Какви пари ще получим от частните пенсионни фондове?

Средства ще бъдат отпускани от началото на 2021 г.
Обновена: 14 ное 2019 13:40 | 14 ное 2019 13:40,
26
Какви пари ще получим от частните пенсионни фондове?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия в зависимост от средствата, натрупани в партидата ни - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно. Този добре структуриран законопроект слага край на двегодишен труд. Универсалните фондове по правило ще изплащат пожизнена пенсия, коментира Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД Алианц България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Трите вида плащания са продиктувани от това, че през 2021 г. първите, които ще придобият право на пенсия от универсален фонд, ще имат не повече от 19 г. осигурителен стаж. Част от тях няма да са събрали достатъчни натрупвания, които да позволяват изплащането на пожизнена пенсия в смислен размер. Затова е сложена долна граница от 15% от минималната пенсия - т.е. около 35 лв".

"При по-малко от 15% се осъществява разсрочено изплащане. Има и трета група - хората с натрупани сума под трикратния размер на минималната пенсия. Хората с малки натрупвания не биха придобили право на пенсия от първия стълб", уточни гостът.

"Размерът на пенсията през 2021 г. ще се изчислява на база натрупвания. Става дума за 18 000 жени. 1/4 от тях ще получат пожизнена пенсия. Около 20% от тях ще имат натрупвания под този праг, който да позволява еднократно изплащане на средствата. Основната част от тези хора не са в България. В момента осигурените лица у нас са 2,8 млн., а тези с партиди в универсалните фондове са над 3,5 млн.".

Владислав Русев изтъкна важността на акуратното редуциране на държавната пенсия. "В механизма на изготвяне на редукция има два основни недостатъка. В момента редукцията на пенсията за избралите да се осигуряват в универсален фонд е 20%, а трябва да е не повече от 6%", допълни той.

Видеото с целия разговор вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от частните пенсионни фондове ще получим същите пари каквито от масовата приватизация
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четвъртит са частните пенсионни фондове.
22
0
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Още щом разрешиха прехвърлянето в НОИ, се махнах от частния фонд. То не че държавният е китка, но е една идея по-добре. Особено ме мотивира фактът, че служителите от частните фондове взимат по над 10 бона заплати + кола, телефон... Иначе не бих внесъл и лев, ако можех да си скрия заплатата.
21
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 4 години
Нищичко няма никой да получи!!! ГЕРБ и Оня ще окрадат всичко !!!
20
0
 
7
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Какви пари ще получим от частните пенсионни фондове?Веднага ви отговарям -НИКАКВИ !Скубете ни толкова години и накрая ще ни прекарате както винаги.Искам да си взема парите от тъпия фонд - Не МОЖЕ , а да ми ги прибирате години наред -МОЖЕ !
19
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Държавата е дала право, който не иска УПФ да се премести в НОИ.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗА ЯПОНИЯ - ама нито Япония, нито Канада се управлява ръчно от 'огнеборци'
17
2
 
5
 
! Отговори
ЗА ЯПОНИЯ преди 4 години
Понастоящем според съществуващата пенсионна система половината от основната част от пенсията се финансира от държавни субсидии, независимо от нивото на доходите на пенсионерите. Вместо това държавата може да увеличи размера на субсидиите за по-бедните пенсионери и да намали финансирането за по-богатите, като изтръгне част от пенсионните плащания от заможните пенсионери. Подобен подход се използва в Канада.
16
1
 
11
 
! Отговори
Банда обирджии преди 4 години
Не им стигна безогледната приватизация на труда на поне две поколения, не им стигна изкуственото създаване на частни банки, малко им се видя далаверата от частни училища, институти и болници, сега крадат безогледно и от пенсионните осигуровки.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не изтрият линка- m.24chasa(сложете точка тук)bg/mnenia/article/7867585
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е за това народът напуска тази територия и не се обръща назад.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Храним частни пенсионни фондове, купуваме им коли, плащаме им заплати и бонуси с парите на народа. Костов беше обещал огромни пенсии от частните фондове, защото щели да ги инвестират на борсата, да печелят огромни пари за пенсионерите. Лъсна грозната истина за частните пенсионни фондове.
12
0
 
9
 
! Отговори
масово преди 4 години
Когато почне втората пенсия, не държавната, ще взимате 30 лева на месец, а държавната ако трябва да е 280 лева - тя ще е 200 лева - толкова е разликата която сега влиза за втора пенсия - а не в НОИ. Така вместо 280 лева, ще взимате 230 лева, 30лв частна и 200 държавна. Сега 1,5-2 милиарда лева отиват за втора пенсия, пари които биха увеличили сега пенсиите със 80 лева върху всяка пенсия.
11
1
 
1
 
! Отговори
Кънчо Райчев преди 4 години
Японска пенсионна система: Що се отнася до пенсиите, които зависят от доходите на работниците, в момента възрастта за пенсиониране е 60 години, а до 2025 г. тя ще бъде постепенно увеличена до 65 години за мъжете и до 2030 г. за жените. И докато Япония продължава да заема първо място в света по отношение на продължителността на живота възрастта за пенсиониране в страната няма да надвишава 65 години. Съотношението на държавните субсидии към основната част от пенсията се увеличи от 1/3 на 1/2
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, това са едни пирамидални структури! Ще видите пенсия през крив и затапен макарон. По добре си заделяйте каквото ще си заделяте и го обръщайте веднага в злато (ама не от магазина дрънкулки). След 25-30 години когато се пенсионирате ще ми благодарите отколкото да чакате и да се надявате, че ако не инфлацията, някоя криза или фалит няма да ви изядат спестеното докато шефовете на тия фондове си живуркат благодарение на будалите.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Третия вариант няма да стане може да се обзаложа
8
0
 
8
 
! Отговори
некой преди 4 години
"акуратното редуциране на държавната пенсия" -!!!До изборите се говореше за увеличаване не редуциране? 250 лева месечно им се вида май множко а? ?е ги редуцират!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чез е пенсионен фонд и се вижда как храним чешките пенсионери, а нашите фондове само харчат предимно. Защо вместо ЧЕЗ не се даде на наш фонд ???
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първия стълб Бойко го изпразни и парите, които трябва да влизат там отиват в бюджета , откъдето ги усвоява. На фондовете наложи такси и суми , а и те плащат огромни заплати и купуват нови коли на служителите.Общо взето парите се харчат ударно и после няма да има.Не ги ли свалиме и да им наложим конфискация на всичко както и на роднините им свързаните с тях хора , не чакайте пенсии.
5
4
 
20
 
! Отговори
V преди 4 години
ето какво правят пенсионните фондове. Вземат вашите пари и ги инвестират на борсата .Тоест те са посредници между вас и борсата но при много неизгодни за вас условия. Тоест те изяждат голяма част от печалбата ,а всички рискове на инвестирането им са за вас .Тази сделка е крайно неизгодна ;) След като пенсионните системи не работят трябваше да се направят промени .Но понеже и другите затъвали ,дайте и ние да не правим промени. Може да се решат няколко проблема ,а не само разходите за пенсии