Забранените снимки: Кадрите от 10 ноември, които не видяха бял свят

Защо има забрани за фотографите по време на управлението на БКП?
Обновена: 14 ное 2019 14:40 | 14 ное 2019 13:33,
35

10 ноември, 1989 г. Южния парк в София. В същия ден се провежда Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, на който Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар в парията и така де факто се слага край на социализма.

Под дъжда са се събрали десетки хора. Това вероятно са единствените снимки от този паметен ден, направени от фотографа Иван Григоров.

"Лека - полека почнаха да се събират хора и стана нещо като митинг, но те не знаеха, че Тодор Живков е паднал. След това се оказа, че може би съм единственият, който е снимал някакво събитие на 10 ноември", спомня си събитията от онзи ден Григоров.

Бедрос Азинян така и не вижда първата си снимка, която прави след 10 ноември.

На нея се вижда как някой разршуава мозайката с лика на Живков на "Бузлуджа" - бижуто на БКП.

"Тогавашните органи на реда ми конфискуваха лентата и тя остана в техни ръце"

От 1981 до 1989 година Азинян е официален фотограф на събитията на "Бузлуджа". Колегата му Иван Григоров пък - 17 г. официален фотограф на "Поглед"

3 пъти властите взимали лентите на Иван. Единият случай - на пленум на ЦК. Вторият път - на пожара на цирка.

"Не можеше да се показва, че горят неща, че има земетресения", обяснява Иван пред DW

Третият случай, в който му взели лентата той снимал щетите от атентата пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци. Това също не трябвало да се показва.

Азинян също имал доста "неподходящи" кадри.

В един случай просто заснел коза, която дъвче вестник. Казал си: ето нещо по-нетрадиционно.

Чак в лабораторията видял, че на вестника пише името на Тодор Живков и решил, че този кадър няма да види бял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 26Алоу левелера , на заканите си ербап, чакай да ти кажа какво ще стане наистина. Ще се събудиш в спешното, ако въобще се събудиш.Дай да си уредим една среща, пък след това ще видим кой ще продължи да пише по форумите!Намали бояришника другарю!Смесването на фантазията с действителността е вредно за здравето!
25
0
 
1
 
! Отговори
seira преди 4 години
НЯМА ПО-ИЗМИСЛЕНИ ПОНЯТИЯ ОТ "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" И "НРБ"...В "ЖИВКОВА" БЪЛГАРИЯ НИТО ИМАШЕ ИСТИНСКИ СОЦИАЛИЗЪМ (СЪГЛ. К. МАРКС), НИТО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ "НАРОДНА РЕПУБЛИКА"!!!ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕНА И СЪСРЕДОТОЧЕНА В РЪЦЕТЕ НА ТЕСЕН КРЪГ ПАРТИЙНО-РОДНИНСКА КЛАНОВА НОМЕНКЛАТУРА, КОЯТО УБИВАШЕ ВСЯКАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА ОЩЕ В ЗАРОДИШ, ОБСЕБВАШЕ УЖ "ОТ ИМЕТО НА НАРОДА" МАТЕРИАЛНИТЕ АКТИВИ НА СТРАНАТА, СЪДБАТА НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ГРАЖДАНИН И НАРОДА!!!ФАКТ!!!!!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тодар Правешки"Пък ако аз взривя паметника на *** в центъра на София", то аз лично ще ти навра една тротилова шашка в място тъмно и ще запаля един дълъг бикфордов фитил! Ясен ли съм?Някога много мразех Тодора, но като видях какво дойде след него, "жестокостта ми се сломи"!
23
2
 
5
 
! Отговори
ссс преди 4 години
В Китай имало комунизъм...в Китай има всичко...
22
1
 
4
 
! Отговори
Димо преди 4 години
,Доста дни преди 11ти при сегашният главен вход на Южният парк започнаха всекидневно да се събират хора събиращи подписи от Екогласност и хора създаващи тогава една организация Демократичен форум,като желаещитеда се запишат можеха да сторят тована една масичка сложена там.Още пазя синята карта с 10ст.!!! членски внос./еднократно и така си остана/Между хората ходеха едни цивилни ченгета,които съвсем кротко и на ухо разубеждаваха хората да се разотиватЖивея съвсем наблизо и помня тези,,бурни" дни
21
1
 
5
 
! Отговори
До 20-МУСПИ преди 4 години
Ти от тълпата ли си ,или се дистанцираш ,,философе" ?Магазинът е най малкия пример,огледай се ослушай се ,попътувай,поразгледай.Някой път човек трябва даседне,,със себе си"и да разсъждава обективно.Не можеш да убедиш човек който е преживял последните 55-60 години че след унищожаване на селата от края на 70те нататък,лишеният от елементарни стоки потребителски пазар през80 те и жестокият репресивен контрол над обикновенният човек без НИКАКВИ ПРАВА във мнението ти за днешният ден.
20
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
10.11.1989 "Под дъжда са се събрали десетки хора. Това вероятно са единствените снимки от този паметен ден, направени от фотографа Иван Григоров." Ало редакцията, четете какво пишат журналята.. Жив свидетел съм. На 10.11.1989 в София бе слънчев ден!! Радио София съобщи за пленума и оставката на Живков в емисията си в 18,00 часа
19
6
 
