???
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че откога Магдалинчев е председател на ВСС? Някой май няма връзка с главния мозък.
5
1
 
4
 
! Отговори
Хо преди 4 години
88 млн. Цирея да им пораснат
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
, Не се налапаха
3
1
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Е като за почти 1 млрд. лв. на година толкоз!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се наливат още много средства, да не се оставя Калпакчиев на голи субсидии от убийците, които той освобождава на конвейер (Полфрийман, зъболекаря Валентин Павлов, Герман Костин - двойно убийство и др.)!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съдебната система е най-куцата от всички други системи! Трябва сериозно да се помисли, за какво има апелативни и военни съдилища, като спокойно тази дейност може да се свърши от окръжните! Да не говорим за качествата на повечето кадровици и изобщо, каква порочна система се самоигражда и изродява постоянно! Трябва да се работи в посока облекчаване на системата специално за София (някакъв ужас е особено в районния съд- гражданско отделение). Отделно таксите не са никак малки, как се разходват???