След среща с мечка в гората ловец завърши в болница

Тя се озовала изведнъж на метър-два от дулото на пушката
Обновена: 14 ное 2019 08:45 | 14 ное 2019 08:34, Елка Василева
89
След среща с мечка в гората ловец завърши в болница
Снимка: архив, Булфото

След злощастна среща с мечка в Стара планина 47-годишен ловец от Казанлък се озова в старозагорска болница. Инцидентът е станал около обяд в неделя, докато въоръженият с карабина мъж е дебнел на пусия в Балкана над павелбанското село Търничени появата на подгонени от колегите му диви прасета.

Внезапно, само на около метър-два от дулото на пушката му в мъглата се появила огромна мечка, която се изправила на задни лапи и го съборила върху шумата, пише „Монитор“.

Срещата продължила не повече от минута, минута и половина, при което звярът нахапал рамото, слабините и бедрата на жертвата си, зъбите му минали на сантиметър от бедрената артерия. След това животното се отдалечило по пътеката във вътрешността на гората.

 Въпреки болките пострадалият ловец успял да набере от мобилния си телефон 112 и да съобщи за случилото се, след което позвънил и на организатора на ловния излет.

Час по-късно пострадалият е бил извозен първоначално до ЦСМП-Казанлък, а от там по спешност в старозагорска болница, където му направили няколко операции за зашиване на раните. Според лекарите на този етап нямало някаква пряка опасност за живота на ловеца, който макар и бавно започвал да се възстановява.

От Ловно-рибарското дружество „Сокол“ в Казанлък, където членува жертвата, не крият, че това е пореден случай мечка да излезе срещу ловци в региона, на няколко пъти били отправяния искания за отстрел, но така и не получили разрешения.

Кметът на Търничени Ахмед Ходжа припомни, че преди 3-4 години е имало идентичен случай на нахапан от мечка ловец в землището, тогава обаче разрешили отстрела на хищника. Колеги на пострадалия смятат, че животното е било подплашено от лая на кучетата, заради топлото за сезона време мечките в Балкана още не били заспали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: горатасреща с мечка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
КОЗИ РОГ преди 4 години
ВСЕКИ ПОЛУЧАВА,КАКВОТО ЗАСЛУЖАВА!!!Време и е мечките да нарамят по една ловна нарезна ..за да е по- справедливо,изравняване на шансовете.
66
5
 
4
 
! Отговори
не разбрал преди 4 години
Аз не мога да разбера защо из планините ходят всякакви селяци с пушки и трепят наред, а защо из градовете, където скитащите кучета и котки са много повече, никой не лежи зад кашпи и пейки и да отстрелва кучетата например.Хем едно добро дело ще свърши, хем и ще си начеша крастата
65
5
 
5
 
! Отговори
До Така, така! преди 4 години
Пак свеждаш всичко до парите! Това ти е нивото, прощавай! А това, че ние нагло сме сенаврели в техния дом и при първа възможност искаме разрешение за отстрел какво е? Зле говори за нас - животното е било стресирано, нахапало е ловеца, но не го е убило!Гледах няколко филмчета за градчето Чърчил, в Канада, на южната част на Бафиновия залив. Там е пълно с бели мечки, за които ние сме част от менюто. Хората са се научили да се пазят, няма никакъв отстрел на опасния звяр! *** е о друго мислене!
64
3
 
5
 
! Отговори
Пионер преди 4 години
Помня лятото на 1989 г. Бях на екскурзионно летуване в Стара планина. Имахме преход от Узана до х. Мазалат. Горе-долу там където е станал инцидентът. Представяте ли си- 50 деца с ранички на гърба и две другарки в началото и края на колоната. Бране на горски ягодки и веселба. На никого през ум не му е минавало че по туристическите пътеки и около хижите може да посмеят да се навъртат мечки. Днес 30 години по-късно зверовете вече слязоха по селата и градовете и нямат никакъв страх от човека.
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По планините ни стана страшно. Гледките на туристи с малки деца и с по една раничка на гърба отиват в историята. Станахме като Йелоустоун.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е! Поне отървал и сега без ***,
61
1
 
11
 
! Отговори
Преди преди 4 години
години един овчар, които отглеждаше стадо овце високо в Пирин ми е разказал, как се е срещнал с мечка по пътека, цялата обрасла с високи клекове. Той се поснишил, ама няма на къде да бяга, мечката минала покрай него, отъркала се и заминала. Това е положението. Ако мечката няма мечета и не са пряко застрашени животните няма да ти обърнат внимание. За какво и е на една мечка да ходи да се бори с по-силен противник, освен ако не е се е почувствала застрашена и тогава да е нападнала.
60
12
 
4
 
! Отговори
Така, така! преди 4 години
Който няма средства да стане ловец (документи,курс,такси за изпит,такси придобиване, носене,съхранение,дарение за членство,билет,карта,каса,оръжие,джип,куче,бележки) започва да плюе. Завистта е най-разяждащата чувство. Ха със здраве!
59
14
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Ловът на животни и консумацията на животински протеин са създали човешкия вид и човешкия мозък за над 8 млн. години еволюция.За малко над сто години социалистическите и феминистки идеи успяха да направят една голяма част от вида Хомо Сапиенс безмозъчни тревопасни които агресивно настояват и останалите да бъдат като тях.Е,поне им е останало нещо човешко - агресията към собствения си вид.
58
5
 
4
 
! Отговори
до Ристу 42 преди 4 години
"Следователно нищо няма да загубим, ако избием мечките от екологична гледна точка."Ристу, не ти се отдава човек да говориш за екология. Попрочети нещо, не пиши глупости.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България след още 30години ще заприлича на джунгла!В градовете е пълно с улични кучета,селата в западна България са пропищели от чакали ,в Родопите и Централния Балкан е ,,меча зона",в Родопите пуснаха и зубри!А,защо не се запитаме,защо в Германия няма мечки и вълци и защо не се опитват да възстановят популациите им?
56
2
 
6
 
! Отговори
Хан Не преди 4 години
До 44-ия анонимен. Не Хан Тервел не е бил езичник а християнин и кесар на Византия.Пообразовай се малко- помага за много неща и не боли!:)))
55
3
 
6
 
! Отговори
Романс преди 4 години
За мен тоа ловец е шубелива бълха,щом е тръгнал да я убива
54
3
 
8
 
! Отговори
брао на мечока Адамс преди 4 години
Тоя авджия се е бил насмукал с джибровка,мечките не обичат пияни,авджии
53
7
 
12
 
! Отговори
Цеко преди 4 години
Браво, страхотна новина. Пожелавам на мечката здраве и дълголетие. На ловеца, както и на всички останали ловци пожелавам подобни случки и да са по-често. Може мечката да е мъжка дори :) тогава ще е още по-интересно.
52
8
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Пожелавам здраве на мечката. На ловецът пожелавам да му се случи това, което той причинява на на животните.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това село се намира на един километър южно от подбалканския път. Напоследък като че ли мечките доста често посещават райони, където не би трябвало да ги има.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А значи ловците навлизат в територията на мечките и като бъдат нападнати искат разрешение за разстрел. Е, те какво очакват с питка и мед ли да ги посрещнат мечките. Ловът трябва да бъде забранен със закон.
49
3
 
20
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Хубава новина, повече такива да има. Ловците са пияници, комплексари и нищо повече от жалки садисти.
48
4
 
14
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
До хъша: Използваш личностни нападки вместо да се аргументира, а така не се води дебат. Само един съвет ще ти дам - първо се научи да построяваш изречения, а след това обяснявай кой е неграмотен.