6
 
! Отговори
са преди 4 години
Абе само като се види Бузлуджа каква е била и каква е сега,и се вижда разликата в режимите на управление!Истината е една-бай Тошо е знаел,че сме калпав народ и,че само с ред и контрол тоя народ може да се научи да работи,и да не прави вредни неща!А на бай Бойко,му харесваанархийката,която се харесва много и от народа!И затова били потъпквани и какво ли още не цели 45 години-ами ще те мачкат,като не знаеш как и какво да правиш!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До източнотоИ кога точно европейския парламент е определил някоя религия за вредна, че не мога да се сетя?Я дай номера на резолюцията и датата на която е приета. Това петолъчниците не спирате да бълвате фалшиви новини!Пък ако аз взривя паметника на *** в центъра на София, всички *** ще ме обявят за агент на ЦРУ!
17
0
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 13Ти какво искаш да кажеш другарю, че китайската комунистическа партия трябва сама да се определи като престъпна и да се постави извън закона ли?Баси простотията. Бе откъде ви намират толкова прости не знам. И като си помисля, че си получил образование по време на най-справедливия строй...
16
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До ДО До красивия чичко - Свободата и диктатурата са два еднакви тарикатлъка да се владеят тълпите. Те никога не могат да се сетят за това, както не се сещат че в магазина ако има всичко, не значи че можеш да си го купиш. Значи че производството далеч надхвърля потреблението, защото работната ръка е евтина.
15
7
 
13
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Чистит Бананин ден! Ден на БАНАНА и маймунити/матряла МУ!
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 09.09.1944,през 45-те години след тази дата все слизаха партизани от горите в България.А след 10.10.1989г,вече 30 години все излизат демократи от редиците на комсомола от онова време.А от настоящите партийни кадри на висши постове във всички партии днес,едва ли ше намерите някой ,които да не е бил член на БКП от онова време или пък свързан с ДС от онова време.Но вие си вярвайте че има промяна в България.Тогавашната политическа власт днес е превърната в икономическа от която измъкване няма.
13
19
 
23
 
! Отговори
ДО До красивия чичко преди 4 години
Преди малко се върнах от пазар в Лидъл. Стока бол.Има страшно много вече коледни стоки ,особенно и за децата . Гледах и си помислих ,какво би станало ако мойте внуци и аз бяхме влезли в този магазин през 1988 или 89година.Аз щях да получа апоплектичен удар а децата щяха да разберат че освен режим на тока има и толкова много неща на които се радват техните връстници от ,,лошите"страни.Как во бих им обяснил като се върнат в реалноста? А сега има толкова неща и главно СВОБОДА ,даже слободия!
12
23
 
28
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Каква държава си имал бе юнак? Бяхме ,,република пряко подчинена на СССР" и без право на протест или друго мнение. Лидерите на на ЦК-Т.Живков,П.Младенов,А.Луканов ти казват че положението след 80та е катастрофално,недоносче,недоразвито общество и видяхме че стигнахме до държавен фалит ,а ти ?. Носталгията ти е по младоста,не по социализъма ,който спря развитието на България с години .С работеща на загуба икономика,дотации,тотална мизерия и режим в края на 80те.Аман от лозунги на чугунени глави
11
12
 
21
 
! Отговори
Източното преди 4 години
До Тодар Правешкиправославие също беше "заклеймено" с резолюция от т.н. Европейски Парламентако сега аз взривя статуята на гадината и масов убиец Рейгун, която евреите сложиха в Южния парк какво мислиш че ще ми се случи - точно така, про-американската хунта на *** ще ме обяви за Руски терорист
10
16
 
20
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 9Алоу, дрогара. Мисли малко преди да изръсиш някоя глупост бре. Кого да съдят за тероризъм? Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон! По твоята логика всички, взривили статуи на Хитлер в Германия, трябва да бъдат съдени за тероризъм, така ли?Социализма и алкохола не са простили на никого!
9
16
 
21
 
! Отговори
по време на преди 4 години
лошия комунизъм, когато нямаше гладни, безработни и студуваши,Цветан Седможилищник беше генерал от ДС (Държавна сигурност)чаткате ли как стана така че "демокрацията победи" група предатели и евреи решиха да обрабят народа, а комунизма им пречеше - ето това стана на 10 Ноември 1989 !!!
8
14
 
18
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Сега нацията материално е по-добре,но тогова преди 1989 нацията бе духовно по-добре от днес.
7
18
 
24
 
! Отговори
Красивиа чичко преди 4 години
Тогава имахме нация даржава и гордост а сега нямаме нищо наведени с *** назад заради европеискиа саюз. така че не гледаите тези кадри с отвращение а с любов и тъга по време дето няма да се върне освен ако Тодор живков и цар симеон не доидат да ни оправят народе!!!!