Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един полу-грамотенПо-голяма неграмотност от сега - здраве му кажи!Даже и в анкетата има грешка - след "моля" няма запетайка.А да не говорим учениците колко са неграмотни и невежи сега. А това са децата ни. При соца поне се учеше!
9
 
3
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безсмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, корупционната изядена в аванс атомна централа Белене и много други безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с бооклуци- бяхме роби на шайка *** изро.ди. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
7
 
3
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 4 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...
1
 
12
 
! Отговори
ФАКТИ преди 4 години
При Тодор Живков до 1989г. 9 милиона население днес при режима Борисов под 7 милиона! Външен дълг до 1989г 6, 8 милиарда според *** 10 милиарда , при режима Борисов 46 милиарда! Демокрацията донесе евроатлантически ценности гей паради, наркомания, проституция, грандиозна престъпност и корупция на всички нива в държавата, пошлост и поквара на младите, промяна в разбирането добро лошо.
1
 
9
 
! Отговори
Веселба е тука. преди 4 години
Над хиляда коментара и троловете ще си потрошат потните пръстчета да дислайкват мнения колко по-добре бе преди.Ами да, в много отношения бе по-добре за един средно статистически човек.Сигурно защото 'богоизбраните' бяха една шепа и им насмогвахме да ги изхраним и за нас оставаше.Сега нямат наяждане. Идват на талази, нови и нови. Алчни, крадливи ***.
8
 
3
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 4 години
При пъдаря от Правец беше по-добре за говедата, овцете, прасетата от фермата Народна Република България. А за тези които мислеха с главите си, искаха да са равноправни с гражданите на другите народи, свобода на словото, печата на свободнота движение биваха тикнати в Белене,мините Бобовдол, затворите Пазарджик, Нова загора, София, Варна, Сливен, Бургас...Да, лошото на демокрацията е,че всеки трябва да работи за да има-няма я партията майка за да изхранва цели поколения търтеи в отделни семейства
2
 
9
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
И не само доматите бяха истински.И кюфтетата и кебапчетата и пържолите и саламите и месото беше истинско.И колко много други работи бяха истински, а сега, майтап.
14
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
да не забравяме че същите тези вкусни домати и марули светеха и вибрираха,а тошо и сие/сиреч червената мафия/си внасяше храната и водата със самолети
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземем спорта. За 45 г. соц България има към 150 олимпийски, световни и европейски златни медали, а през последните 30 години не са повече от 35 златни медала. Това означава отстъпление от вече завоювани позиции. Стигнахме дотам нашите футболистчета да падат от Косово, а Франция и Англия ни бият с по 4 и 6 на нула. Каквото във футбола, това и в цялата държава, защото държавата никаква я няма, а е разграден двор
6
 
8
 
! Отговори
биолог преди 4 години
Хората в социалистическа България живееха изолирано в контролирана среда - като в аквариум. Правителството се грижеше за топлото, храната и всичко останало. Сега аквариума е счупен , рибите са пуснати на свобода в океана сред акули и октоподи и повече не може да се поправя. Цената на свободата е много висока и не всички я понасят.
2
 
8
 
! Отговори
Свободата Санчо! преди 4 години
До 1268В спортно състезание всички тръгват едновременно от еднакви позиции. САЩ провокират Корейската война, в която КНДР е тотално разрушена. След завършването и в Пхенян има само две неразрушени сгради. Ако не се беше намесил СССР, да разгроми американската авиация, СК щеше да бъде бомбардирана до убиването на последния и жител! СК и ЮК не водят спортно състезание помежду си, защото нито стартират едновременно, нито от еднакви позиции. И СК се налага да дава за оръжие всичките си средства.
3
 
15
 
! Отговори
И не само преди 4 години
Истинско беше здравеопазването.Истинско беше образованието.Истинска беше дори правораздавателната система.Истинска беше и храната. Шпековия салам и луканката бяха по-вкусни от сланината. Дори салам Камчия беше по-вкусен от сланината. Идете на пазара след месец и си купете сланина. Ще видите, че днес сланината има по-добър вкус от всички салами и луканки. Тя е онова, което остана непроменено, с какви *** пълнят колбаси, бабеци и луканки днес не знам, но БАБХ си затваря очите
3
 
20
 
! Отговори
Очевидно е преди 4 години
Страшната средновековна мизерия в която живеем сега няма аналог в историята ни !!!по време на "лошия" комунизъм всички имахме работа, безплатна медицинска помош, пенсионерите не ровеха по кофите от глад и никой не студуваше !ето това е истината - комунизма беше 100-пъти по-добре !сега алчните гадове наречени работодатели и болничните не искат да плащат - разбирате ли колко прави са били комунистите да ги затварят по лагери и да им национализират награбеното !?
14
 
5
 
! Отговори
Измислено проучване преди 4 години
БСП агентурата Гълъп Интернешънъл си измислила проучване, включително и нагласените резултати ! Вече никой не вярва на твърденията на тази манипулативна агентура !
12
 
4
 
! Отговори
измислена работа преди 4 години
Галъп не е провело подобно изследване, данните са натъкмени. Нека някой посочи линк към оригиналната статия а Галъп? Защо няма подаден линк?Тролска му работа.
0
 
15
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Резултатите в заглавието са меродавни. Процентът може би щеше да е 80, но просто повечето хора, живели по това време или са се споминали, или са били твърде малки да помнят. Само тези, между 45 и 65, може би, имат най-добра представа и предполагам, че от тях има най-много отговорили така. А истината е, че и на запад, и на изток по онези времена се е живеело доста по-добре от сега! Няма нужда да се вадят скелети от гардероба. Трябва да се гледа напред!
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинска чума да ви тръшне дано, че превърнахте България в ***, шопари ненаситни
1
 
17
 
! Отговори
Сатанински творения преди 4 години
Луда крава,птичи грип,чума по свинете,чума по овцете и козите,коли на старо,дрехи на старо,отровни меса,сирене от палмово масло ,домати,краставици и чушки - ГМО,безалкохолни с Е-та - чудя се кога се пръкнаха тия сатанински творения.
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизмът ядяхме домати мечта, най-хубавите в Европата. И произвеждахме 1 млн тона домати, а сега произвеждаме 150 хиляди тона. Къде е Киро на кирия в рая на Иван Простов и наш Боко? Доведоха народа до просешка тояга. И хубаво узряло сирене ядяхме, и саламите бяха истински, а сегашните салами даже кучетата не ги ядат. И всичко беше евтино. И работа имаше. И досега щяхме да сме 10 милиона и да сме отишли много напред. А сега какво - чалга, кючек и София прайд, ха ха ха ха. Аман от простотии
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1270 И в Китай има социализъм, комшу, май те е хванала вече склерозата, че забравяш това. А там живеят два пъти по-добре от нас. Що така , комшу?